EXCLUSIV/ Marius Maldarasanu: “Perspectivele Brasovului m-au convins sa vin aici!”

După aproape zece sezoane petrecute în Giuleşti, Marius Măldărăşanu a ales să meargă mai departe, destinaţia sa fiind FC Braşov. Mijlocaşul, care anul acesta va împlini 33 de ani, a cunoscut gloria la Rapid, după ce s-a lansat în fotbalul mare la Petrolul Ploieşti. Acum este mulţumit de schimbarea făcută şi îşi propune să realizeze lucruri mari la Braşov. Totuşi, el a rămas apropiat de Liga I şi a comentat finalul încins care se anunţă

SportM: Cum vezi trecerea de la Rapid la FC Braşov?
Marius Măldărăşanu: Este o schimbare benefică pentru mine. După mulţi ani, intervine rutina în fotbal, la fel ca în viaţa de zi cu zi. Am stat aproape zece ani la Rapid şi era momentul să merg mai departe.

SportM: Înainte să ajungi la Braşov, se vorbea despre o plecare în străinătate…
Marius Măldărăşanu: Într-adevăr, am vrut să plec încă din vară de la Rapid, însă nu s-a putut. Pînă la urmă am ajuns la Braşov, şi mă bucur că am făcut acest lucru

SportM: Ce ne poţi spune despre FC Braşov?
Marius Măldărăşanu: Este o echipă mare! Are un lot super puternic din toate punctele de vedere: jucătorii au valoare, sînt promovaţi tinerii, iar grupul este unit. Toate aceste ingrediente sînt formula pentru o echipă care doreşte să obţină performanţă!

SportM: Răzvan Lucescu te-a convins să vii?
Marius Măldărăşanu: Nici acum nu pot să uit mesajul pe care mi l-a dat în vară: “Aş vrea să refacem mijlocul de vis, format din tine şi din Ilyeş”. Cu Răzvan m-am înţeles întotdeauna foarte bine, pentru că am lucrat amîndoi împreună la Rapid, nu numai cînd mi-a fost antrenor, ci şi cînd am fost colegi pe teren. Este un om cu un caracter deosebit.

SportM: Dinu Gheorghe cum a contribuit la aducerea ta?
Marius Măldărăşanu: De cînd dînsul a ajuns la Braşov, mi-a propus diferite variante şi mi-a dat de înţeles că întotdeauna voi fi bine primit acolo.

SportM: Ce te-a atras la FC Braşov?
Marius Măldărăşanu: Pentru început, mi-a fost greu să vin de la o echipă care se bătea an de an la campionat la o echipa de Liga a II-a, însă perspectivele Braşovului m-au convins. Nici nu am ajuns bine şi deja ne-am luptat cu CFR Cluj de la egal la egal în Cupa României!

SportM: Mai precis, la ce te referi cînd spui perspectivele Braşovului?
Marius Măldărăşanu: Este vorba despre proiectul de viitor care este dezvoltat aici. Desigur, infrastructura nu se poate ridica la nivelul celei din Liga I, dar stadionul va fi modernizat şi lucrurile vor începe să se mişte. Aceste lucruri nu sînt un impediment în calea performanţei, pentru că jucătorii care îşi doresc cu adevărat performanţa vor juca bine oriunde.

SportM: S-a format un nucleu de bază în primul unsprezece?
Marius Măldărăşanu: Răzvan rulează toţi jucătorii, fiecare dintre ei primeşte şansa de a juca. Are un lot valoros la dispoziţie, însă şi noi trebuie să tragem tare pentru titularizare. În orice moment, rezervele pot cîştiga un meci important şi de aceea lucrăm foarte intens la antrenamente.

