Te asteptam si pe retelel sociale

Rally

Interviul saptamanii: Mihaela Beldie

Studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină Generală din Cluj, Mihaela Beldie este una dintre puţine femei din românia care au avut curajul să intre în lumea curselor de maşini. Din postura de copilot al lui Claudiu David, Mihaela a devenit un nume în motorsportul autohton, participînd anul acesta în Campionatul Mondial de Raliuri

Click aici pentru pictorialul cu Mihaela Beldie

SportM: La ce vîrsta ai avut primul contact cu motorsportul?
Mihaela Beldie: Pentru mine este o tradiţie de familie. Tatăl meu a fost pilot şi cu siguranţă de aici am moştenit pasiunea pentru sporturi cu motor. Fratele meu, cu şapte ani mai mic decît mine, este şi el pasionat de maşini. Primul contact l-am avut cînd am fost în burta mamei mele, care mergea la curse. Debutul propriu-zis a fost în 2003 la Raliul Braşovului.

SportM: Ai mai practicat vreun sport înainte?
Mihaela Beldie: Am fost la karate, ciclism şi schi. Cel mai mult, în afara raliurilor desigur, mi-a plăcut la schi.

SportM: Te deranjează miştourile bărbaţilor legate de faptul că femeile nu au ce căuta la volan?
Mihaela Beldie: Chiar deloc, e bine să ai simţul umorului în general.

SportM: Cum eşti la volan în viaţa de zi cu zi?
Mihaela Beldie: Sînt un şofer care respectă toate regulile de circulaţie. Am făcut şcoala de şoferi cu tatăl meu, care m-a educat în acest sens. Sînt foarte atentă în trafic şi pînă acum nu am fost implicată în nici un incident major care să se producă din vina mea.

SportM: În Occident, femeile-pilot au devenit un lucru aparent normal. Cînd crezi că se va întîmpla acest lucru şi la noi?
Mihaela Beldie: Nu este chiar normal nici în Occident. Nu sînt multe femei care au ajuns pilot. Sînt doar cîteva care au reuşit performanţe notabile, ca Michelle Mouton sau Jutta Kleinschmidt. În campionatul nostru, la fel ca oriunde, se poate întîmpla oricînd să apară o femeie foarte talentată.

SportM: Care este rolul tău exact în cadrul echipajului?
Mihaela Beldie: Sînt multe lucruri care ţin doar de mine. Cel mai imprtant este dictarea din timpul probelor speciale, cînd Claudiu David se bazează în proporţie de sută la sută pe ceea ce-i spun eu. Apoi mai sînt lucrurile legate de formalităţile administrative din timpul unui raliu: calcularea timpilor pe probă, înscrieri, relaţiile cu ofi cialii de concurs şi nu numai. Şi tot eu sînt cea care trebuie să-i ridic moralul sau să-l temperez, cînd este cazul, pe Claudiu.

SportM: Eşti de acord cu expresia „În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie puternică”?
Mihaela Beldie: Nu neapărat. Sînt sigură că pentru un bărbat realizat este nevoie de ceva mai mult decît o femeie puternică.

SportM: Care este relaţia ta cu Claudiu David?
Mihaela Beldie: Ne-am cunoscut în 2003, cînd eu concuram alături de tatăl meu. Claudiu avea alt copilot atunci. În prima fază, am decis să mergem la un singur raliu împreună. Ne-am înţeles foarte bine în cockpit şi de atunci am permanentizat colaborarea.

SportM: Cum ai caracteriza participarea ta şi a lui Claudiu în Campionatul Mondial de Raliuri?
Mihaela Beldie: A fost o experien ţă unică şi pe care aş vrea să o repet cît mai repede. A fost un sezon în care am adunat foarte multă experienţă şi care m-a ajutat enorm. A fost foarte greu, dar foarte frumos în acelaşi timp.

SportM: Cînd crezi că e posibil să participaţi la toate etapele de pe parcursul unui sezon?
Mihaela Beldie: Cînd vom găsi o combinaţie ideală între sponsori, maşină şi echipa de asistenţă tehnică.

SportM: Ce obiective pe plan profesional ţi-ai propus pentru acest an?
Mihaela Beldie: Sînt în ultimul an la Facultatea de Medicină Generală din Cluj Napoca, şi aceasta este prioritatea mea acum.

SportM: Te poţi întreţine din motorsport?
Mihaela Beldie: Nu pot zice că am cîştigat cu adevărat bani din motorsport. Nu am altă slujbă pentru că nu am timp să fi u studentă la medicină, să merg la raliuri şi să mai şi muncesc în altă parte.

SportM: Ai accepta să fi i prezentatoarea unei emisiuni auto la televizor?
Mihaela Beldie: Nu mă interesează acest aspect. Mi-am propus să ajung doctor şi asta vreau să fac în viitor. Şi, desigur, voi rămîne copilot în raliuri.

SportM: Te-ar atrage o carieră în modelling? Te-ai vedea defi lînd pe un podium de premiere?
Mihaela Beldie: Nu. Dacă m-ar fi atras, probabil că aş fi încercat să-mi ating scopul făcînd ceva în acest sens. Nu cred că m-aş simţi foarte confortabil pe un podium de premiere. Prefer să înghit praful de pe o probă specială de raliu.

SportM: Ai accepta să pozezi pentru o revistă destinată bărbaţilor?
Mihaela Beldie: Nu.

SportM: Crezi că prin rezultatele tale poţi deveni şi un exemplu pentru alte fete pasionate de maşini?
Mihaela Beldie: Mi-ar face plăcere să fie într-adevăr aşa. Ştiu că este un domeniu în care ajungi mai greu ca femeie, dar aş vrea să le transmit că nu este imposibil.

           

Continuarea in numarul 98
(19 – 25 februarie 2008)
Sport Magazin

Citeste mai multe!