Te asteptam si pe retelel sociale

Liga Europa

EUROPA LEAGUE: FC Timisoara – Dinamo Zagreb/ Undeva in Balcani

După o vizită fructuoasă în luxosul Amsterdam, formaţia lui Ioan Ovidiu Sabău revine acasă pentru un duel în Balcani cu Dinamo… Zagreb, în etapa a doua a grupei A din Europa League

La tragerea la sorţi, mai mult decât Ajax sau Anderlecht ne-a speriat, curios lucru, Dinamo Zagreb. Ştiam despre calitatea fotbalului croat în urma câtorva întâlniri cu naţionala în picăţele care s-au terminat prost pentru „tricolori”, şi în plus, eram avertizaţi de faptul că nume precum Hajduk Split şi Dinamo Zagreb sunt adevărate pepiniere de talente. Exemplul cel mai concludent: adversara timişorenilor de joi l-a cedat pe căpitanul Luka Modric în 2008, la Tottenham, în schimbul a 18 milioane de euro, însă nu a resimţit transferul şi în sezonul următor a câştigat titlul.

Calificată graţie succesului intern în turul II preliminar al Ligii Campionilor, formaţia din capitala Croaţiei a zdrobit-o acasă pe Pyunik Erevan, dar tot pe propriul teren a capotat în faza următoare, cu austriecii de la Salzburg. „Picaţi” în play-off -ul Europa League, Biscan & Co. şi-au regăsit forma şi au surclasat Hearts, la Zagreb, cu 4-0, permiţându-şi să piardă returul, 0-2. Startul în grupele Europa League a fost totuşi dezamăgitor, încă un 0-2, de data aceasta contra lui Anderlecht. Ce-i drept, eşec venit în ultimul sfert de oră, şi pe o ploaie sâcâitoare.

Talentaţi dar inconstanţi. Cam aceasta este radiografi a sumară a „albaştrilor”. Şi neremarcabili în deplasare, dacă ne uităm că în trei vizite pe continent în actuala ediţie a cupelor europene, elevii lui Krunoslav Jurcici nu au izbutit nici o victorie.

Legătura Mitu

Multe ponturi despre Dinamo Zagreb are de oferit timişorenilor fostul jucător al croaţilor, Dumitru Mitu. Acesta a cucerit chiar o pereche de titluri de campion alături de „dinamovişti”, primul în 2002/2003, sub comanda lui Miroslav Blazevici, mai vechea noastră cunoştinţă de la Coupe du Monde 1998, iar al doilea în 2005/2006. În total, Mitu a reuşit 13 goluri în 55 de jocuri pentru Dinamo Zagreb. Interesant este însă că atacantul român s-a specializat în fotbalul croat nu jucând pe stadionul „Maksimir”, ci la NK Osijek, între 1996 şi 2002. Cele 26 de goluri marcate aici în 159 de apariţii i-au pavat drumul spre transferul la multipla campioană din „Prva HNL”, denumirea oficială a eşalonului de elită croat.

Vulnerabili pe contraatac

Deşi mai are multe de demonstrat în Europa, acasă Dinamo nu are probleme de exprimare. După primele opt etape, avea douăzeci şi două de puncte, şase în faţa secondantei Cibalia, cu un golaveraj năucitor: 34-3! Principalii marcatori, şi deci principalele pericole pentru apărarea Timişoarei, erau înaintea ultimei etape chilianul Pedro Morales (nouă goluri) şi Mario Mandžukic (şase goluri), urmaţi la distanţă de Ilija Sivonjic (patru) şi brazilianul Sammir (trei). Pericolul pentru Timişoara poate veni însă de oriunde, şi Sabău ştie acest lucru. Dinamo are trei argentinieni, tot atâţia brazilieni, un camerunez, precum şi un atacant grec, Dimitris Papadopoulos, ieşit campion european în 2004. Dar stilul ofensiv al vizitatorilor de joi are riscurile lui. Anderlecht le-a speculat în urmă cu două săptămâni, acum este rândul vicecampioanei României.

FC Timişoara – Dinamo Zagreb, joi, 22:05, în direct la Sport.ro
Arbitri: Peter Rasmussen – Martin Wulff , Niels Hog – Anders Hermansen, Michael Svendsen (toţi Danemarca)

„Timişoara a eliminat-o din Liga Campionilor pe Şahtior Doneţk, deţinătoarea Cupei UEFA, aşa că este o adversară puternică”
Martin Jol, antrenor Ajax Amsterdam

Citeste mai multe!