EXCLUSIV / Stapan sub panou

După ce a cîştigat tot ce se putea pe plan intern, Cătălin Burlacu (foto) a ales să-şi încerce norocul peste hotare. Transferat anul trecut la BC Kalev, centrul naţionalei s-a acomodat foarte repede în Estonia, reuşind să aibă prestaţii excelente în tricoul balticilor.

A marcat 25 de puncte la meciul de debut în campionat şi treptat a devenit unul dintre pilonii echipei, care a trecut de prima fază a FIBA Europe Cup. în turul următor, Burlacu s-a aflat din nou printre evidenţiaţii formaţiei, reuşind să înscrie 29 de puncte pe terenul celor de la Virtus Bologna.

Contractul său cu formaţia estoniană se întinde pe durata unui singur sezon, iar fostul star al Asesoftului îşi doreşte un transfer la una dintre formaţiile de top ale continentului.

Reporter: Care sînt primele impresii despre Estonia?
Burlacu: Deşi nu este o ţară foarte mare, am rămas impresionat in primul rînd de civilizaţia şi de cultura lor.

Reporter: Ai vizitat oraşul, ţi-a plăcut ceva în mod deosebit?
Burlacu: Prea mult timp de vizite nu am, dar mi-a plăcut foarte mult centrul vechi al oraşului şi portul. Tallinn e una dintre cele mai vechi aşezări orăşeneşti, una din primele cinci din Europa din ce am înţeles eu…

Reporter: Ai prieteni estonieni, te-au ghidat prin oraş?
Burlacu: Aici vine partea proastă, estonienii sînt exact ca nemţii, nu prea ai cum să te împrieteneşti cu ei aşa repede, dar crede-mă că nu-mi trebuie ghid prin oraş (rîde).

Reporter: Cîtă lume vine la meciuri, care este atmosfera la partidele de baschet?
Burlacu: La meciurile din campionat cam 2.500, iar la cele din Liga Baltică sau FIBA Europe Cup se poate ajunge la 6.000 sau chiar 7.000. Avem o sală de 9.000 de locuri nou-nouţă, cu care puţine echipe din Europa se pot lăuda, cu restaurante şi loje private din sticlă. Ce să mai zic… super sală!

Reporter: Cum te înţelegi cu antrenorul?
Burlacu: Este fostul secund al lui Pesic, ceea ce spune foarte multe. A antrenat naţionala Poloniei, Partizan, Steaua Roşie, Köln, Okk Belgrad… E tobă de baschet, dar uneori e exagerat cu antrenamentele, ar fi în stare să stea toată ziua în sală şi să antreneze.

“Nu regret că am jucat pînă anul trecut în ţară, pentru că de numele meu se leagă o istorie frumoasă din baschetul românesc, care pentru mine este scrisă cu litere de aur şi aşa va rămîne în inima mea”

Reporter: Rămîi în Estonia şi la anul sau vrei să pleci într-un campionat mai puternic ?
Burlacu: Sînt sigur că vor veni şi ofertele serioase la care mă aştept. Vreau un campionat mai puternic, o echipă mai mare, de ce nu? Mă simt mai pregătit ca niciodată şi asta spune multe…
Reporter: Regreţi că nu ai făcut pasul ăsta mai devreme?
Burlacu: Nu regret nimic pentru că, printre altele, de numele meu se leagă o istorie frumoasă din baschetul românesc, care pentru mine este scrisă cu litere de aur şi aşa va rămîne în inima mea.
Mi-am făcut un nume pornind de foarte de jos, numai prin muncă şi dorinţă. Cînd eşti primul român din istoria baschetului nostru care ridică un trofeu european deasupra capului, primul care joacă un all star game european, nu ai cum să regreţi ceva…
Reporter: Cum este văzut baschetul românesc în Estonia?
Burlacu: îmi pun multe întrebări despre baschetul românesc, asta demonstrează că nu prea au auzit de noi, cu excepţia numită Ghiţă Mureşan. Am încercat să le dau cît mai multe detalii, mai ales că se investeşte din ce în ce mai mult şi baschetul este pe o pantă ascendentă.
Reporter: Mai ţii legătura cu foştii colegi de la Asesoft?
Burlacu: Da, dar cel mai mult cu finanţatorul Sebastian Ghiţă şi cu preşedintele Alex Iacobescu, care sînt cei mai deschişi şi luminaţi la minte cînd vine vorba de baschet şi de managementul acestuia.
Reporter: Cine crezi că o să ia titlul anul acesta?
Burlacu: A început ca o luptă strînsă, dar pînă la urmă sita cerne, iar Asesoft a rămas neînvinsă, cu toate polemicile din jur. Jucătorii au parte de o presiune pozitivă din partea conducătorilor şi publicului, care ştiu prea bine ce vor.

“Lumea e cu ochii pe cîţiva jucători tineri din România, dar nu vreau să dau nume, ca să nu li se urce la cap!”


Reporter:
Le-ai propus estonienilor să aducă vreun român? Crezi că ar face faţă?
Burlacu: Nu sînt agent, dar eu sper să fie mulţumiţi de mine şi apoi vom vedea. Desigur, am fost întrebat şi am răspuns cum altfel decît pozitiv despre multe talente din România. Nu vreau să dau nume, să nu li se urce la cap şi să se relaxeze… Lumea e cu ochii pe cîţiva jucători din România.
Reporter: Am început bine preliminariile cu echipa naţională. Putem reveni în elita baschetului european?
Burlacu: îmi doresc să fie mulţi cei care îşi fac griji cînd joacă contra României. Vreau să ajungem şi noi la un turneu final, generaţia 77-78, şi mai vreau să cred că naţionala nu va rămîne pe mîini rele. Vin cîţiva jucători tineri şi talentaţi din urmă care, dirijaţi bine de un antrenor bun, pot duce România spre un drum cît mai luminos de aici înainte.
Reporter: Crezi că te puteai transfera la un club mai puternic dacă nu erai român?
Burlacu: Da, deşi mă doare asta. Acum nu mai e problema asta şi încă cîţiva ani mai pot juca la un nivel european…

Stiri recente

Olympique Marseille și AS Roma, în semifinalele Europa League

Olympique Marseille s-a calificat în semifinalele Ligii Europa după ce a dispus la lovituri de departajare de formaţia portugheză...