MEDIA/ Interviu Catalin Fainisi – Totul pentru Steaua

Să stai de vorbă o jumătate de oră, liniştit, cu ofiţerul de presă al Stelei, Cătălin Făinişi, este o adevărată provocare. Să fii practic interfaţa dintre FC Steaua şi suporteri este foarte dificil şi presupune multă muncă. După cîteva amînări, recunosc, de ambele părţi, am reuşit. 30 de minute în biroul de la tribuna oficială a stadionului “Steaua”, întrerupţi fiind doar de două sau trei telefoane. Iată ce a ieşit:

SportM: Cu ce echipă ţii?
Cătălin Făinişi: Ţin cu Steaua, dar trebuie să recunosc faptul că port în suflet şi “U” Craiova, echipă la meciurile căreia mă ducea tatăl meu cînd eram mic. Sînt din Severin…

SportM: Am glumit! Era tare să-mi răspunzi: Dinamo.
Făinişi: Pot să-ţi răspund Barcelona.

SportM: Da?
Făinişi: Clar! Sînt nebun după FC Barcelona. Am deschis ochii în fotbal în 1992, pe Barça. Au cîştigat CCE, 1-0 cu Sampdoria. A marcat Ronald Koeman. Ce fotbal spectaculos jucau! În ‘86, cînd a pierdut finala cu Steaua, eram prea mic, altfel poate ţineam doar cu Steaua.

SportM: Păi nu văd nici un poster blau‑grana în biroul tău.
Făinişi: Am acasă destule. Şi postere, şi mingi, tricouri sau fulare. Uită-te la brelocul de la cheile de la maşină. Campionii! La fel am şi la cheile de la casă.

SportM: Nu ai avut ofertă de la Joan Laporta, aşa că ţi-a fost uşor să o accepţi pe a Stelei.
Făinişi: Colaborasem cu Steaua pe vremea cînd ofiţer de presă era Paul Andone. Lui îi datorez implicarea mea în fotbal. M-a chemat să-l ajut la meciurile din Champions League. Cu Real Madrid am fost chiar translator în conferinţele de presă. Am renunţat la funcţia de redactor-şef adjunct la o revistă auto pentru a veni aici.

SportM: Din inimă sau pentru bani?
Făinişi: A fost o alegere făcută în primul rînd cu inima. A contat foarte mult faptul că atmosfera la Steaua este aceeaşi ca într-o familie frumoasă şi fericită.

SportM: Mai scrii?
Făinişi: Nu. Înainte aveam şi diferite colaborări în afară de ceea ce făceam pentru revistă, dar acum nu mai am timp de nimic.

SportM: Cum arată o zi de-a ta?
Făinişi: Păi, din fericire, nu sînt toate la fel. Comunicarea este o problemă foarte dificilă şi trag tare, pentru că nu mă aflu încă la nivelul pe care mi-l doresc. Oricum, lucrez aproape non-stop. De luni pînă vineri sînt la birou, iar în weekend‑uri vin meciurile.

SportM: Ai program de fotbalist.
Făinişi: Păi să ştii. Merg peste tot cu echipa, şi în cantonamente, şi în deplasări… Ratez doar cantonamentul dinaintea meciurilor de acasă. Nu trebuie să dorm la stadion ca băieţii.

SportM: Apropo de muncă multă şi timp liber puţin, am mai fost şi eu pe la cluburi mari de afară, iar departamentul de presă este un furnicar. Tu de ce eşti singur?
Făinişi: Am sprijinul conducerii, la fel cum l-am avut şi în alte probleme, pentru a forma o echipă. Este doar o chestiune de timp.

SportM: Ce ai adus nou de cînd ai venit?
Făinişi: Experienţa Champions League a însemnat mult pentru mine. Am văzut lucruri interesante pe care le-am luat de model. Am avut şi norocul să găsesc totul bine pus la punct de cei dinaintea mea. Nu vreau nici să mă laud, voi trebuie să-mi daţi o notă.

Cătălin Făinişi, ofiterul de presa al FC Steaua

SportM: Bine, atunci te întreb ce intenţionezi să faci, în viitorul apropiat, pentru imaginea Stelei.
Făinişi: Ooo, multe! Lucrez intens la site. Am tot ce trebuie, dar trebuie urcate datele, şi asta mai durează. Vreau să redeschidem chat-urile cu suporterii, pentru că acum se poate din punct de vedere tehnic. Vrem să facem ziua suporterului, în care jucătorii să vină la sesiuni de autografe, să mergem iar prin şcoli, dar asta cere timp, şi fotbaliştii au atît de puţin… Ideea principală este că vrem să ne apropiem cît mai mult de suporteri, să le arătăm că sînt foarte importanţi pentru noi.

SportM: Dacă lucraţi după deviza “Totul pentru suporteri”, cum explici momentele în care jucătorii Stelei au fost în silenzio stampa?
Făinişi: Să ştii că fotbaliştii noştri sînt nişte băieţi extraordinari, deschişi, dar care cer să aibă o relaţie bazată pe respect. Momentele în care au refuzat să mai dialogheze cu presa nu au fost mofturi, ci reacţii la nedreptăţi.

SportM: Vor mai apărea asemenea momente?
Făinişi: Ştim că mass media oferă informaţii suporterilor şi de aceea încercăm să colaborăm cît mai bine dar, dacă vor mai fi minciuni şi jigniri… nu pot garanta nimic.

SportM: Au fost presiuni din partea vreunei instituţii media pentru a avea o relaţie privilegiată?
Făinişi: Nu ştiu dacă o pot numi presiune. Toţi vreţi exclusivităţi. Este normal, concurenţa există şi în presă nu doar în fotbal. Eu încerc să-i tratez pe toţi în mod egal. Nu ţin cont de tiraje sau audienţe. Aşa mi se pare normal.

SportM: Ai lucrat cu cei trei antrenorii Stelei din acest sezon. Care este mai deschis la dialog?
Făinişi: Am colaborat la fel de bine cu toţi. Hagi şi Lăcătuş au jucat la cluburi importante din Europa, iar Massimo Pedrazzini vine din Italia, aşa că au obişnuinţa de a răspunde prompt la întrebările jurnaliştilor.

SportM: Mulţumesc, Cătălin, pentru timpul acordat. Acum cheamă-i te rog pe Dică şi pe Rădoi, să fac şi ceva cu ei.
Făinişi: Bună gluma. Ştii regula, trimiţi un mail şi poate săptămîna viitoare ai noroc.

SportM: Deci, fără excepţii?
Făinişi: Fără!

SportM: Ai zis că nu ţii cont de audienţe şi de tiraje, dar nici de prietenii?
Făinişi: No hard feelings (zîmbeşte). Pot să-ţi ofer în schimb o cafea.

Stiri recente

Răzvan Lucescu a câștigat cu PAOK Salonic campionatul în Grecia. Ce a spus antrenorul român

PAOK Salonic, echipa unde antrenează Răzvan Lucescu, e campioana Greciei. Trupa românului a câștigat cu 2-1 partida cu Aris. PAOK...