FOTBAL INTERN/ Razboiul vizelor

Campionatul românesc este un adevărat paradis pentru fotbaliştii sosiţi din continentul african. Dar totul se transformă în iad atunci când echipele pleacă în cantonamente, iar ei au nevoie de vize

“Mi se pare incredibil ceea ce păţesc aici! Sunt căpitan de echipă naţională, am jucat ani de zile în campionatul belgian, iar acum nu sunt lăsat să plec în Antalya”, se plânge Dare Nibombe, fotbalist la CS Otopeni şi căpitan al selecţionatei Togo. Echipa ilfoveană se află de trei zile în cantonamentul din Antalya, însă elevul lui Ciobotariu “sprintează” doar către ambasada turcă din Bucureşti. Nu este singur , ci însoţit de doi coechipieri camerunezi, Jean Paul Yontcha şi Sone Kalle. Nu se dau nici un fel de explicaţii pentru întârziere. Între timp, oficialii clubului din Otopeni apelează la toate relaţiile posibile, inclusiv la Mircea Lucescu, personaj cunoscut şi iubit lângă Bosfor. În zadar. După o nouă zi pierdută, Nibombe şi Yontcha primesc vizele. Nu şi Kalle. Tot fără nici o explicaţie.

Craiova ciuntită

Nu doar Otopeniul a început pregătirile fără jucători de bază. Pentru că, în sediul ambasadei se mai află un fotbalist de culoare. Julius Wobay este “perla neagră” din Bănie. Universitatea Craiova se pregăteşte de zor în Antalya, în timp ce jucătorul din Sierra Leone stă amorţit pe un scaun în holul ambasadei. “Nu ştiu ce naiba se întâmplă cu viza! Parcă am fi ciumaţi. Am depus actele de acum o lună”, strigă jucătorul.

Absenţă la Vaslui

Problemele s-au mutat la Vaslui. Pentru că nici trupa lui Porumboiu nu a putut pleca în efectiv complet. Mike Temwanjera a fost nevoit să rămână acasă. Pentru că este originar din Zimbabwe, ţară africană.

Deja vu în Giuleşti

Pe lângă marile probleme cu care se tot confruntă, giuleştenii s-au mai lovit de una. Nigerianul Olubayo Adefemi nu s-a prezentat la pregătiri. “Am plecat din România în decembrie şi atunci am depus toate actele pentru a nu avea probleme. A trecut o lună şi n-am primit nici o veste. Aveam şi biletul de avion cumpărat din timp. Eu sunt cel dezavantajat, pentru că nu-mi convine să pierd pregătirea”, povesteşte fotbalistul Rapidului. Giuleştenii au întâmpinat în trecut exact aceleaşi probleme şi cu Pierre Boya, ajuns acum la Grenoble.

“Mi se pare aberant să tratezi jucătorii fără o judecată de măsură. În fond, vorbim de sportivi, nu de infractori” – Lucian Băroiu (preşedinte CS Otopeni)

“Este o problemă cu care ne confruntăm de mult timp. O să ajungem să transferăm jucători pe criteriul vizelor” – Nicolae Manea (director tehnic Rapid)

“Temwanjera a întârziat o săptămână la pregătiri din cauza acestor probleme. Mi se pare anormal” – Viorel Moldovan (antrenor FC Vaslui)

“Perlele negre” din Liga I

Camerun: Felix Awoa (Dinamo), Pierre Boya (Rapid), Jean Paul Yontcha, Kale Sone (CS Otopeni)
Coasta de Fildeş: Yssouf Kone, Lamine Camara (CFR), Salif Nogo (Oţelul), Lamine Diarrasouba (Gloria Buzău)
Egipt: Tarek Amer (Gloria Buzău), Ahmed El Mohamadi (Dinamo)
Ghana: George Blay (Dinamo), Raymond Fenny (Gaz Metan)
Liberia: Ben Teekloh (Farul)
Nigeria: Abiodun Agunbiade (FC Timişoara), Ifeany Emeghara (Steaua), Dino Eze (Gloria Buzău), Kehinde Fatai (Farul)
Senegal: Ousmane NDoye (Dinamo), Gueye Mansour, Christian Sagna (Gloria Buzău), Gaston Mendy (Farul)
Sierra Leone: Julius Wobay (U. Craiova)
Togo: Dare Nibombe, Mohamad Zanzan (CS Otopeni)
Tunisia: Zied Bhairi (Gloria Bistriţa)
Zimbabwe: Mike Temwanjera (FC Vaslui)

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...