EXCLUSIV / Atac la presedinti (articol complet)

Ionuţ Lupescu spune că a renunţat la ideea antrenorat ului pentru că, în fotbalul românesc, nu există conducători de calitate. Kaiserul este mulţumit că Mitică Dragomir a făcut ordine reducînd numărul meciurilor strategice şi consideră că prezenţa României la Campionatul European a devenit o obligativitate

Reporter: Cum te simţi după această perioadă, relativ scurtă, petrecută la conducerea federaţiei?
Ionuţ Lupescu: Trebuie să recunosc faptul că cel puţin primele săptămîni au fost oarecum ciudate. Este greu ca după o viaţă petrecută pe teren să faci trecerea brusc la birou. însă, acum pot spune că m-am obişnuit.
Reporter: Sînt responsabilităţi mai mari, comparativ cu perioada cînd erai jucător?
Lupescu: Incomparabil. Ca fotbalist, ai propria responsabilitate şi, eventual, a celorlalţi zece coechipieri prezenţi pe teren. în schimb, funcţia de director general al FRF îţi conferă o responsabilitate uriaşă asupra întregului fotbal de la noi.
Reporter: Pentru un fost jucător, n-ar fi fost mai atractivă o carieră în antrenorat?
Lupescu: Nu pot să neg că nu m-am gîndit şi la acest aspect. De aceea am urmat cursurile şcolii de antrenori din Germania şi am obţinut fără probleme licenţa de antrenor. Cred că sînt pregătit pentru a putea antrena fără probleme o echipă din România.
Reporter: Şi totuşi?
Lupescu: Am încercat, dar n-avea sens să continui. Cel puţin atunci. Am avut o experienţă motivantă la Bacău, în schimb am plecat cu un gust foarte amar de la Braşov.

 

„Preşedinţii de club vor doar să le faci pe plac, fără să le pese de regulament, şi asta pentru simplul motiv că nu îl cunosc”

Reporter: Care să fie cauza sau cauzele?
Lupescu: Hai să spunem lucrurilor pe nume. încă nu există conducători de club de calitate în fotbalul românesc! Sau, sînt prea puţini. Balanţa se înclină îngrijorător către foarte puţin.
Reporter: Te-ai simţit atacat pînă acum de către preşedinţii de cluburi?
Lupescu: Cine te atacă? Aici e problema! Preşedinţii îşi văd doar propriile interese în fotbal. îţi cer să le faci pe plac, fără să le pese de ceea ce spune regulamentul. Mulţi dintre ei nici nu cunosc regulamentul, de altfel majoritatea venind din afara fotbalului. Aş lua în considerare criticile atunci cînd ar veni de la o persoană din interiorul fotbalului.

Steaua poate juca finala Cupei UEFA

Reporter: La ce nivel se situează în Europa fotbalul de club românesc la momentul actual?
Lupescu: Greu de spus. Este adevărat că s-au făcut şi multe lucruri bune în ultimii ani. S-au mai redus meciurile strategice, sindicatele au avut şi ele rolul lor. Mitică Dragomir chiar a reuşit să facă o anumită ordine internă. Din păcate, stăm prost, extrem de prost la infrastructură.
Reporter: Crezi că o echipă din România ar putea juca o finală europeană?
Lupescu: Steaua a demonstrat că are forţa de a ajunge pînă aproape de finala Cupei UEFA. Ne trebuie doar un dram de noroc.

„La nivel de naţională, nu prea am mai fost băgaţi în seamă. Calificarea la Campionatul European devine o obligativitate”

Reporter: Cum este percepută naţionala României pe plan internaţional?
Lupescu: Marea problemă, trebuie să recunoaştem, este că nu prea mai sîntem băgaţi în seamă la nivel de naţională. Tocmai de aceea am încercat, an de an, să ne menţinem la un anumit nivel. în aceste condiţii, calificarea la Campionatul European devine o obligativitate.
Reporter: După alegeri, ai mai discutat cu Gică Popescu?
Lupescu: Nu. N-aveam legături nici înainte, de ce am avea acum?
Reporter: Dar ce părere ai despre ieşirea din fotbal a lui Hagi şi Gică Popescu?
Lupescu: Eu nu-i văd ieşiţi. Sînt persoane foarte importante pentru fotbalul românesc. Poate că au dispărut oarecum din lumina reflectoarelor, însă ei sînt tot aici. Popescu a ales calea impresariatului, iar Hagi poate antrena fără probleme orice echipă din România.

România e acolo unde se dă ora exactă

Reporter: Cum este văzută România la UEFA după ce preşedintele Mircea Sandu a intrat official în structurile acesteia?
Lupescu: Conducătorii de la UEFA au fost plăcut impresionaţi de la bun început de faptul că, în posturi cheie ale structurilor federaţiei române se află şase-şapte foşti jucători exponenţiali. în plus, la recentul Congres am avut cei mai mulţi delegaţi, iar acest aspect le-a plăcut.
Reporter: Se poate vorbi de o victorie a României obţinută în Europa?
Lupescu: E un cîştig, nu nmai pentru România, ci şi pentru celelalte ţări din Est. Pentru noi, cel mai important lucru este că avem oameni în locul în care se dă ora exactă în fotbalul european.

Coechipier cu Prunea, Belodedici şi Prodan

Reporter: Cu foştii reprezentanţi ai „generaţiei de aur” mai ţii legătura?
Lupescu: Sigur. Deşi fiecare şi-a ales propriul drum. Dar, cu trei dintre ei vorbesc aproape zilnic. Să nu uităm că Prunea, Belodedici şi Prodan sînt „coechipierii” mei de la federaţie.
Reporter: Revenirea lui Răducioiu poate constitui un atu pentru Dinamo?
Lupescu: Răducioiu a fost un jucător exponenţial pentru Dinamo şi cred că a acumulat o mare experienţă în perioada petrecută în Occident. Important este ca Dinamo să nu-l fi adus doar pentru imagine. Să i se dea atribuţiile necesare şi să aibă cu adevărat rolul de conducător.
Reporter: Ce înseamnă întoarcerea lui Lobonţ pentru fotbalul românesc?
Lupescu: Pentru Lobonţ este bine că are posibilitatea să apere. Pentru fotbalul românesc e bine că şi-a recîştigat un portar care se va bate pentru echipa naţională.
Reporter: Ce părere ai despre supărarea lui Ogăraru vizavi de neconvocarea la naţională?
Lupescu: Personal, accentuez personal, îl convocam. în fond, e doar un meci amical. însă este strict treaba selecţionerului şi nu vreau să mă implic în nici un fel.

Stiri recente

Florentino Perez a fost reales preşedinte al clubului Real Madrid

Florentino Perez, singurul candidat, a fost reales în funcţia de preşedinte al clubului Real Madrid pentru un mandat care...