FC TIMISOARA – DINAMO (ASTAZI, 20:45)/ Razboiul lumilor

Ca orice poveste intrată în legendă, istoria meciului Poli Timișoara – Dinamo din sezonul 1987-1988 e extrem de controversată. Unii și-ar pune viața la bătaie că Mircea Lucescu i-a retrogradat pe bănățeni, după ce aceștia avuseseră “tupeul” să bată echipa Ministerului de Interne, la Timișoara, cu 2-1. Alții, inclusiv timișoreni, neagă cu vehemență această răzbunare a tehnicianului care în vară cucerea Cupa UEFA. Dar să rememorăm evenimentele: pe 8 noiembrie 1987, Dinamo venea pe stadionul din Timișoara după zece victorii din zece partide, hotărâtă să o bifeze pe a unsprezecea și să își continue galopul spre primul titlu de campioană după patru ani de hegemonie stelistă. Numai că ceea ce nu trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. Violeții s-au impus cu 2-1 și i-au furat lui Dinamo trei puncte ce aveau să se dovedească neprețuite în lupta cu Steaua.

Vendetta care n-a fost

Potrivit variantei lui Jackie Ionescu, antrenorul poliștilor la respectiva partidă, replica neașteptată a gazdelor l-a înfuriat pe tehnicianul “câinilor”, care le-ar fi promis timișorenilor, în termeni duri, răzbunare pentru “neobrăzarea” arătată în fața formației departamentale. Gurile rele spun că răzbunarea lui Lucescu s-a materializat, la finele sezonului, când Poli a și picat în Divizia B. Însă dacă prin absurd teoria s-ar verifica, vendetta nu a ajutat-o cu nimic pe Dinamo: alb-roșii au terminat tot cu buza umflată acel sezon, clasându-se pe doi cu 63 de puncte (față de 64 ale Stelei). Oriunde ar fi adevărul, fie el și la mijloc, două lucruri sunt certe. Primo, după 20 de ani, Timișoara are o față nouă și candidează la locurile fruntașe. Secundo, deși fantomele trecutului au fost date uitării, ura față de “haită” persistă. Poli de după 90 a suferit constant de “complexul Dinamo”. Ultima rază de lumină, un 3-0 în aprilie 1997, totodată cea mai categorică victorie în fața dinamoviștilor. Se va rescrie luni statistica, după 12 ani?

“Jocul cu Dinamo îl tratăm cu responsabilitate. Vom încerca să jucăm, cu riscurile pe care ţi le asumi când trebuie să înscrii şi să faci spectacol“
Ioan Ovidiu Sabău (antrenor FC Timișoara)

“Lucescu era foarte supărat numai pe echipa sa, pentru că rataseră mult, inclusiv un penalty prin Mateuț. Nici o vorbă despre Poli. Amenințări? Fals! Poli a jucat apoi foarte prost și de-aia a retrogradat.”
Emerich Dembrovschi (fost jucător Poli Timișoara)

Vezi şi: Clasament Liga 1

Stiri recente

De ce echipament ai nevoie pentru a practica escalada?

Cățărarea este o abilitate pe care începem să o dezvoltăm încă de mici când toate obiectele din casă sau...