EXCLUSIV/ Laszlo Sepsi: Imi traiesc visul!

Tînărul fundaş Laszlo Sepsi începe să se impună la Benfica. El speră ca visul pe care îl trăieşte pe “Da Luz” să se continue la vară în Elveţia şi Austria

SportM: Laszlo, încet-încet devii piesă de bază la Benfica…
Laszlo Sepsi: Mulţumesc pentru compliment, să sperăm că aşa va fi. Încerc să dau tot ce am mai bun din mine şi să devin o certitudine aici, la Lisabona.

SportM: Săptămîna trecută, ai fost titular în optimile Cupei UEFA. Cum ai trăit meciul cu Getafe?
Sepsi: A fost un meci frumos, cu excepţia poate a rezultatului final, dar asta este, trebuie să privim înainte. Personal, deşi am început mai temător, pe parcurs am depăşit emoţiile şi am jucat cu dezinvoltură. Îmi pare rău că am rămas în zece oameni aşa devreme, poate că, dacă nu se întîmpla acest lucru, alta era soarta partidei.

SportM: Ce ţi-a spus Contra?
Sepsi: Am vorbit mai mult cu el, era normal, ne-am felicitat şi ne-am urat să ne revedem la lot! Cosmin e un băiat extraordinar, m-a lăudat pentru prestaţia mea. Am şi făcut schimb de tricouri la final.

SportM: Cît de dificil a fost saltul de la Gloria pe “Da Luz”?
Sepsi: A fost un salt imens, mai ales că n-am urmat traseul clasic, ca să zic aşa, adică să trec pe la echipele bucureştene. La noi, de obicei Steaua, Dinamo şi Rapid sînt trambulinele spre Vest. A fost, şi încă e, un pas dificil! Dar cu muncă, răbdare şi credinţă în Dumnezeu, eu zic că voi reuşi.

SportM: Cum e să mergi la antrenament şi să te pregăteşti cot la cot cu Rui Costa sau Katsouranis?
Sepsi: Acum e ceva normal, dar îţi dai seama că la început era ceva aparte. Veneam de la Bistriţa, o echipă necunoscută în Europa… Dar nici să stau cu gura căscată pentru că mă antrenez cu Rui Costa n-ar fi bine, nu? Mi-am revenit din uimire, sîntem colegi şi mă bucur că îmi pot perfecţiona fotbalul învăţînd de la aceşti jucători fabuloşi.

SportM: Te descurci cu concurenţa pe postul tău?
Sepsi: E firesc să fie concurenţă, pentru că Benfica e echipă mare! Dar de la concurenţă pleacă toate lucrurile bune, aşa că am încredere în mine şi sper să mă impun. Acum, poate am avut şi un pic de noroc cu această titularizare, fiind mulţi jucători accidentaţi. Lotul e mare, de 30 de jucători, dar şi sezonul e lung, aşa că fiecăruia îi vine rîndul la un moment dat.

SportM: În Cupa UEFA ai jucat mijlocaş la închidere…
Sepsi: Da, un rol nespecific pentru mine, dacă pot spune aşa. Mai jucasem pe această poziţie de vreo două ori la Bistriţa. E mai dificil, eşti cu spatele la poartă, însă, una peste alta, important e că am jucat. Sînt un tip descurcăreţ, mă adaptez!

SportM: Care e diferenţa dintre fotbalul românesc şi cel portughez?
Sepsi: Ca stil, sînt şi ei tot latini, dar ritmul diferă substanţial, e extrem de alert, cel puţin la Benfica. De asemenea, ne bat la profesionalismul jucătorilor şi la numărul stranierilor. Mulţi brazilieni, africani… Se bagă bani serioşi aici! Oricum, eu zic că şi Liga I e pe drumul cel bun, chiar dacă se află la început. Nivelul campionatului nostru a crescut, au început să apară stranieri de valoare.

