EXCLUSIV Mircea Lucescu: Nationalele ne-au scos din joc

După ce Şahtior a ratat, marţea trecută, calificarea în optimile Ligii, acasă, cu Benfica, scor 1-2, Mircea Lucescu pune eşecul echipei sale pe seama efortului depus de grosul „minerilor” sub culorile naţionale.

SportM: Domnule Lucescu, cît de greu este de acceptat această înfrîngere, acasă, cu Benfica, în condiţiile în care o victorie vă califica?
Mircea Lucescu: Ceea ce ni s-a întîmplat este incredibil pentru toată lumea. Cine se aştepta să pierdem acasă, după ce cîştigasem în tur pe „Da Luz”? Vă zic eu, nimeni! Am rămas şocat de erorile copilăreşti care s-au comis. Am luat golurile stupid, apoi am intrat în panică, într-o stare de nervozitate care nu putea produce nimic bun. Şi aşa s-a şi întîmplat.

SportM: Aţi fost foarte critic la adresa jucătorilor dumneavoastră după meci, acuzînd gafele defensivei. Se datorează înfrîngerea exclusiv apărării?
Lucescu: Bineînţeles că apărarea poartă cea mai mare vină. Dumneavoastră aţi văzut ce minge înapoi a trimis Lewandowski pentru 0-1? Ce cadou mai mare puteam să le facem portughezilor? La fel, cu Celtic ne-am tăiat singuri creanga de sub picioare. A fost incredibil, pentru că, sincer vă spun, nici nu m-am gîndit că nu o batem pe Benfica! Însă golurile încasate prematur ne-au tăiat picioarele, a intervenit precipitarea şi nervozitatea, şi totul s-a prăbuşit.

SportM: E regretul cu atît mai mare cu cît aţi învins atît Celtic, cît şi Benfica la startul grupei?
Lucescu: Normal. Dar şi marţi, cu Benfica, am avut un raport al cornerelor de 9-0, probabil o statistică record în Liga Campionilor. Şi atunci cum să nu fi decepţionat, cînd ţi-ai dominat adversarul de o asemenea manieră?

SportM: A fost „dubla” cu Milan momentul psihologic al grupei sau ce s-a întîmplat în Scoţia?
Lucescu: Nu, momentul psihologic a fost plecarea jucătorilor la echipele naţionale pentru calificări. Concentrarea lor a fost aproape în totalitate pe naţională, iar cînd s-au întors la club, ce să le faci într-o zi-două? Pentru că atît ai la dispoziţie pînă joci iar.

SportM: Vă aşteptaţi ca Milanul să joace aşa cum a jucat şi să o bată pe Celtic?
Lucescu: Da, Milan este campioana Europei, o echipă profesionistă care nu face rabat de la principiile ei de corectitudine, fair-play şi performanţă. Dar degeaba ne-au făcut ei cadoul, dacă noi n-am fost în stare să îl luăm.

SportM: Se vor produce schimbări masive în lotul Şahtiorului, în pauza de iarnă?
Lucescu: Nu va fi o remaniere masivă, ci una moderată. Vor pleca cîţiva jucători, pentru că acum sînt prea mulţi, douăzeci şi nouă, şi fiecare trebuie să aibă şansa să joace.

SportM: Cît de dezamăgit a fost Rinat Ahmetov de acest eşec?
Lucescu: Se aştepta la altceva, e firesc, mai ales că ne-a oferit condiţii excelente şi aveam calificarea în mînă. Trebuie să mergem mai departe, nu avem ce să facem.

SportM: Are loc o echipă din Estul Europei în fazele superioare ale Ligii Campionilor? Cînd va cîştiga o trupă estică Champions League?
Lucescu: Momentan, nu ne putem compara cu formaţiile din Vest, nu putem menţine ritmul şi nivelul la care ele se ridică în fiecare sezon. E şi o chestiune de constanţă, de profesionalism, dar şi una financiară. Cu siguranţă că, atunci cînd nivelul economic între cele două zone ale Europei se va egaliza, vom avea şi o cîştigătoare a Ligii din Est. E un lucru foarte bun că Euro 2012 se va ţine în Ucraina şi Polonia, o şansă imensă de creştere pentru aceste teritorii fotbalistice.

SportM: V-a mulţumit evoluţia lui Răzvan Raţ?
Lucescu: Răzvan a jucat bine, dar la Glasgow a comis din păcate o greşeală mare. El este un jucător bun, care poate totuşi să mai crească pe viitor.

SportM: Marica s-a adaptat la Stuttgart, începe să dea goluri. Vă bucură?
Lucescu: Eu am spus de cînd a venit în Ucraina că va creşte mult şi va ajunge la nivel înalt. Marica a avut şi şansa imensă de a juca între 18 şi 21 de ani în Liga Campionilor, a acumulat experienţă şi există toate premisele să devină un fotbalist de talie mondială.

SportM: Arsene Wenger critica Liga Campionilor, spunînd că nu este competiţia supremă în lume. Cum comentaţi?
Lucescu: E părerea lui, dar credeţi că dacă ar cîştiga-o ar mai declara la fel? În opinia mea, Champions League bate şi turneele finale de Campionat European şi cele de Campionat Mondial. Este competiţia supremă. Punct.

Integral in numarul 89 al Sport Magazin (11 – 17 decembrie 2007)