Ionut Lupescu ii raspunde lui George Copos

Directorul general al FRF, Ionut Lupescu (foto), i-a raspuns, miercuri, actionarului majoritar al FC Rapid, George Copos, care a acuzat in termeni duri maniera de arbitraj a meciului Rapid Bucuresti – CFR Cluj 1-2, din etapa a XII-a a Ligii I.

Redam continutul integral al mesajului, publicat pe site-ul Federatiei Romane de Fotbal:

Domnule George Copos,

Am urmarit, si eu, atit jocul disputat, duminica, de Rapid Bucuresti impotriva CFR 1907 Cluj, cit si declaratiile pe care le-ati dat posturilor de televiziune dupa incheierea meciului.
Intr-o singura directie va dau dreptate: arbitrul asistent Daniel Burloiu a gresit evident, nesemnalizind ofsaidul in care se afla autorul primului gol al echipei clujene. In aceste conditii, evident, Comisia Centrala a Arbitrilor va lua masurile care se impun, asa cum a procedat si in cazul arbitrilor si arbitrilor asistenti care au comis, de-a lungul acestui sezon competitional, erori grave.
Va inteleg sentimentele de investitor, deoarece, sa nu omitem acest important aspect, si Federatia Romina de Fotbal reprezinta unul dintre investitorii semnificativi ai fotbalului rominesc. Personal, impreuna cu ceilalti colegi din conducerea FRF si cu partenerii nostri oficiali, depunem toate eforturile pentru a finanta 11 echipe nationale la cel mai inalt nivel, activitatea de ansamblu a Federatiei si, nu in ultimul rind, cei 140 de angajati. Avem o strategie clara, care da roade, dovada stind fie si numai cele mai recente calificari, cea a echipei nationale de seniori si a celei de Futsal, la turneele finale ale Campionatelor Europene. In plus, dar nu in ultimul rind, Centrul de Fotbal Mogosoaia, indeosebi prin Academia sa, “Luceafarul” cum s-a numit el cu decenii in urma, lucreaza, la urma urmei, in beneficiul cluburilor. Tot ca un investitor semnificativ.
Ceea ce nu inteleg, si nici nu pot accepta, e procesul de intentie pe care mi-l faceti. Va asigur personal, dar, pe aceasta cale, asigur si toate cluburile de la toate esaloanele, ca, in cadrul FRF, nu exista favoritisme fata de vreun club, nici dusmanie fata de altul, ci, dimpotriva, respect absolut fata de toata lumea.
Nu este exclus ca, probabil, problemele pe care le aveti cu autoritatile statului si cu suporterii propriei dumneavoastra echipe sa reprezinte adevaratul motiv pentru care incercati, din nou, sa creati diversiune.
Intre paranteze fie spus, fiti convins ca, cel putin cu mine, nu aveti nicio sansa. Si mai fiti convins ca port un respect deosebit clubului Rapid, avind in familia mea un rapidist mai rapidist decit multi, in primul rind decit dumneavoastra. Ma refer, cred ca ati intuit, la tatal meu.
Dar, sa revenim la arbitri. Presedintele FRF mi-a dat aceasta sarcina, de a efectua delegarile la meciurile din prima liga, tocmai pentru ca exista strategia, la fel de clara, de ridicare a calitatii arbitrajului din tara noastra, care sa revina, cit se poate de repede, in elita europeana, un demers pe care precedente comisii, cum le numiti dumneavoastra competente, nu l-au realizat. Am promovat, spre deosebire de anii trecuti, multi arbitri tineri si de perspectiva, dar, ca orice asemenea proiect, avem de-a face cu un proces ce nu poate fi realizat de azi pe miine.
Si inca ceva: ati folosit, in declaratiile pe care le-ati dat, sintagma “am fost furati”. Va invit pe aceasta cale, respectuos, sa detaliati, sa explicati. Probabil ca detineti mai multe informatii in acest sens, deoarece nu eu am oficializat coruptia in arbitraj prin crearea de retele de magazine cu discounturi preferentiale acordate unor arbitri, unii deschizindu-si, in localitatile de resedinta, reprezentante teritoriale.
Domnule Copos, pe sleau vorbind, eu incerc sa repar ceea ce chiar dumneavoastra, cu ani in urma, ati stricat. Si fiti convins ca nu ma sperii, nici nu voi abdica de la principiile mele, fie ca ele sunt, sau nu, pe placul unora.
Si in incheiere, apropo de sinceritate si de onestitate: care va este adevarata fata? Cea care, la inceputul actualei editii de campionat, saluta decizia ca eu sa fac delegarile de arbitri sau fata acuzatoare de acum? Sau, nu cumva, amindoua?
Eu va indemn sa investiti in continuare intr-un club atit de iubit cum este Rapid, sa aduceti bucurii sutelor de mii de suporteri ai acestuia, pentru ca, in cele din urma, asemenea investitii sunt atit in beneficiul dumneavoastra, cit si in cel al suporterilor, al fotbalului in general.

