EXCLUSIV: Interviu Dorinel Munteanu

0
99

Cunoscut şi ca Munti, Neamţul sau Furnica, actualul antrenor-jucător de la FC Vaslui are o carieră prodigioasă, debutând la Naţională în urmă cu 16 ani şi revenind printre tricolori, după un an de pauză, la amicalul cu Turcia. Cel care deţine recordul de selecţii pentru reprezentativa României îşi trece în revistă cariera de jucător.

SportM: Cum aţi ajuns jucător de fotbal?
Dorinel Munteanu: M-am născut la Grădinari, Caraş-Severin. Am început să joc fotbal la juniori, în Divizia judeţeană. La 14 ani am fost promovat în echipa de seniori Minerul Oraviţa, în Divizia C. Calităţile mele au fost plăcerea de a juca şi munca, deoarece nu am fost un jucător talentat. Am fost firav, micuţ, dar m-au caracterizat ambiţia şi munca. După Oraviţa am făcut saltul în Divizia B, la Metalul Bocşa şi apoi la CSM Reşiţa. Prin intermediul politicului am fost transferat la Scorniceşti.

SportM: Cum aţi ajuns la FC Olt?
Munteanu: De la CSM Reşiţa am fost luat în armată. Am fost detaşat la Bucureşti, la clubul Steaua. Acolo au fost mai mulţi fotbalişti: Gică Popescu, portarul Ştefan Crişan, Zamfir. De acolo am ajuns la FC Olt.

SportM: În ce consta susţinerea politică la Scorniceşti?
Munteanu: În politica de transferuri conta mai puţin, ca jucător, dacă voiai sau nu voiai să joci la acea echipă. Mie mi-a prins bine, pentru că am obţinut ceea ce doream: să debutez în Divizia A.

SportM: La Sibiu aţi ajuns tot prin influenţă politică, fiindcă acolo era Nicu Ceauşescu?
Munteanu: Da, sigur, dar şi cei de la Scorniceşti erau oameni puternici şi nu voiau să îmi dea drumul.

SportM: Aţi debutat în naţională în 1991, cu Norvegia…
Munteanu: Pentru mine a fost un pas foarte important şi decisiv în cariera de jucător. La bază au stat domnul Mircea Rădulescu, care era antrenorul echipei naţionale şi domnul Viorel Hizo, care îmi era antrenor la club. Nu pot să descriu în cuvinte ce a fost atunci pentru mine. Mă gândeam să confirm, să fac cât mai multe meciuri la echipa naţională. Mă gândeam, pas cu pas, la jocurile care urmau.

SportM: În sezonul următor aţi venit la Dinamo.
Munteanu: Înainte am fost la Steaua, dar cluburile nu s-au înţeles şi am ajuns la Dinamo. Domnul Vasile Ianul m-a dorit foarte mult. Astfel am ajuns la Dinamo, împreună cu Gică Mihali şi cu domnul Hizo. Aveau atunci o echipă tehnică foarte bună, formată din Rinus Israel, Florin Halagian şi Viorel Hizo.

SportM: La meciul cu Olympique Marseille ce s-a întâmplat în retur?
Munteanu: După acel meci chiar şi după mai mulţi ani am auzit multe zvonuri prin presă, că s-ar fi întâmplat lucruri mai puţin bune. Eu nu cunosc, ştiu doar că ne-am dorit victoria, ne-am dorit foarte mult să ne calificăm, am făcut o partidă bună la Bucureşti, puteam să câştigăm. Nici la Marseille n-am jucat rău. Altceva nu ştiu, credeţi-mă, nu pot să afirm ceva dacă nu cunosc.

SportM: Cum a fost trecerea de la Divizia A la un campionat străin?
Munteanu: Trecerea a venit exact la momentul potrivit, debutasem la echipa naţională, câştigasem campionatul, jucasem în Cupele Europene. Doream să joc într-un campionat străin. Am avut oferte din Belgia, am ales Cercle Brugge. Obiectivul meu era să ajung în Germania. Urmăream Bundesliga la mine acasă, prin intermediul televiziunii iugoslave.

SportM: Ce a determinat vârful de formă al Naţionalei la C.M. din 94?
Munteanu: Cred că valoarea şi unitatea lotului. După ratarea calificării din 92 eram foarte mobilizaţi. Acesta a fost factorul decisiv.

SportM: Ce s-a întâmplat cu acea cădere la Euro 96?
Munteanu: La Euro 96 ne-am calificat lejer. La turneul final a fost lipsă de şansă. Mă refer la meciul cu Franţa, pierdut dintr-o greşeală personală, la meciul cu Bulgaria, unde puteam să obţinem cel puţin un punct. Am fi tratat apoi altfel meciul decisiv cu Spania. A fost un turneu unde prestaţia noastră a lăsat de dorit.

SportM: Între meciurile şi golurile la Naţională, care vă sunt cele mai dragi?
Munteanu: Orice gol, indiferent cu ce adversar, a fost pentru mine foarte important. Faptul că am jucat şi am marcat la echipa naţională a însemnat pentru mine foarte mult. Sînt un mijlocaş care are şi veleităţi ofensive. M-am bucurat la orice realizare.

