Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

LIGA I AMENINTATA DE ANAF/ Ramanem si fara fotbal?

Vremuri grele pentru sportul, şi în special pentru fotbalul românesc. ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) a trecut la un control mai riguros al cluburilor de fotbal din ţară în ultimele luni, iar acum doreşte să mărească impozitul pe veniturile fotbaliştilor de peste patru ori, de la 16 la 68%! Gest care, mai ales pe actuala criză, se poate dovedi fatal formaţiilor autohtone. Privaţi deja de multe, românii sunt în pericol să piardă şi una din puţinele bucurii care le-au mai rămas, fotbalul

Dacă s-ar ajunge la un procent de impozitare aşa de mare, cluburile nu ar face faţă din punct de vedere financiar, urmând a avea cheltuieli enorme. Într-un final, ele nu şi-ar mai putea acoperi cheltuielile salariale, iar fotbaliştii, pentru a putea trăi din ceea ce fac, ar urma să plece din ţară, pentru a juca la cluburi din străinătate. Astfel, campionatul intern ar rămâne fără sportivi, dar şi fără cluburi, pe care le-ar ameninţa desfiinţarea, din cauză că nu şi-ar putea acoperi costurile. În semn de protest, reprezentanţii celor optsprezece cluburi din Liga I şi-au dat acceptul pentru o eventuală amânare a startului campionatului, programat în acest week-end.

Unde-i „lege”, nu-i tocmeală

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţi ai ANAF, fotbaliştii nu au activitate independentă, deoarece cheltuielile lor profesionale sunt suportate de clubul la care sunt legitimaţi. De pildă, clubul le plăteşte deplasările şi le pune materialele tehnice la dispoziţie, fotbaliştii netrebuind să scoată bani din buzunarul propriu. Ca exemplu, spre deosebire de ei, jucătorii de tenis îşi plătesc singuri deplasările la turnee şi trebuie să îşi facă singuri rost de echipamentul sportiv. Pentru acestea, tenismenii îşi caută sponsori şi încheie contracte cu ei. În fotbal, sponsorii au contracte cu clubul, nu cu fotbaliştii. ANAF consideră că activitatea fotbaliştilor este dependentă de cea a clubului, la fel ca în cazul angajaţilor unei companii. Fotbaliştii nu pot fi trataţi ca liber profesionişti, aşa cum este cazul tenismenilor, ci trebuie văzuţi ca angajaţi ai clubului de fotbal.

Şi bogaţii vor plânge

„Cluburile au încheiat contracte de prestări servicii (convenţii civile) cu sportivi profesionişti. Totuşi, activitatea desfăşurată de aceştia nu este una întâmplătoare, conjuncturală, şi nu îndeplineşte criteriile stabilite de lege pentru a fi considerată o activitate independentă, ci dimpotrivă, are caracterul unei activităţi dependente, veniturile din această activitate fiind, în conformitate cu prevederile art. 55 din Legea 571/2003 şi pct. 67 din HG 44/2004, venituri de natură salarială şi ca urmare ar fi trebuit să fie impozitate în consecinţă”, se arată în comunicatul ANAF.

Practic, trecerea de la 16 la 68% impozit înseamnă că dacă fotbaliştii vor fi angajaţi pe contracte de muncă, cluburile vor trebui să plătească nu doar salariile acestora, ci şi contribuţii sociale şi impozit pe venit! Iar atunci, şi bogaţii vor plânge.

La noi, ca la nimeni: TVA de România

O altă problemă ridicată de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, este cea a perceperii de TVA la transferul jucătorilor români în străinătate. TVA-ul este una dintre cele mai mari surse de venit ale unui stat, formând aproximativ 30% din toate încasările fiscale, fiindu-i acordată o atenţie sporită. TVA-ul este un impozit pe circulaţia mărfurilor şi este legat de procese juridice şi economice din cadrul unui act de schimb. Asta înseamnă că, din moment ce se percepe TVA pe vânzarea unui fotbalist în străinătate, în Uniunea Europeană, acesta din urmă este considerat o marfă, caz în care aparţine pieţei interne. Deja ne aducem aminte de cazul Dobrin, considerat de Ceauşeşti „bun naţional”, fapt pentru care i s-a refuzat transferul la Real Madrid!

Însă, revenind la fondul problemei, fotbalistul are drept la libera circulaţie, putându-se transfera la oricare club sportiv de pe piaţă, aici apărând şi neconcordanţa între cele dezvăluite în presă în ultima vreme despre scandalul LPF-ANAF şi dreptul Uniunii Europene. Conform dreptului comunitar, clubul din străinătate care cumpără jucătorul de fotbal ar trebui să plătească TVA pe transfer, şi nu clubul din România, cel care vinde. Şi, dacă salariile vor fi impozitate cu 68%, iar fotbaliştii sunt consideraţi mărfuri ale pieţei interne a UE, având dreptul la liberă circulaţie, porţile către un transfer într-unul din statele membre sunt larg deschise.

„Fabricile” de fotbal, spre faliment

Cluburile româneşti ar trebui să plătească TVA pe transferuri doar dacă ele sunt cele care achiziţionează sportivi din alte state membre ale Uniunii Europene decât România. Ceea ce ar fi, din nou, o povară foarte grea. Plus că, şi în general, nu doar în cazul transferurilor de fotbalişti, cluburile trebuie să plătească TVA, deoarece, din punct de vedere al dreptului public, sunt considerate persoane juridice si nu sunt scutite de această taxă, aşa cum se întâmplă în cazul băncilor şi al întreprinderilor mici şi mijlocii.

Din punct de vedere adminsitrativ, se anunţă vremuri grele pentru cluburile de fotbal din România.

„ANAF-ul încearcă să ne jefuiască. Cum să plătească jucătorii acelaşi TVA ca întreprinderile? E incredibil. Dacă măsura se pune în practică, vom amâna campionatul până în primăvară!”
Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal

Citeste mai multe!