SportM: Promovarea nu este foarte departe, avantajul în faţa ocului doi este unul consistent. Care vor fi obiectivele pentru Liga I?
Marius Măldărăşanu: În primul rînd, vom trage cît mai tare pentru a prinde un loc în cupele europene. Desigur, multe echipe care promovează vin cu obiective măreţe, însă este foarte important să reuşească să le ducă la capăt. Noi ne vom face datoria şi vom încerca să ne clasăm pe o poziţie care să ne permită să jucăm într-o cupă europeană. Desigur, o altă competiţie importantă este Cupa României, la care ar trebui să spere toate echipele care participă. Într-adevăr, a trecut foarte mult timp de cînd o echipă dintr-o divizie inferioară n-a mai cîştigat trofeul, însă totul este posibil. Cum noi am ajuns în sferturile de finală, orice echipă o poate face.

SportM: Cum sînt suporterii braşoveni?
Marius Măldărăşanu: Atmosfera pe care o creează suporterii lui FC Braşov este extraordinară! A fost senzaţional să văd 2.000 de fani veniţi pe teren neutru la meciul cu CFR din Cupă pentru a ne încuraja!

SportM: Să discutăm şi despre Liga I… Cine se va bate la titlu?
Marius Măldărăşanu: Lupta se va da între CFR Cluj, Rapid şi Steaua. Momentul cheie a fost victoria Stelei de pe teren propriu în faţa clujenilor, cînd lupta s-a redeschis. În aceeaşi etapă, dacă Rapidul nu cîştiga la Oţelul, ar fi putut ieşi din competiţia pentru locul 1. Tind să cred că CFR porneşte cu prima şansă, dar nimic nu este jucat.

SportM: Luptă aprigă şi pentru locurile de Cupa UEFA…
Marius Măldărăşanu: Dinamo, Timişoara şi Urziceniul sînt echipe foarte puternice, cu pretenţii. Cred că Dinamo nu a renunţat la lupta pentru titlu. Este foarte bine că se bat şase-şapte echipe pentru cupele europene, în acest fel creşte valoarea campionatului românesc.

SportM: În presă s-a vorbit despre arbitraje, apoi au urmat cîteva partide controversate…
Marius Măldărăşanu: Cînd jucam la Rapid, au fost aduşi arbitri străini la unele meciuri şi tot au greşit. Ţin minte un meci din Ştefan cel Mare, cînd trebuia să primim un penalty, însă arbitrul străin ni l-a refuzat! Există suspiciuni din cauza afacerilor, însă acestea sînt doar speculaţii. Toţi sînt oameni şi pot greşi, nu trebuie judecaţi în funcţie de aspecte care nu ţin de terenul de fotbal.

SportM: Ce îi trebuie unei echipe ca să cîştige anul acesta Liga I?
Marius Măldărăşanu: Cuvîntul esenţial este “concentrare”! Cine va reuşi să se concentreze cel mai bine pînă la finalul acestui sezon va cîştiga. Este o presiune imensă pe CFR Cluj, mai ales după meciul cu Steaua. Se cer rezultate imediate, iar orice pas greşit este sancţionat. Echipele din Bucureşti sînt obişnuite cu această presiune şi au un avantaj în faţa clujenilor… Loturile candidatelor la titlu sînt foarte echilibrate, deci se anunţă un final încins.

SportM: După opt ani am ajuns din nou la un turneu final, dar am nimerit într-o grupă infernală, alături de Franţa, Italia şi Olanda. Ce şanse are România să meargă mai departe?
Marius Măldărăşanu: Avem şansa noastră, asta e clar, dar va fi greu! Italia a cîştigat de patru ori Cupa Mondială şi o dată Euro, Franţa are o Cupă Mondială şi două Campionate Europene, iar Olanda un Campionat European. Cu asemenea adversari, sigur nu ne va fi uşor. Mulţi deja văd echipa României în semifinale sau în finală, dar trebuie să ne uităm şi la adversari. Surprize s-au întîmplat, Danemarca a cîştigat în 1992, cînd au venit la Campionatul European direct din vacanţă, iar Grecia s-a impus în 2004, cînd nimeni nu ar fi mizat pe ei! Sper ca România să facă o figură frumoasă!


Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...