Întâlnire între doi foști campioni olimpici la scrimă. Președintele COSR, Mihai Covaliu și președintele CIO, Thomas Bach

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, s-a întâlnit cu președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), germanul Thomas Bach, cu prilejul vizitei efectuate la sediul forului mondial de la Lausanne.
”Temele principale de discuție au fost legate de recentul Seminar al șefilor de misiune pentru Jocurile Olimpice de Iarnă PyeongChang 2018, planurile strategice de pregătire pentru Tokyo 2020, respectiv programul Samurai 2020 al președintelui Covaliu, activitățile Academiei Olimpice Române și modalitățile în care sunt promovate în România valorile olimpice. Una dintre ideile principale exprimate la această întâlnire a fost nevoia de a reactiva sportivii olimpionici din România în sensul susținerii Mișcării Olimpice și promovarea acestora ca modele și exemple de urmat pentru noile generații”, se arată în comunicatul COSR.

Bach și-a adus aminte cu plăcere de vizita pe care a făcut-o în România cu ocazia aniversării Centenarului COSR. El își dorește ca România să fie una dintre principalele țări active și vizibile în peisajul olimpic internațional și european, în virtutea tradițiilor sale sportive și olimpice, menționează sursa citată.

Atât Covaliu, cât și Bach sunt foști campioni olimpici la scrimă.

La întâlnire au mai participat Octavian Morariu, vicepreședinte COSR și membru CIO pentru România, și Pere Miro, directorul general adjunct pentru Solidaritatea Olimpică și Relațiile cu Comitetele Olimpice Naționale.

Thomas Bach (63 ani) a fost campion olimpic la floretă la JO de la Montreal, în 1976. Apoi a intrat în administrația sportivă, ajungând președinte al Comitetului Olimpic German (2005-2013), iar din septembrie 2013 este președinte al CIO, fiind ales în cadrul celei de-a 125-a Sesiuni CIO, la Buenos Aires, aceeași în care Octavian Morariu a devenit membru CIO pentru România.

Unul dintre principalele obiective ale lui Thomas Bach este simplificarea procesului de candidatură pentru Jocurile Olimpice și dezvoltarea sustenabilă a Mișcării Olimpice internaționale, idei reflectate în Agenda Olimpică 2020, menționează site-ul COSR.