Interviul saptamanii: Dani Coman

După ce în această vară a fost aproape de a se despărţi de Rapid, portarul giuleştenilor şi al echipei naţionale, Dani Coman, nu exclude ideea de a îşi încheia cariera la echipa de sub Podul Grant

SportM: Urmează un meci amical cu Germania. Se mai poate repeta un rezultat de excepţie cum a fost acea victorie cu 5-1 de pe stadionul Giuleşti?
Dani Coman: Cu siguranţă, nici un meci nu seamănă cu altul. Ne aducem cu toţi aminte cu bucurie de acea partidă, dar a fost şi mult noroc atunci. Mai important este faptul că avem meciuri amicale cu formaţii puternice în perspectiva duelului cu Olanda, iar Germania este o echipă de valoare sensibil egală cu cea a batavilor.

SportM: Acel succes i-a făcut pe microbişti să viseze că generaţia voastră poate repeta performanţele din era lui Hagi. De ce crezi că totul s-a năruit ca un castel de nisip?
Dani Coman: Nu mai conteaza ce a fost, prefer să mă gîndesc la viitor. În ultimele meciuri am arătat o formă bună. Am învins Spania, o forţă în Europa, am jucat bine în Olanda şi am trecut lejer de Turcia, un adversar destul de bine cotat. Sîntem pe drumul cel bun, avem un moral ridicat şi sper să ne menţinem această formă ascendentă.

SportM: Postul de portar la echipa naţională pare bine acoperit. Lobonţ are prestaţii unanim apreciate la Dinamo, iar tu ai revenit la forma care te-a adus în vizorul lui Piţurcă. Cum vezi concurenţa pentru titularizare?
Dani Coman: E, într-adevăr, un lucru cert că Bogdan a apărat foarte bine de cînd s-a întors în România. Din punctul meu de vedere a fost cel mai bun om al lui Dinamo în acest debut de sezon. Este un portar valoros, iar pe deasupra îmi este şi un prieten bun. Aşadar, nu cred că are importanţă cine apără deorece prin califi carea echipei naţionale la camionatul european, vom avea cu toţii numai de cîştigat.

SportM: După acel eşec cu Steaua din Giuleşti au fost multe atacuri la adresa ta şi parcă nu ai mai fost în apele tale. După ultimele prestaţii, simţi că te afli la un maxim de formă?
Dani Coman: Ce pot să zic e doar că mă simt foarte bine fi zic şi totul merge ok cu pregătirea. Echipa îmi dă un moral bun şi avem rezultate cu Bergodi. Ne dorim să creştem de la meci la meci pentru că s-au schimbat multe la echipă, începînd de la jucători şi pînă la sistemul de joc. Ne-am acomodat însă destul de repede cu noul antrenor şi acest lucru se vede.

SportM: Cristiano Bergodi se declara surprins de startul vostru în forţă ţînînd cont de perioada scurtă de cînd e la Rapid şi de campania de achiziţii fără nume spectaculoase…
Dani Coman: Eu nu sînt surprins, am avut întotdeauna încredere în colegii mei şi la finalul sezonului sper să realizăm ceea ce ne dorim cu toţii, şi noi şi suporterii.

SportM: Titlul?
Dani Coman: Da, titlul şi grupele Cupei UEFA.

SportM: Nu jucaţi însă singuri, iar tehnicianul Cristiano Bergodi spunea chiar recent că e îngrijorat de eventualele jocuri de culise care ar putea stopa Rapidul din îndeplinirea obiectivelor…
Dani Coman: Sincer, nu vreau să vorbesc despre arbitraje, bani murdari şi alte dedesubturi. Sînt alţii mai în măsură ca mine, care se pricep mult mai bine la aceste detalii…

SportM: Cum vezi lupta pentru titlu în acest an?
Dani Coman: Nu vom avea un campionat uşor, chiar dacă am început mai bine faţă de rivalele noastre. CFR Cluj şi Timişoara sînt două echipe foarte bune, care au investit masiv în jucători şi infrastructură şi e normal să ţii cont de ele. Nici Vasluiul lui Dorinel nu e de neglijat, a fost o surpriză placută pentru toată lumea. Despre Steaua şi Dinamo ar fi inutil să vorbesc că nu sînt contracandidate la titlu. Chiar dacă au un start ceva mai greu, nu vor renunţa cu siguranţă la lupta pentru campionat.

