INCEPE LIGA I!

La finalul acestei săptămîni, Liga I se reia, o dată cu etapa a 20-a, respectiv a treia din retur. Ultimele 15 runde se anunţă a fi extrem de atractive, lupta dintre primele şase clasate, plus, eventual, Vasluiul lui Dorinel Munteanu, fiind mai interesantă ca niciodată

Vineri, la ora 19:00, lîngă malul mării se va auzi primul fluier al anului în Liga I. Farul Constanţa şi Gloria Buzău vor fi “artistele” din deschiderea celei de-a 20-a etape, într-o luptă (cum vor mai fi foarte multe) pentru evitarea retrogradării.
Tot vineri, de la ora 20:30, mai apar pe scenă Dinamo şi Ceahlăul Piatra-Neamţ, echipe cu obiective la rîndul lor, e adevărat – de natură diferită. De altfel, în sfîrşit ne bucurăm de o competiţie cu adevărat acerbă în ambele jumătăţi ale clasamentului. Faptul că vom alinia, în premieră, şase formaţii la startul cupelor europene (chiar dacă unele în preliminarii) iar locurile pentru retrogradare directă sînt nu mai puţin de patru conferă, practic, miză fiecărui joc al fiecărei runde. La ora actuală, după depăşirea a două “borne” din retur, am putea spune, conform clasamentului, că numai două echipe dintre cele 18 trăiesc fără emoţii de vreun fel în treimea neutră. Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi sînt, cu 25 de puncte fiecare, destul de departe şi de “nisipurile mişcătoare”, dar şi de zona marii performanţe. Mai sînt însă 15 etape, deci foarte multe puncte puse la bătaie, ceea ce înseamnă că mai este timp destul şi pentru ele de a fi implicate într-o zonă sau alta.

SC Vaslui, posibila intrusă

După 19 etape, primele şapte echipe se întind pe o “plajă” de 15 puncte. Ultima, SC Vaslui, îşi doreşte să ajungă în Cupa UEFA, dar pentru asta trebuie să termine, în cel mai rău caz, pe poziţia a şasea, ocupată acum de Dinamo. Distanţa dintre ele este de numai un punct, în favoarea echipei bucureştene, deşi moldovenii au cîştigat ambele dueluri directe din acest campionat. Pe de altă parte, dinamoviştii, ca şi timişorenii, nu par a avea forţa de a ataca decisiv nici măcar locul al doilea, pentru preliminariile Ligii Campionilor, astfel încît lupta primelor şapte pentru cupele europene se poate rezuma astfel: Rapid şi Steaua mai speră la titlul de campioană, iar dacă nu reuşesc să o ajungă pe CFR Cluj-Napoca, îşi propun măcar eticheta de “vice”, Unirea Urziceni, deşi acum pe podium, este conştientă că nu poate mai mult şi vizează menţinerea în zona locurilor 3-6, iar Timişoara şi Dinamo, rămase oarecum în urmă, ţintesc şi ele locul al treilea. În fine, SC Vaslui, agăţată ca scaiul de Dinamo, poate fi luată în calcul măcar pentru poziţia a şasea. Însă ea este singura dintre primele şapte pentru care, în condiţiile actuale, o ratare a obiectivului european nu ar însemna o mare dezamăgire. Dimpotrivă, calificarea, în premieră, în Cupa UEFA ar echivala cu o mare performanţă. Astfel, nu îi vom trata şi pe vasluieni într-o analiză pas cu pas a disputelor la vîrf în sezonul care va începe săptămîna aceasta.

Primul show, în “Ghencea”

Dintre numeroasele meciuri de “foc” programate de-a lungul ultimelor 15 etape, primul de mare atracţie va avea loc chiar la finalul săptămînii viitoare, în Bulevardul Ghencea. Ultimul joc al etapei a 21-a este Steaua – CFR Cluj. Aici, ca şi în toate disputele dintre primele şase clasate, fiecare punct cîştigat sau pierdut poate fi decisiv în configuraţia clasamentului final. Se spune că vizita ardelenilor acasă la Steaua ar fi, deja, hotărîtoare pentru stabilirea noii campioane. Ceea ce poate fi adevărat, însă numai în cazul în care oaspeţii ar cîştiga. O remiză sau o victorie a gazdelor nu este nici pe departe decisivă în sens invers, ci doar echilibrează mai mult lupta. Dar să nu omitem faptul că, pînă atunci, există etapa din acest weekend! Variantele de mai sus pot fi discutate altfel, în cazul unor surprize premature. Sîmbătă, toate cele trei clasate înaintea Stelei joacă pe propriile terenuri cu adversari accesibili măcar teoretic. Dacă partidele CFR Cluj-Napoca – Universitatea Craiova, Rapid – Universitatea Cluj-Napoca şi Unirea Urziceni – Oţelul Galaţi se încheie cu victoria gazdelor (obligatoriu pentru ocupantele podiumului), Steaua are misiunea de a reveni, a doua zi, de la Iaşi, cu toate punctele! O înfrîngere în Moldova, coroborată cu un foarte probabil succes al liderului în această sîmbătă, ar mări diferenţa dintre ele la 11 puncte, caz în care trupa lui Lăcătuş şi-ar putea lua adio de la visul supremaţiei, chiar dacă ar învinge apoi legiunea străină a lui Andone.

Etapa şi derby-ul

Dintre cele 15 etape rămase, doar patru nu se bucură de nici un joc între primele şase clasate la ora actuală. Mai mult, “bornele” 21, 29 şi 31 sînt şi mai atractive, programînd chiar două derby-uri, dacă forţăm puţin nota, considerînd derby fiecare confruntare directă pe locurile de cupe europene. După duelul contra liderului, Steaua primeşte altă echipă dificilă, Unirea Urziceni (etapa a 23-a), urmînd imediat deplasarea la Rapid. Cu alte cuvinte, în primele cinci jocuri, Steaua îşi poate face deja o imagine mult mai bine conturată despre soarta ei la finalul acestui campionat.

CFR Cluj revine la Bucureşti după Rapid – Steaua, jucînd la Dinamo, acolo unde, în primăvara trecută, a ieşit un meci încrîncenat, rămas în istorie (pe lîngă scorul 1-0) prin două anomalii, una mai mare decît alta. Mîndria dinamovistă, demnă de mentalitatea infectă a românilor, conform căreia o echipă trebuie felicitată din toate părţile atunci cînd, neavînd vreun interes sportiv direct (deşi a existat un interes financiar!), joacă un meci corect. Apoi, fularul alb-roşu pe umerii patronului stelist, gest absurd şi de neacceptat în plan sportiv nici la marile rivale din campionatele puternice şi serioase ale Europei. Cu siguranţă, clujenii sînt dornici de revanşă în “Groapă”, iar asta cu dinamovistul Andone pe bancă. Rapidul merge în “Gruia” ceva mai încolo, în etapa a 29-a, atunci cînd Banatul va fi vizitat de duşmanul cel mai urît la Timişoara, Dinamo, în probabilul duel decisiv pentru poziţia a patra, la cum arată lucrurile acum. Bineînţeles, indiferent cum va arăta clasamentul în ultimele etape, cele mai aşteptate jocuri sînt tot derby-urile bucureştene, Rapid – Dinamo (32) şi Dinamo – Steaua (33). Probabil atunci lucrurile vor deveni clare, fiindcă ultima rundă nu pare capabilă (la cum arată programul) să mai dea lovituri decisive în partea superioară.

           

Continuarea in numarul 98
(19 – 25 februarie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen. Ruse (26 de ani, 83...