test

EUROPA LEAGUE: Galatasaray – Dinamo/ Stramtoarea Galata

Apele Bosforului sunt tulburi, dar “câinii” lui Ion Marin speră săiasă cu bine din confruntarea de la Istanbul în faţa unei Galate neînvinse în acest sezon european. Cinci victorii şi trei egaluri are trupa lui Rijkaard până acum în Europa League, singurul pas greşit fi ind egalul înregistrat acum trei săptămâni pe Ali Sami Yen cu Sturm Graz

La Istanbul, nimeni nu uită Cupa UEFA cucerită de Hagi şi Popescu la începutulmileniului. Şi Supercupa Europei, depusă ulterior de Mircea Lucescu în vitrina clubului, cu ajutorul celor doi, este ţinută la mare preţ de suporterii Cim Bom, alături de titlul naţional luat cu “Il Luce” în 2002. Nici Cupa Turciei, singurul trofeu cu care se poate mândri “Regele” ca antrenor, nu a rămas uitată.

Însă când aduci vorba de cluburile româneşti, ba chiar de alţi fotbalişti români care le-au trecut pragul celor de la Galatasaray, discuţia riscă să iasă de sub control. Steaua le-a ucis otomanilor sezonul trecut visul Ligii Campionilor, după un 2-2 în Turcia urmat de succesul cu 1-0 în Ghencea.

Apoi, şi Galata a avut parte de ceea ce englezii numesc “flops”, iar noi, “petarde” româneşti. Aşa se explică de ce doar numele Hagi şi Popescu au rămas pe buzele fanilor locali. Şi asta, în condiţiile în care alţi opt jucători români au evoluat, mai mult sau mai puţin, pentru “lei”: Iosif Rotariu (1990-1992, 4 goluri), Iulian Filipescu (1996-1999, nici un gol), Adrian Ilie (1996-1998, 12 goluri), Ionuţ Luţu (1997-1998, 3 meciuri, nici un gol), Radu Niculescu (2001-2002, 9 meciuri, 3 goluri), Ovidiu Petre (2003-2005, 1 gol), Gabriel Tamaş (2003-2004, 6 meciuri, nici un gol) şi Florin Bratu (2003-2004, 6 goluri). Singurul remarcat din acest grup altfel mediocru ar fi Adi Ilie, ale cărui prestaţii pe Ali Sami Yen i-au adus un transfer la Valencia. Evident, Radu Niculescu a rămas în amintire pentru golul cu capul înscris contra lui Liverpool în Liga Campionilor, dar aceea a fost excepţia care a confirmat regula. Cert este că fiii risipitori Tamaş şi Bratu, în prezent la Dinamo, vor fi cu siguranţă primiţi “aşa cum se cuvine” pe stadionul Galatei…

Reîntâlnire de gală

Duelul dintre Galatasaray şi Dinamo le trezeşte amintiri emoţionante bunicilor dinamovişti, dar şi celor turci. Cele două formaţii au debutat împreună în Europa, acum peste cinci decenii, în ediţia 1956/57 a Cupei Campionilor Europeni. Dinamo, antrenată pe atunci de Angelo Niculescu, a câştigat cu 3-1 la Bucureşti dar a pierdut 1-2 la Istanbul, rezultat care i-a permis totuşi să meargă mai departe. Şase ani mai târziu, cele două s-au intersectat din nou, în aceeaşi competiţie, când după o remiză la Bucureşti, 1-1, turcii i-au învins pe “câini” la scor de neprezentare, 3-0. Aşadar, statistica directă între Galatasaray şi Dinamo indică două victorii ale gazdelor de joi, un egal şi un succes românesc.

Totodată, “Cim Bom” nu a pierdut niciodată acasă contra echipelor româneşti în cinci partide, însă Dinamo pare capabilă să învingă la Istanbul şi pentru că a avut prestaţii foarte bune în ultimele deplasări pe continent. Trei victorii în ultimele cinci ieşiri a izbutit “haita”, cea mai recentă la Graz în prima etapă a grupelor (1-0).

Jucătorul de urmărit: Milan Baros

Cehul din atacul lui Galatasaray (27 ani) are o experienţă şi un apetit ofensiv care pot face diferenţa contra “câinilor”. A jucat ani buni în Premier League, trei pentru Liverpool (2002-2005) şi doi pentru Aston Villa (2005-2007), reuşind 41 de goluri în toate competiţiile. Apoi a trecut la Lyon, însă nu a lăsat o impresie extraordinară pe Gerland, unde a găsit poarta de doar 7 ori în 24 de apariţii. Un împrumut de şase luni la Portsmouth nu l-a resuscitat, iar în vara lui 2008 s-a transferat în campionatul Turciei. La Galatasaray, Baros şi-a regăsit pofta de joc. A fost golgheterul Superligii turce cu 20 de goluri în sezonul trecut, iar în primele două etape ale ediţiei inaugurale a Europa League are deja două reuşite, una la Atena iar cealaltă în egalul cu Sturm Graz. Şi în campionat, bilanţul lui Baros este impresionat: 4 goluri în 7 etape.

Galata în Europa, 2009/2010

Europa League, calificări:
Galatasaray – Maccabi Netanya 6-0
Europa League, play-off:
Galatasaray – Levadia Tallin 5-0
Levadia Tallin – Galatasaray 1-1
Europa League, grupe:
Panathinaikos – Galatasaray 1-3
Galatasaray – Sturm Graz 1-1

Dinamo în Europa, 2009/2010

Europa League, play-off:
Dinamo – Slovan Liberec 0-2 (0-3 la masa verde)
Slovan Liberec – Dinamo 0-3 (8-9 după lovituri de
departajare)
Europa League, grupe:
Sturm Graz – Dinamo 0-1
Dinamo – Panathinaikos 0-1
Galatasaray în Europa, 2009/2010
Europa League, turul II preliminar:
FC Tobol Kostanay – Galatasaray 1-1
Galatasaray – Tobol Kostanay 2-0
Europa League, turul III preliminar:
Maccabi Netanya – Galatasaray 1-4

Stiri recente

Slovacia, adversară a României la Euro 2024, a anunţat un lot lărgit de 32 de jucători

Slovacia, adversară a României la Euro 2024, a anunţat un lot lărgit de 32 de jucători. Cei 32 de jucători...