SportM: La finalul săptămînii e marele derby cu Steaua. Va fi un adevărat război atît în teren cît şi în afară?
Dani Coman: Nu se poate vorbi de război pentru că nu sîntem în Irak! Este totuşi un meci al orgoliilor, important pentru ambele echipe şi care pe noi, în cazul unui eventual succes, ne poate desprinde de celelalte rivale la titlu. Nu e însă o partidă decisivă pentru că sîntem abia la începutul campionatului şi doar cine va avea constanţă va ieşi învingător.

SportM: În ultimii ani, echipele de top de la noi s-au axat mult pe portari din străinătate. Obiectiv vorbind, sînt ei mai valoroşi decît cei români?
Dani Coman: Nu ştiu exact, dar cert este că avem mulţi portari tineri cărora nu li se acordă atenţia cuvenită. Spre exemplu, cînd eu aveam 18-19 ani nu mi se acordau prea multe şanse. Singurul care m-a sprijinit cu adevărat în acei ani a fost antrenorul cu portarii de la FC Argeş, Vasile Stan. El mă încuraja după fiecare accidentare şi îmi spunea că în viitor o să ajung în poarta echipei naţionale. Şi uite că a avut dreptate!

SportM: Vezi vreun goalkeeper cu potenţial în Liga I?
Dani Coman: Da, Tătăruşanu de la Bistriţa a demonstrat deja că e valoros şi cred că poate face saltul către o echipă de top.

SportM: Revenind un pic la capitolul Rapid. Se apropie meciul cu Nurnberg din cupele europene…
Dani Coman: Este o echipă foarte bună. Chiar am vorbit zilele trecute cu Sergiu Radu la telefon şi mi-a spus să avem mare grijă pentru că sînt o formaţie omogenă, care evoluează în aproape aceeaşi formulă de trei ani. În plus, mi-a explicat că sînt genul de echipă care tratează serios fiecare meci şi se mobilizează 90 de minute indiferent de cît e scorul pe tabelă.

SportM: Anul trecut aţi fost totuşi naşii echipelor nemţeşti…
Dani Coman: E adevărat că avem un oarecare moral ascendent în faţa lor, dar să nu uităm totuşi că nu a fost uşor nici atunci. Am avut un meci dificil la Hamburg şi ne-am calificat şi cu puţin noroc. Aveam şi jucători de excepţie precum Daniel Niculae, păcat că nu va fi lîngă noi şi acum deşi era atît de aproape. Avem însă încredere în noi şi cred că ne vom califica în grupe.

SportM: Spui că ai fi vrut mult ca Niculae să revină la Rapid. Cît ar fi însemnat el în jocul echipei?
Dani Coman: Eu cred că ne-ar fi ajutat mult atît pe teren, cît şi în afara lui. E un rapidist adevărat, un băiat de echipă, care munceşte mult la meciuri şi e un factor mobilizator pentru toţi.

SportM: În această vară ai fost pe punctul de a pleca de la Rapid din cauza neînţelegirilor cu conducerea clubului. Analizînd la rece acum, ai fi regretat ulterior dacă făceai acest pas?
Dani Coman: Dacă plecam acolo unde eram dorit, probabil că nu regretam pentru că fiecare îşi doreşte să joace în străinătate. Cert e că totul a trecut. Mă simt bine la Rapid, sînt apreciat de suporteri, mă înţeleg excelent cu coechipierii şi sper ca finalul sezonului să ne găsească pe toţi fericiţi, să sărbătorim un nou titlu de campioni.

SportM: Să înţeleg că nu te tentează să accepţi oferta unui club din străinătate?
Dani Coman: Deocamdată nu…

SportM: De cine depinde ca tu să îţi închei cariera la Rapid?
Dani Coman: Cu siguranţă de conducerea clubului. Eu cred că am demonstrat deja că ţin la această echipa, că vreau să îmi ajut colegii chiar dacă uneori sînt incomplet refăcut. Îmi doresc să stau cît mai mult la Rapid. Ce va fi, vom vedea…

Sport Magazin numarul 76 (10 – 16 septembrie 2007)

Stiri recente

De ce echipament ai nevoie pentru a practica escalada?

Cățărarea este o abilitate pe care începem să o dezvoltăm încă de mici când toate obiectele din casă sau...