Haina lui Dumnezeu

Maradona a fost pentru mine cel mai mare jucator al unui fotbal care a disparut. Fotbalul cel mai aproape de esenta lui: bucurie pura, 11 barbati contra 11 barbati si o minge. Inainte ca miliardele sa-l transforme intr-un business.
Maradona a fost jucatorul cel mai aproape de mit, de legenda. Nu exista un fotbalist mai iubit, adulat, venerat, zeificat cum a fost Maradona pentru Napoli si Argentina.
Maradona a fost un inger si demon in acelasi timp.  Iar jucatorul Maradona l-a devorat pe omul Maradona prin imensitatea lui.
A redat mandria sudului Italiei proletar si sarac in lupta cu nordul aristocrat si puternic. A castigat doua titluri cu Napoli si l-a vandut pe al treilea, se zice ca la presiunea mafiei. Consumator de droguri pentru placere, lui Diego i s-a permis totul. Si a avut totul. S-a simtit tradat cand italienii au tinut cu squadra azzurra in semifinala din Italia  Novanta. ,, Te iubim, Diego dar Italia e casa noastra” au spus napoletanii.
A iubit dansul, viata, stanga latina dictatoriala, a fost prieten cu Fidel Castro sau Hugo Chavez.
Ca in orice dragoste mare, iubirea si tradarea au mers brat la brat. Si-a parasit marile iubiri, Argentina si Napoli, pe usa din dos. De fiecare data prins dopat. Insa ca in marile iubiri,  le-a dat totul. Un titlu mondial cu o echipa de pluton si doua titluri, o cupa, o supercupa si o Cupa UEFA cu o echipa de provincie in Serie A, Everestul fotbalului in acei ani. A fost singurul imparat care nu a avut  generali in echipa. Era suficient EL.
Despre el s-au scris poezii , s-au cantat cantece. Si se vor mai scrie.
,,La Vida Tombola” a lui Manu Chao a fost pentru el. Iar viata e o tombola, nu stii niciodata ce iese din joben.
Capabil sa dea un gol cu mana si sa se bucure fara scrupule pentru el iar la cateva minute sa marcheze ,,el gol inmortal ”, o reusita  care l-a facut pe comentatorul argentinian sa planga in direct in Argentina – Anglia de la mondialul mexican. Am vazut meciul pe un varf de munte langa Toplita mea natala, unde sarpele format din Dacii pleca de dimineata pentru a prinde un loc cu un semnal TV mai puternic. Mexic ‘86 a fost bun-venitul meu in lumea mare a fotbalului, inghesuita intr-un ecran mic, alb-negru si plin de purici. Haina cu care zeul-fotbalist de atunci a fentat cu mana si apoi a driblat tot cu piciorul se vinde acum la licitatie. S-a inceput de la 4 milioane de lire…

Cristi Mîndru a debutat in presa in 2002 ca reporter la Antena 1. Din 2003 a fost redactor-comentator la TV Sport ( sport.ro) unde a comentat  partide de fotbal ( Liga 1, serie A, premiere league, Ligure 1, primera division). Din 2004 angajat al TVR. A făcut parte din echipa de la Bucureşti care a produs pentru TVR Jocurile Olimpice de Vară de la Atena 2004. A comentat futsal (fotbal de sală) timp de un an şi zeci de meciuri de tenis, incluzând aici partidele de Cupa Davis ale României din ultimii ani, finale ale unor turnee de mare şlem, transmise de TVR, dar şi partide la Open România. Comenteaza fotbal, baschet, tenis, handbal si schi alpin.

A participat ca redactor–comentator la Jocurile Olimpice de Vară de la Beijing 2008, Londra 2012, Rio 2016, Tokyo 2020 si la Olimpiada de iarnă de la Vancouver 2010. A comentat din studioul TVR Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci 2014, Pyeong-Chang 2018 si Beijing 2022.

În 2008 a primit premiul special „Cristian Ţopescu” – TV Mania pentru cel mai promiţător tânăr jurnalist sportiv.

A fost prezentator sau producător al studiourilor „Champions League” şi al emisiunilor de fotbal din timpul CM 2006, EURO 2008, CM 2010, EURO 2012, CM 2014, CM 2018.  Din 2010 prezintă şi principalele jurnale sportive la TVR 1 şi TVR 2, iar în 2013 a prezentat festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013).

Cristian Mîndru ne aduce ştirile din Sport la TVR 1 si este comentator de tenis la Digisport si Eurosport.

Stiri recente

Nadal, eliminat în turul al doilea de la Barcelona

Rafael Nadal a fost învins în turul al doilea al turneului ATP 500 de la Barcelona. Alex de Minaur (25...