Johan Van Heerden a primit cetățenia română, în urma unei Hotărâri de Guvern adoptate de premierul Ludovic Orban.

Johan Van Heerden a primit cetățenia română, în urma unei Hotărâri de Guvern adoptate de premierul Ludovic Orban.

Titular al pachetului de înaintare al României, în linia a doua, jucătorul de origine sud-africană a debutat pentru naționala de rugby în 2015, într-un meci cu Tonga. De atunci, Johan (33 ani, 1.96 m și 110 kg) a adunat 44 de selecții în tricoul cu frunza de stejar, fiind unul dintre jucătorii exponențiali ai reprezentantivei pregătite acum de Andy Robinson. În prezent, acesta evoluează în SuperLiga CEC Bank, fiind căpitanul echipei CS Dinamo.

“Se acordă cetățenia română domnului Van Heerden Johannes Petrus, cetățean sud-african, fiul lui Marius și Maria Magdalena, născut la data de 9 decembrie 1986, în localitatea Pretoria, Africa de Sud, având domiciliul actual în Africa de Sud, Pretoria, cu stabilirea domiciliului în România”, se arată în textul documentului adoptat.

Johan a debutat în campionatul intern de rugby în sezonul 2012-2013, evoluând pentru CSM Știința Baia Mare până în sezonul 2017- 2018, la jumătatea acestuia transferându-se la CSM București. A făcut pasul apoi în Franța, la Perpignan, după care, sezonul trecut a revenit în SuperLiga CEC Bank, la CS Dinamo București.

“Este o veste foarte bună pentru mine, o așteptam de multă vreme și pot spune că a meritat toată această așteptare. Mă simt onorat să obțin cetățenia, la fel de onorat cum m-am simțit când am primit prima convocare pentru România și am pus pentru prima dată tricoul naționalei pe mine în primul meci. Eu tot timpul am zis că sunt român, m-am considerat român, cu sau fără acte. Încă de când am ajuns aici să joc, în 2012, am simțit România ca fiind casa mea, pentru că totul era atât de diferit de Africa de Sud. Îmi place felul de a fi al românilor, gata să te ajute tot timpul, chiar dacă nu te cunosc, gata să te asculte când ai o problemă și să te sprijine. Știu că avem multe probleme aici, ca țară, însă în toate țările sunt probleme, poate și mai grave decât cele pe care le avem aici. Pentru mine România a devenit casa mea, când merg în Africa de Sud, tot timpul zic că merg în vacanță și gândul este că apoi mă întorc, în România, acasă. Sunt foarte emoționat pentru că fost și o perioadă grea cu pandemia, am rămas aici, în țară ca pot rezolva cu actele pentru obținerea cetățeniei ca să nu fie probleme, familia mea era în Africa de Sud și teoretic era un timp pe care era frumos să-l fi petrecut cu cei dragi. A meritat însă sacrificiul!”, a declarat Johan pentru frr.ro.

 

Stiri recente

Mbappé, invitat la un dineu la Palatul Elysee alături de preşedintele Macron şi emirul Qatarului

Kylian Mbappé a primit o invitaţie pentru a participa la un dineu oficial la Palatul Elysée alături de preşedintele...