Cu aceeasi consideratie,
Ioan-Angelo Lupescu
Directorul General al FRF

Scrisoarea deschisa publicata, marti, pe site-ul oficial al FC Rapid:

Domnule director general,

Va adresez prezenta scrisoare deschisa ca urmare a modului incalificabil in care a fost arbitrat meciul dintre echipele FC Rapid Bucuresti si CFR Cluj.

Este pentru a treia oara in acest sezon cind, datorita arbitrajului incompetent si ostil, FC Rapid este privata de un rezultat corect. Suntem consternati de maniera in care se arbitreaza astazi in Liga I din Rominia, de faptul ca tusierii nu semnalizeaza pozitii clare de ofsaid, de faptul ca arbitrii centrali nu observa si nu sanctioneaza henturi evidente. Suntem consternati de faptul ca aceste aparente greseli de arbitraj au loc la faze simple, care nu ar trebui sa ridice probleme pentru arbitrii de Liga I.

In situatia in care arbitrii cu experienta fac greseli impardonabile la faze dintre cele mai simple ne intrebam daca nu cumva motivele reale pentru care infractiuni evidente nu sunt sanctionate sunt lipsa de moralitate si actiunile premeditate. Nu putem crede, totusi, ca in fotbal chiar totul a ajuns o marfa care se vinde si se cumpara !

Atit jucatorii cit si suporterii Rapidului ne cer sa explicam cum au fost posibile greseli de arbitraj atit de evidente. Spre nefericirea noastra, asistam neputinciosi la acest sir de erori care pare sa nu se mai termine. Nu putem nici sa explicam si nici sa justificam ceea ce se intimpla, constant, la nivel de arbitraje.

In calitate de investitor semnificativ trag acest semnal de alarma atita timp cit nu este prea tirziu. Sper ca, prin demersul nostru, sa oprim degradarea calitatii fotbalului autohton, a arbitrajelor, in primul rind. Speram ca lucrurile sa fie indreptate inainte ca investitorii reali din fotbal sa inceapa sa se retraga din lumea fotbalului. Nu dorim ca fotbalul rominesc sa piarda sprijinul economic oferit de mediul de afaceri, care nu poate accepta o lume a fotbalului rominesc infectata de necinste si interese meschine.

Atragem atentia ca cei care investesc in fotbal isi doresc, in primul rind, un mediu curat si moral. Daca acest mediu nu exista, in curind nu vor mai exista naivi dispusi sa investeasca in fotbal. Se va investi, eventual, doar in cumpararea rezultatelor si, poate, daca pretul este bun, in negocierea scorului.

In incheiere, va marturisesc ca, personal, nu inteleg de ce un specialist cu experienta internationala de mare jucator pe care o aveti se complace in a se ocupa de probleme de arbitraj, in loc sa lase aceste lucruri in seama unei comisii competente si responsabile.

Fotbal Club Rapid Bucuresti,
Actionar majoritar,
Gheorghe Copos

Stiri recente

Burcă nu mai este antrenorul echipei Dinamo

Clubul Dinamo 1948 Bucureşti a anunţat oficial încetarea raporturilor contractuale, de comun acord, cu antrenorul Ovidiu Burcă. Burcă a început...