MEXICANII

0
147

în 1970, naţionala României mergea din nou la o cupă mondială. Era a treia participare la un turneu final al campionatului mondial, prima însă din istorie obţinută la capătul unor preliminarii

24 mai 1967. Stadionul “Hardtum” din Zurich. O dată şi un nume care nu au fost uitate de nimeni. România era zdrobită de Elveţia cu 7-1, iar campania de calificare la campionatul european compromisă. A fost un rezultat care a urmărit fotbalul românesc decenii de-a rîndul, dar care, paradoxal, a marcat un nou început pentru prima noastră reprezentativă. Ilie Oană, fostul mare antrenor al Petrolului Ploieşti, era dat afară după 19 partide în care s-a aflat la cîrma tricolorilor. în locul său, pentru următorul meci, este numit profesorul Angelo Niculescu. O lună mai tîrziu, pe “23 August”, în faţa a 65.000 de spectatori, România încheie preliminariile cu o nouă înfrîngere, 0-1, cu Italia lui Facchetti, Picchi, Bulgarelli şi Rivera. Din iunie şi pînă în octombrie, timp în care federalii au căutat fel de fel de soluţii de redresare, prima reprezentativă nu a mai avut programată nici o acţiune. Pe 29 octombrie, Titi Teaşcă este desemnat să conducă România în amicalul de la Cracovia cu Polonia. La revenirea în ţară a echipei, Angelo Niculescu este instalat ca antrenor principal al naţionalei României.

Bucureşti – Lisabona, via Kinshasa

între două înfrîngeri în faţa Republicii Democrate Germane, ambele contînd pentru turneul preolimpic, naţionala lui Angelo Niculescu bate Germania Federală, la Bucureşti, cu 1-0, într-un amical în care, pentru nemţi, au evoluat, printre alţii, Vogts, Beckenbauer, Schultz, Seeler, Overath şi Löhr. Anul de graţie 1967 nu se încheie însă înainte ca naţionala lui Angelo să facă un drum la Kinshasa, în Congo, pentru un amical pe linie politică. Asta se întîmpla pe 24 decembrie, cu o zi înaintea Crăciunului. Anul 1968 începe pentru tricolori abia în mai, de Ziua Muncii, cu un amical disputat la Linz, contra Austriei, şi încheiat la egalitate, 1-1. Urmează, pe 5 iunie, repetiţia generală înaintea debutului în preliminariile pentru Campionatul Mondial din Mexic. România face 0-0, la Bucureşti, cu Olanda, în rîndurile căreia se aflau cîţiva fotbalişti de mare valoare precum Van Hanegem, Rensenbrink sau Rinus Israel. Primul adversar al tricolorilor din campania de calificare a fost Portugalia, principala noastră contracandidată, o echipă care cu doi ani mai devreme, cucerea bronzul la Mondialul din Anglia.

Revanşa

Pe 27 octombrie 1968, la Lisabona, pe stadionul “Nacional”, Angelo Niculescu trimitea în teren următoarea echipă: Coman, Sătmăreanu, Nicolae, Dinu, Mocanu, Gergely, Petescu, Pîrcălab, Dobrin, Dembrovschi şi Lucescu. Era meciul de debut pentru “băcăuanul” Dembrovschi. De cealaltă parte, celebrul tehnician José Antunes arunca în luptă cîteva nume grele, în frunte cu cel mai mare fotbalist portughez al tuturor timpurilor, Eusebio. Alături de “Perla neagră” se aflau Jacinto, Hilário, Coluna, Figueiredo sau Simoes. Portugalia învinge cu 3-0 şi, pentru România, se prefigura o nouă calificare ratată. Pe 23 noiembrie, la Bucureşti soseşte Elveţia, vechea noastră cunoştinţă. Florea Dumitrache şi Flavius Domide, ultimul la prima apariţie într-un meci oficial sub tricolor, marchează pentru o victorie mult mai importantă în plan moral. Revanşa în faţa elveţienilor fusese luată! Pe 16 aprilie 1969, 40.000 de greci fac României o primire infernală pe “Karaiskaki” din Atena. în poartă, Angelo Niculescu merge pe mîna lui Rică Răducanu, care jucase doar o dată în tricoul naţionalei, iar banderola de căpitan al echipei îi este returnată, după doi ani, lui Dan Coe. Grecii conduc cu 1-0 şi cu 2-1, dar de fiecare dată România egalează rapid, prin acelaşi Florea Dumitrache. Cu un egal smuls la Atena, românii speră în continuare. Pe 15 mai, se pleacă în Elveţia, acolo unde, în ultima deplasare, România încasase şapte goluri. Cu un debutant în echipă, Marin Tufan de la Farul, tricolorii bat cu 1-0, culmea, printr-un autogol al lui Michaud.

 

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here