EXCLUSIV Dennis Serban: Nu pot sta departe de fotbal

0
130

Mare speranţă a fotbalului românesc, Dennis Şerban a evoluat la toate cele trei mari echipe din Bucureşti, însă perioada petrecută în Spania, cînd nu s-a putut afirma la adevărata valoare, l-a împiedicat să strălucească şi mai mult. La cîteva luni după ce a abandonat activitatea ca jucător, Dennis mărturiseşte că are în vedere o carieră de tehnician şi că, deşi a încercat, nu poate sta departe de fotbal

SportM: Dennis, care a fost meciul în care ai evoluat şi ţi-a rămas mai mult în suflet ?
Dennis Şerban: Meciul Stelei de la Atletico Madrid, cînd ne-am dus prima oară pe Vicente Calderon. Jucam şi la noi pe stadioane mari, dar nu văsusem aşa multă lume şi am rămas înmărmurit. La Steaua am lucrat cu Tiţi Dumitriu şi Mihai Stoichiţă.

SportM: În 1998 a venit transferul la Valencia”¦
Dennis Şerban: Mi-a părut rău că trebuia să plec de la Steaua. Impactul a fost foarte greu pentru mine, mă adaptasem în Ghencea, aveam rezultate şi nu aveam ce să-mi doresc mai mult. Am avut mare noroc că acolo mai erau Gabi Popescu, Adrian şi Sabin Ilie, şi cu ei acolo am trecut mai uşor. Au început problemele şi timp de cinci ani nu-mi găseam locul, jucam şase luni, şase luni stăteam, şase luni eram împrumutat, şase luni stăteam iar şi tot aşa. Cea mai bună perioadă din Spania am avut-o la Elche, şi atunci aveam multe oferte, dar Valencia nu m-a lăsat să plec.

SportM: Ai avut oferte numai din Spania sau şi din România?
Dennis Şerban: Din România nu am avut, ci din Spania, Franţa şi Grecia.

SportM: Şi după perioada din Spania, de ce Rapid?
Dennis Şerban: Voiam să plec să joc şi să mă întorc acasă, nu mai rezistam. Eu iniţial atunci am vrut să vin la Farul, dar cînd le-am zis de Farul, nu au fost de acord cei din Valencia, că nu mă pot duce undeva să nu se mai ştie de mine. Am avut ofertă de la Rapid, şi normal că am acceptat să fiu împrumutat. Veneam oriunde, numai să mă întorc acasă. Am fost optimist, am vrut să-mi fac treaba bine, dar, din păcate, am avut alte surprize. Am revenit în Spania, am stat şase luni la Valencia şi alte şase luni la Cordoba, iar Valencia şi apoi Ejido.

SportM: A venit transferul la a treia echipă mare din Bucureşti, Dinamo”¦
Dennis Şerban: Eu vroiam să plec afară, tot aşteptam şi am rămas spre sfîrşitul perioadei de transferări. M-am dus la Dinamo pentru că era naşul meu acolo, era domnul Borcea, era domnul Andone. Nu am stat foarte mult, am văzut că nu am multe şanse şi am preferat să plec.

SportM: Care a fost momentul cel mai plăcut din toată cariera de jucător?
Dennis Şerban: Golul dat în derby-ul Steaua – Dinamo este important, dar cel mai fericit moment ca fotbalist a fost cînd am cîştigat campionatul în primul an cu Steaua şi cînd am eliminat pe FC Brugge, intrînd în grupele Champions League, atunci m-am bucurat cel mai mult.

SportM: Şi cea mai grea perioadă?
Dennis Şerban: Cea mai grea perioadă a fost la Valencia.

SportM: Acum, dacă s-ar putea să o iei de la capăt şi să ai acelaşi parcurs, Farul – Steaua şi să ai o oportunitate de genul ăsta, ai pleca?
Dennis Şerban: Pînă la urmă pleci, pentru că nu poţi refuza un contract foarte bun. Au fost avantaje financiare mari acolo, dar cred că m-am grăbit un pic. Şi acum am aceeaşi părere, că trebuia să mai stau un an, pentru că, încet-încet, începusem să joc la echipa naţională ca titular. M-am dus acolo şi, nejucînd, nu mai puteam prinde lotul, cred că m-am grăbit un pic, dar, una peste alta, nu-mi pare rău.

SportM: Ai jucat la Farul, Steaua, Dinamo şi Rapid, care sînt echipele pe care le simpatizezi din Liga I?
Dennis Şerban: Farul rămîne prima mea dragoste şi o să mă doară întotdeauna de echipa asta. Aici am crescut, acest club mi-a oferit primii bani, aici am înţeles ce înseamnă performanţa, aici m-am disciplinat, aici am învăţat cum trebuie să mă comport şi Farul este casa mea.

SportM: Cum vezi situaţia de acum de la Farul?
Dennis Şerban: Îmi este greu cînd îi văd aşa”¦

SportM: Cum comentezi strategia cu jucătorii de afară aduşi la probe pe bandă rulantă?
Dennis Şerban: Nu sînt împotriva jucătorilor străini, dar îmi pare rău că nu mai ies jucători constănţeni, pentru că noi aveam o pepinieră foarte bună.

SportM: Crezi că Farul se salvează de la retrogradare cu echipa de acum şi văzînd şi contracandidatele?
Dennis Şerban: Eu cred că da, pentru că sînt echipe mai slabe ca Farul, din punctul meu de vedere. Eu zic că Buzăul este mult sub Farul, la fel şi Universitatea Cluj. Farul a fost şi lipsită de şansă şi nu poate să meargă la nesfîrşit ghinionul asta.

SportM: Ai colaborat cu antrenorul Constantin Gache, ce ne poţi spune?
Dennis Şerban: Este un antrenor foarte bun, unul dintre cei mai buni, dar dacă nu ai şansă… Eu îl ştiu de mult, s-a modernizat, nu a rămas în urmă, nu a rămas cu metodele de acum 12 ani!

SportM: Anul trecut, la FC Naţional, ai început cariera de antrenor. Ai de gînd să mergi pe drumul acesta?
Dennis Şerban: Am licenţă, şi de la anul sper să încep şi licenţa Pro. Aş vrea să-mi fac alt drum, dar nu cred că pot sta departe de fotbal. M-am hotărît odată să stau departe, dar cînd am avut prima ofertă de la Naţional, am fugit şi eram în stare să mă duc pe jos.

SportM: Şi ce ţi-ai dori ca antrenor?
Dennis Şerban: Îmi doresc să antrenez Farul, o echipă mare din Bucureşti şi după aia o echipă de afară.

SportM: Nu ai avut oferte să pleci de jos, de exemplu să iei o grupă de juniori de la Farul?
Dennis Şerban: Am avut, dar nu am răbdare cu copiii. Am început cu Liga a III-a, am stat şase săptămîni la Astra, la Naţional aveam nişte planuri bune, dar dacă domnul Iacov a vîndut clubul, a trebuit să renunţ.

SportM: Cum vezi activitatea noilor patroni şi a antrenorului Panduru?
Dennis Şerban: Ei au compromis anul acesta, eu nu am acceptat să rămîn acolo pentru că voiam obiectiv promovarea.

Integral in Sport Magazin numarul 93 (15 – 21 ianuarie 2008)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here