Moaștele Sfântei Filofteia, conservate la Biserica Episcopală de la Curtea de Argeș

Sfânta Filofteia, care este sărbătorită pe 7 decembrie, este protectoare a fetelor și femeilor. Sunt foarte interesante conexiunile ce se fac între diferiții sfinți din calendar, apropiați sau nu, infromează cazarecurteadearges.ro.

Sfânta Filofteia, de exemplu, este considerată o soră „îndepărtată” a sfântului Ilie, a cărui respectare garantează ploile faste în anotimpul cald. Aflându-ne în plină iarnă, e firesc să întâlnim acum și ecouri ale unor sărbători ale lupilor.

Sfânta Filofteia a fost o fată de sărman. S-a făcut sfântă pentru faptele sale cele bune și caritabile. Ea era trimisă de tatăl său cu vitele la pășune. În cale întâlni un cerșetor, care-i ceru milă. Fetița-i dete de pe ea hăinuța și o bucată de pâine. Altă dată mamă-sa o trimise cu mâncare la tată-său, ce ara cu plugul în țarină, să-i ducă merinde pentru prânz. Pe drum ea a împărțit mâncarea săracilor și a dus tatălui său puțină. Acesta, de necaz că nu i-a adus mâncare îndestulătoare, a azvârlit cu o bardă după fată, a ajuns-o într-un picior și a tăiat-o. Fata de atunci a murit, iar corpul său s-a făcut moaște, devenind sfânt pentru faptele cele bune din viață. Este conservat la Biserica Episcopalăde la Curtea de Argeș.

Sfânta Filofteia e bine s-o ținem, zic bătrânii, că ne ferește de boale și ne dă ploaie la vreme. Spun oamenii că de aceea nu mai plouă regulat și e tot secetă fiindcă nu mai crede toată lumea în Sfânta Filofteia. Sfânta Filofteia se ține mai ales de fete, ca să le ajute sfânta de a ajunge și a trăi bine în căsătorie.

Stiri recente

CFR Cluj l-a achiziţionat Filippo Falco, mijlocaş ofensiv italian

Clubul CFR Cluj a anunţat, pe site-ul oficial, că a obţinut serviciile mijlocaşului ofensiv italian Filippo Falco. Crescut la academia...