INTERVIU TIBI BALAN/ ”Cei de la Dinamo nu au avut atitudine de campioni”

Adus la Urziceni în vara trecută de la Timişoara de mentorul său, Dan Petrescu, mijlocaşul Tiberiu Bălan s-a reinventat sub bagheta “Bursucului”, fiind unul dintre artizanii primului titlu din istoria grupării ialomiţene. Bălan mărturiseşte că nu conştientizează încă importanţa acestei performanţe, dar le este recunoscător antrenorului său şi lui Dumnezeu pentru întorsătura pe care a luat-o cariera sa. El consideră că, spre deosebire de Dinamo, Unirea a triumfat pentru că nu a păcălit fotbalul

SportM: Tibi, te aşteptai să ieşiţi campioni cu o etapă înainte de final?
Tibi Bălan: Eu cred că nimeni nu se aştepta să luăm noi titlul, dar pe noi nu ne-a interesat asta. Am abordat toate meciurile cu seriozitate. E bine că ceilalţi nu ne-au băgat în seamă. Poate îşi vor da seama că aici au greşit, dar acum e tardiv. Dar eu unul nu înţeleg reacţia lor. Să pierzi două meciuri la rând… E clar că nu au avut atitudine de campioni.

SportM: Ce v-a zis Dan Petrescu la vestiare?
Bălan: Ce să zică, doar la petrecerea de mai târziu ne-a felicitat individual. A fost o bucurie fără prea multe cuvinte, a fost o bucurie comună, puţine vorbe dar multă şampanie!

SportM: Care e secretul succesului Unirii Urziceni?
Bălan: Seriozitatea, munca pe care am depus-o, dar şi efortul făcut de fiecare. Cred că ştiţi că fiecare am făcut naveta Bucureşti – Urziceni, nu ştiu dacă mai face cineva în campionat aşa ceva. Două ore la dus, două ore la întoarcere, două-trei de stat la stadion în fiecare zi. A fost un efort foarte mare. Eu nu am venit acasă săptămâni la rând, am preferat să rămân acolo. Până la urmă, noi am ştiut să ne gestionăm energia. Dumnezeu îţi dă dacă şi tu îi dai fotbalului.

SportM: Ai jucat şi la Sportul sub bagheta “Bursucului”, cu performanţe remarcabile. Cum face Petrescu dintr-o echipă mică una mare?
Bălan: E în primul rând un psiholog bun, nu e uşor să găseşti 28 de jucători de valori egale. Apoi, modul cum pregăteşte fiecare partidă… E foarte serios la antrenamente. Ne imprimă o stare de profesionalism ieşită din comun.

SportM: Ce ne poţi spune despre relaţia ta cu el? Te-a antrenat şi în Regie, unde te-a “crescut” pentru naţională.
Bălan: Vă daţi seama că are o semnificaţie deosebită pentru mine, e un om foarte important. Se poate spune că şi eu am avut nevoie de el într-un moment greu şi poate şi el a avut nevoie de mine, a fost o reciprocitate. Am ajuns la Urziceni înainte de startul campionatului, când ei aveau trei-patru accidentaţi. Dan Petrescu m-a adus la potenţial maxim, dar şi eu am dat totul pentru cei de aici. Mă felicit pentru decizia de a veni la Urziceni!

SportM: Ai jucat şi la Timişoara. Vei ţine cu ei în Cupă, după ce i-ai învins în campionat?
Bălan: Sincer, nu ştiu. Nu prea am o părere bună despre dânşii. Important e că i-am bătut la ei acasă şi am demonstrat că suntem mai buni.

SportM: Te-a mişcat reacţia publicului de pe “Dan Păltinişanu” la finalul partidei?
Bălan: Da, a fost foarte frumos ce au făcut. Era pe undeva normal să ne aplaude. Ne bucurăm totodată că am realizat noi prima victorie pe terenul Timişoarei în acest retur. Publicul a fost ok, ne-a mişcat că ne-au aplaudat. Înseamnă că ai făcut ceva pe teren, ceva care a fost apreciat de cei din tribună.

SportM: Înaintea derby-ului de pe Bega s-a zvonit că eşti dorit de Dinamo…
Bălan: Declaraţii aiurea, jocuri psihologice. Mă bucur că am trecut peste. Am şi eu o vârstă, deja nu mai pic aşa de uşor în plasă. Au vrut poate să mă deconcerteze.

SportM: Ce simţi când te gândeşti la Liga Campionilor?
Bălan: Nu ştiu ce simt! Abia când vom lua contact cu Liga Campionilor, când vom vedea lumea de pe stadion şi ni se va cânta imnul, atunci o să ne dăm seama de proporţiile acestui triumf. Sincer nu realizez încă ce am făcut. Oricum, senzaţional ar fi pentru Dan să picăm cu Chelsea. Eu cred că a demonstrat prin acest titlu că merită să antreneze acolo. Îi doresc să ajungă pe “Stamford Bridge”, pentru că am văzut ce mult îşi doreşte, la fiecare antrenament.

Interviul complet în numărul 165 al revistei SportMagazin (9 – 15 iunie 2009)

Acum puteţi găsi revista “SportMagazin” la mall-uri, în magazinele Kaufland şi CORA, agenţiile Astra, Aeroportul Otopeni, reţeaua de benzinării Agip şi la chioşcurile de presă din toată ţara, deservite de reţelele de distribuţie naţională.

Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...