SportM: Ce îţi place cel mai mult la Benfica?
Sepsi: Suporterii şi atmosfera pe care o creează în jurul echipei! Benfica are cei mai mulţi suporteri cotizanţi din lume, ceea ce spune totul despre pasiunea lor faţă de club. Iar “Da Luz” e un stadion superb, cînd joci aici parcă îţi cresc aripi.

SportM: În campionat sînteţi aproape siguri de Ligă.
Sepsi: Sîntem pe doi, avem un avans pe care sperăm să ni-l păstrăm şi să ne calificăm în Champions League. Noi ne gîndim şi la titlu, dar e greu, Porto are un avans apreciabil şi e improbabil să o “comită”.

SportM: Iar dai de Sporting, dar acum în Cupă…
Sepsi: Într-adevăr, e un meci exploziv, e derby-ul Lisabonei şi un joc care trezeşte nişte pasiuni greu de imaginat. În campionat am remizat, acum sper să cîştigăm. Ar fi frumoasă Cupa!

SportM: Eşti la curent cu situaţia din campionatul românesc?
Sepsi: Normal, n-aveam cum să mă rup de ce se întîmplă în ţară. Rămîne un campionat foarte disputat, chiar sînt curios cine va triumfa. În ceea ce priveşte Gloria, după părerea mea, s-a descurcat foarte bine de la reluarea sezonului, a bătut la UTA şi a luat un punct şi cu Vasluiul acasă. Evident, mai bine era să cîştige, însă, oricum, sînt mîndru de fosta mea echipă!

SportM: Ce îţi lipseşte cel mai mult din ţară?
Sepsi: Familia! Şi, bineînţeles, colegii de la Bistriţa. Dar asta e viaţa de fotbalist, dacă vrei să ajungi acolo sus, trebuie să ştii să accepţi renunţările pe care ţi le impune meseria. Nimic nu e uşor în viaţă.

SportM: Ce faci cînd nu joci?
Sepsi: Sincer să fiu, n-am prea avut timp liber, m-am împărţit între cantonament, meciuri la trei zile şi odihnă. La Lisabona, stau cu sora mea şi cumnatul meu. Ei au grijă de mine! Cînd am un moment liber, mai ieşim în oraş. E superb, are multă istorie, peisaje de vis… Încet, încet, o să îl cunosc mai bine.

SportM: Dificilă portugheza?
Sepsi: Este, este! Chiar şi aşa, am început deja să rup cîteva cuvinte şi de asemenea să înţeleg ce vorbesc cei din jur. Trebuie să învăţ, nu există altă cale!

SportM: Presa lusitană te laudă frecvent…
Sepsi: Mă bucur, însă cred că pînă la urmă e vorba despre faptul că Benfica e cel mai mediatizat club portughez. Pe orice ziar de aici te-ai uita, o să vezi pe prima pagină măcar o ştire despre Benfica. O altă diferenţă majoră faţă de Bistriţa, o echipă mică, de provincie, căreia nu prea i se acorda atenţie. Dar m-am obişnuit, nu e presiune.

SportM: Eşti în grafic pentru ambele Euro, şi cu tineretul, şi cu seniorii.
Sepsi (rîde):  Interesant mod de a pune problema! Drept să-ţi spun, mă gîndesc des la echipa naţională. Normal că îmi doresc enorm să fac un sfîrşit de sezon bun şi să prind lotul lui nea’ Piţi! Dar chiar dacă nu va fi aşa, voi fi la fel de bucuros dacă m-aş califica cu tineretul. Sper să fiu sănătos şi să reuşesc, pe oricare dintre fronturi.

SportM: Ţi se întîmplă uneori să mai crezi că e un vis?
Sepsi: Da! E prea frumos ce mi se întîmplă! Pentru mine, acest transfer la Benfica chiar e un vis frumos, şi sînt recunoscător că mi s-a îndeplinit!

           

Integral in numarul 101
(11-17 martie 2008)
Sport Magazin

Stiri recente

Tyson Fury şi-a păstrat centura WBC la categoria grea

Tyson Fury şi-a păstrat centura WBC la categoria grea, învingându-l pe Derek Chisora, prin KO în runda a 10-a,...