Ivan Patzaichin, la 71 de ani! Care este povestea cursei cu pagaia ruptă

Marele nostru campion, Ivan Patzaichin, împlinește astăzi 71 de ani.

E singurul bărbat prezent într-un clasament al celor mai medaliaţi sportivi români din istoria Jocurilor Olimpice, clasament dominat de Nadia Comăneci.

Reprezentantul unui sport greu, kaiac-canoe, şi unul dintre puţinii performeri de la noi căruia i s-a ridicat statuie încă din timpul vieţii.  Om al Deltei – s-a născut la Mila 23, în 26 noiembrie 1949, Patzaichin şi-a petrecut copilăria în barcă, toţi ai lui, ca de altfel şi ceilalţi oameni ai acelor locuri, câştigându-şi existenţa din pescuit. A avut noroc, după cum a recunoscut-o chiar el, să fie recomandat la Dinamo de câţiva oameni ai Deltei care erau medaliaţi la competiţiile internaţionale.

Aşa a ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv. Obişnuit să muncească din zori de zi până în miez de noapte, lui Ivan Patzaichin nu i-a fost deloc greu să se adapteze vieţii de sportiv. A muncit din greu la antrenamente, dornic să arate de ce este în stare, atent să nu le trădeze încrederea celor care puseseră o vorbă bună pentru el. Iar succesele nu au întârziat să apară. În 1968, la ediţia mexicană a Jocurilor Olimpice, Patzaichin a cucerit primul titlu. A concurat în canoea de dublu, pe distanţa de 1.000 de metri, alături de Serghei Covaliov, unul dintre idolii săi. „Mi-am dorit să fiu ca el”, recunoştea Ivan, care avea să obţină apoi alte trei medalii de aur (München 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984).

În 1972, la Jocurile Olimpice din oraşul bavarez, Ivan Patzaichin a fost protagonistul unei întâmplări rarisime. Participa la calificările pentru proba sa preferată, cea de canoe 1 pe 1.000 de metri. La puţin timp după start, pagaia s-a rupt, iar campionul român a semnalat acest lucru – regulamentul preceda întreruperea cursei dacă un astfel de incident se petrece în primii 30 de metri. Organizatorii n-au observat şi n-au intervenit. Aşa că Patzaichin a fost nevoit să vâslească cu pagaia ruptă! A terminat cu o întârziere de trei minute de primul sosit, în aplauzele spectatorilor. A făcut contestaţie, a intrat în recalificări, iar apoi a câştigat şi finala.

În perioada de activitate competițională, între 1967 – 1985, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a câștigat patru titluri supreme şi trei medalii de argint. Singura Olimpiadă la care nu a luat medalie este Montreal 1976.

Mai are în palmares peste 50 de titluri naţionale, iar la Campionatele Mondiale a câştigat: 9 medalii de aur, 4 medalii de argint și 9 de bronz. După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la același club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac-canoe.

Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, fiind, din acest punct de vedere unul dintre antrenorii de top la nivel mondial. Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene.

Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.

 

Stiri recente

Eveniment dedicat presei sportive, la magazinul Alexandrion Experience

Un eveniment dedicat presei sportive a avut loc la magazinul Alexandrion Experience. Unde s-a socializat, s-a vorbit despre...