Formatul Ligii Campionilor a fost schimbat din nou

Champions League va avea din sezonul 2024-2025 un minicampionat de opt etape cu 36 de echipe, faţă de 32 de formaţii care joacă în prezent în faza grupelor, cu şase etape, a anunţat, marţi, UEFA, în cadrul unei reforme controversate menite să ofere mai multe meciuri televiziunilor.

La finalul reuniunii comitetului executiv de la Viena, forul european a adoptat liniile generale ale acestei reforme, care include şi două locuri suplimentare alocate celor mai bune două naţiuni europene din sezonul precedent, un fel de plasă de siguranţă pentru echipele de top, şi un al treilea club calificat pentru a cincea naţiune din clasamentul coeficienţilor UEFA, ocupat în prezent Franţa.

“În urma unei consultări exhaustive cu părţile interesate din acest sport, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat, astăzi, la Viena, formatul final şi lista de acces pentru competiţiile europene de club începând cu sezonul 2024/25, ca urmare a deciziei sale din 19 aprilie 2021 de a introduce aşa-numitul .

Principalele modificări se referă la reducerea de la 10 la 8 meciuri în faza de campionat UEFA Champions League şi la schimbarea criteriilor de alocare a două dintre cele patru locuri suplimentare în UEFA Champions League, eliminând accesul pe baza coeficientului clubului. Acest lucru confirmă angajamentul ferm al UEFA faţă de principiul competiţiilor deschise şi al meritului sportiv, recunoscând în acelaşi timp necesitatea de a proteja ligile naţionale.

– Un loc va merge la clubul clasat pe locul trei în campionatul asociaţiei aflate pe poziţia a cincea în clasamentul UEFA al asociaţiilor naţionale (n.r. – Franţa, acum).

– Un loc va fi atribuit unei campioane naţionale prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin aşa-numitul .

– Comitetul Executiv al UEFA a confirmat încă o dată că toate meciurile de dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanţa calendarului intern al meciurilor din Europa”, a precizat UEFA.

Cu o creştere a numărului total de echipe din UEFA Champions League de la 32 la 36, cea mai mare schimbare va consta în transformarea fazei tradiţionale a grupelor într-o singură fază de tip campionat, care va include toate echipele participante. Fiecărui club i se va garanta acum un minim de opt meciuri în faza de campionat împotriva a opt adversari diferiţi (patru meciuri acasă, patru în deplasare), în loc de cele şase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate în sistem <acasă şi=”” în=”” deplasare=””>, a explicat UEFA.</acasă>

Primele opt echipe din faza campionat se vor califica automat pentru faza eliminatorie, în timp ce formaţiile care vor termina între locurile 9 şi 24 vor participa la un baraj în două manşe pentru a-şi asigura drumul spre optimi.

Modificări similare de format vor fi aplicate şi în UEFA Europa League (8 meciuri în faza campionat) şi UEFA Europa Conference League (6 meciuri în faza campionat), iar ambele vor include, de asemenea, 36 de echipe în faza campionat.

Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...