SportM: Ce aţi învăţat din fotbalul german?
Munteanu: Am învăţat în primul rând atitudinea, apoi disciplina, modul de pregătire, modul de abordare al jocurilui. Zece ani, cât am jucat în Bundesliga, am avut foarte multe de învăţat.

SportM: V-aţi întors în ţară, la Steaua, la începutul lui 2004. Cum aţi decis acest lucru?
Munteanu: A fost oferta domnului Piţurcă şi a domnului Becali să revin în ţară. Eram după o perioadă de şase luni, nu prea bună, la Wolfsburg. Clubul dorea să aducă jucători tineri. Eu aveam 34 de ani. Am stat şase luni, am văzut că nu mi se dă şansa să joc şi, dorind să mai evoluez, am revenit în ţară.

SportM: Care a fost secretul eliminării Valenciei?
Munteanu: A fost unitatea grupului! Deşi pentru mulţi eliminarea Valenciei a fost o surpriz㸠pentru noi nu a fost aşa. Am muncit foarte mult pentru acel rezultat.

SportM: De ce aţi ales CFR Cluj în aceaşi vară?
Munteanu: În vară, după ce am luat campionatul, eram la final de contract. Nu am primit nicio ofertă pentru a continua la Steaua. Am acceptat propunerea venită de la domnii Paszkany şi Mureşan. Eu doream să mai joc, şi oferta clujeană fiind de antrenorjucător, am acceptat-o din prima. Nu regret acest lucru.

SportM: Cum vedeţi acest model de jucător-antrenor?
Munteanu: Pentru mulţi este foarte greu, pentru alţii este extrem de uşor, mie mi se potriveşte atâta vreme cât voi mai avea plăcerea de a fi în teren.

SportM: Cum aţi realizat parcursul european din Cupa Intertoto în vara lui 2005?
Munteanu: În prima fază nu mi-a convenit că am preluat o echipă care trebuia să joace în Intertoto. Sigur, putea să ne elimine prima echipă, mai ales că era vorba de Atletic Bilbao. Dar aportul conducerii a fost unul foarte mare. De la început mi-au pus totul la dispoziţie. Cred că sunt foarte puţini patroni care fac acest lucru. Ne-am dorit să facem o treabă foarte bună împreună, dar nimeni nu se gîndea că vom ajunge în finala Cupei Intertoto. Am bătut pe Bilbao, a urmat un adversar mai accesibil, apoi Saint Etienne. A fost un parcurs foarte bun şi trebuie să remarc atitudinea jucătorilor, care au fost foarte receptivi la ceea ce am discutat cu ei. De la bun început am spus că vreau să creez o echipă care să dea bătaie de cap celor din Bucureşti şi am realizat acest lucru.

SportM: Când aţi plecat din Gruia aţi declarat că v-a deranjat cineva din conducere şi că va veni momentul să spuneţi mai multe.
Munteanu: Nu cred că e cazul să revenim. Am plecat de acolo şi nu regret că am făcut-o. Am avut ceva discuţii cu persoane din club, dar e bine ca fiecare să-şi vadă de drumul lui.

SportM: De ce aţi plecat la FC Argeş?
Munteanu: Speram să mai putem salva echipa de la retrogradare. Şi pentru că n-am reuşit acest lucru, eu am fost primul pe care l-a durut. M-am confruntat cu multe lucruri după ce am preluat această echipă, dar nu din partea patronului, pentru că acesta a fost foarte generos şi a creat condiţii de pregătire şi de antrenament. Dar au fost câteva lucruri pe care nu le-am plănuit şi probabil că asta ne-a costat. Achiziţiile pe care le-am făcut nu s-au ridicat la nivelul dorit. Nu pot spune că eu n-am făcut greşeli, au fost şi alţi factori care m-au împiedicat, dar nu e cazul să insistăm.

SportM: Domnul Penescu a declarat, după plecarea dvumneavoastră de la Piteşti, că rezultatele CFR-ului au fost mai mult meritul conducerii de acolo.
Munteanu: Nu cred că a fost aşa, pentru că am terminat pe locul 5 doar cu jucători din campionatul României. Probabil o fi vorbit la necaz.

SportM: Aţi mai luat legătura cu dumnealui?
Munteanu: Sigur, nu avem nici o problemă. Nu m-am certat cu dânsul.

SportM: În sezonul acesta aveţi un obiectiv foarte îndrăzneţ cu FC Vaslui: să jucaţi în Cupa UEFA sau măcar în Intertoto.
Munteanu: M-am bazat în primul rând pe locul ocupat anul trecut de echipă. Am un lot valoros, care a jucat ceva timp împreună. Pe asta mă bazez, pe talentul jucătorilor, pe atitudinea lor şi, sigur, pe ceea ce aduc eu bun la echipă împreună cu domnul Porumboiu, care o susţine financiar.

SportM: Ce ne mai puteţi spune în legătură cu echipa naţională?
Munteanu: Echipa naţională a avut un parcurs foarte bun până acum. În ceea ce mă priveşte, totul depinde de forma mea sportivă, de cît pot să mai ajut. Sunt lucruri care sunt decisive într-o convocare. Am jucat o repriză în amicalul cu Turcia, în continuare depinde de domnul Piţurcă dacă mai consideră că sunt util şi că ajut echipa.

Sport Magazin numarul 75 (3 – 9 septembrie 2007)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here