FORMULA1/ Lupta in patru

Ferrari a revenit în top, Lewis Hamilton este un candidat la titlu, iar dublul campion mondial Fernando Alonso a revenit la Renault

Aşa ar arăta, pe scurt, descrierea sezonului 2008. Pe lîngă toate acestea, mai adăugăm şi o cursă de noapte şi avem ingredientele unui an spectaculos. Sezonul 2008 începe în acest weekend în Australia, dar este posibil să aşteptăm tot pînă în ultima etapă pentru a afl a deznodămîntul.

Kimi Raikkonen (foto), care l-a înlocuit pe septuplul campion mondial Michael Schumacher, le-a adus celor de la Ferrari primul titlu din 2004 şi pînă acum. “Iceman” mai are de muncă pînă să ajungă la performanţele lui Schumi, dar poate anul acesta să îşi apere cu succes titlul. Finlandezul va avea de luptă şi în interiorul echipei, cu coechipierul Felipe Massa, după ce noul director sportiv, Stefano Domenicali, a spus că ambii piloţi vor avea parte de acelaşi tratament. În testele de iarnă, după ce numărul de concurs 1 a revenit la Ferrari, cei doi au avut timpi apropiaţi.

Însă şi McLaren sînt la fel de rapizi, iar Lewis Hamilton nu vrea să mai repete greşelile din 2007, care l-au împiedicat să obţină trofeul suprem în anul său de debut. “La cum se prezintă maşina noastră, mă îndoiesc că Kimi va pute să scape de mine”, a spus Hamilton. “Ferrari are o maşină foarte bună, dar la ultimele teste am fost mult mai rapizi, cred că anul acesta situaţia va fi foarte echilibrată.” Lewis îl are acum coechipier pe Heikki Kovalainen, dar, deşi a declarat că va încerca să îl bată pe englez, şansele sînt mici ca echipa să îi dea voie să facă aşa ceva. Fernando Alonso a revenit la Renault , acolo unde a cîştigat cele două titluri mondiale consecutive ale sale, în 2005 şi 2006. Spaniolul ştie şi a declarat că maşina sa este ceva mai lentă decît celelalte favorite, dar speră să poată fi capabil să se lupte pentru poziţiile de top. El îl are coechipier pe tînărul brazilian Nesinho Piquet, care trebuie să aducă puncte importante pentru echipa franceză.

Cam aceşti patru oameni, Raikkonen, Massa, Hamilton şi Alonso, sînt piloţii cu şanse reale la titlu în acest an. De altfel, după cum spunea şi Bernie Ecclestone, “sper ca maşina lui Fernando să fi e la fel de rapidă ca ale celorlalţi, ca să avem parte de o adevărată competiţie”. Piloţii Renault vor trebui să fi e atenţi şi la cei de la BMW Sauber, Williams sau Red Bull, oricare dintre aceştia putînd urca pe podium. BMW Sauber vrea să ajungă între echipele de top, iar Williams, condusă de Nico Rosberg, a demonstrat că poate obţine timpi care să îi permită germanului să urce pe podium. “La constructori vrem locul 4”, a spus Rosberg, care a refuzat în iarnă o ofertă de la McLaren. “Cu noroc poate obţinem şi cîteva podiumuri, dar trebui să devenim mai rapizi pentru asta.”

În rest, mai trebuie semnalat debutul în Formula 1 al francezului Sebastien Bourdais, cvadruplu campion în Champ Car, care va alerga la Toro Rosso alături de Sebastian Vettel. Deşi a obţinut performanţe deosebite în America, unde a dominat competiţia, Bourdais nu va fi , cel puţin în prima jumătate a campionatului, un protagonist în Marele Circ. Însă este un pilot de urmărit, pentru că, dacă are o maşină rapidă, el poate încurca unele socoteli.

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...