EUROPA LEAGUE: Dinamo – Panathinaikos/ Victorie à la grec!

Asta le-a comandat Dario Bonetti băieţilor săi înaintea confruntării de joi cu grecii de la Panathinaikos. Aheii lui Ten Cate vin cu armele ascuţite după ce au pierdut prima bătălie din grupă, 1-3 lângă Acropole cu otomanii Galatei.

Succesul din oraşul lui Schwarzenegger i-a dopat moral pe “câini”, dar, vorba ceea, mai e mult până departe. Este abia a doua partidă din grupă, şi ea se va disputa în condiţii grele, contra unui adversar de valoare incontestabilă. Condiţii grele, pentru că Dinamo trebuie să joace fără spectatori după evenimentele regretabile de la turul cu Slovan Liberec, şi pierde din start plusul pe care ţi-l oferă susţinerea publicului într-un duel european.

Însă nici grecii nu sunt scutiţi de probleme. Panathinaikos este nevoită să se descurce şi în acest meci fără arma sa principală, golgheterul francez Djibril Cisse. Chiar dacă nu mai este în forma care l-a făcut unul dintre cei mai letali atacanţi din Europa, pe vremea când evolua la Auxerre şi Liverpool, vârful de culoare rămâne varianta fotbalistică a lui Dennis Rodman, şi asta nu numai datorită coafurilor sale excentrice. Cisse, care este plătit de Panathinaikos cu 2.5 milioane de euro pe an, are o explozie fenomenală şi o capacitate remarcabilă de a păstra controlul balonului – calităţi pe care din fericire nu şi le poate etala în faţa fundaşilor dinamovişti. El a văzut roşu direct în returul cu Atletico Madrid din play-off-ul Ligii Campionilor, fiind suspendat în consecinţă de UEFA trei etape. Cisse ratează astfel jumătate din meciurile din grupele Europa League, iar vidul pe care l-a lăsat în avanposturile “verzilor” s-a văzut cel mai bine acum două săptămâni, împotriva Galatei.

Învinşi de Lucescu

Panathinaikos întâlneşte Dinamo pentru a doua oară în decursul istoriei, iar până acum scorul general este de 2-0 în favoarea “alb-roşiilor”. În turul al II-lea al ediţiei 1989/1990 a Cupei Cupelor, “haita” antrenată atunci de Mircea Lucescu se distra cu grecii, 2-0 la Atena şi 6-1 în returul disputat la Bucureşti, pe stadionul Cotroceni, pe 1 noiembrie 1989. Din echipa lui Dinamo făceau parte, printre alţii, Stelea, Klein, Rednic, timofte, Andone, Sabău (acum participant în Europa ca antrenor al Timişoarei), Răducioiu, Mateuţ şi Lupu.

Emoţii pentru Bonetti

20 de ani mai târziu, sarcina de a-i învinge pe greci îi revine italianului Dario Bonetti. Acesta a mai dat piept cu Panathinaikos pe vremea când juca fundaş central la Sampdoria, în grupele Cupei Campionilor ediţia 1991/1992. El nu a repurtat însă nici o victorie în faţa trupei elene, ambele partide terminându-se indecis, 0-0 la Atena şi 1-1 pe “Marassi”. Interesant este că acel 1-1 înregistrat la Genova a fost ultimul joc al lui Bonetti în Europa, motiv suplimentar ca reîntâlnirea cu Panathinaikos să fie una emoţionantă.

Se sparge ghinionul?

Dinamo trebuie să întrerupă joi un şir negativ acasă care durează de cinci partide în Europa. De aproape trei ani, de la victoria, 2-1, cu Bayer Leverkusen din grupele Cupei UEFA ediţia 2006/2007, “câinii” nu au mai câştigat pe propriul teren! Rezultatele înregistrate au fost: 1-2 vs. Benfica (şaisprezecimile C2, 06/07), 1-3 vs. Lazio (turul III preliminar al C1, 07/08), 1-2 vs. Elfsborg (primul tur al C2, 07/08), 0-0 vs. NEC Nijmegen (primul tur al C2, 08/09) şi în fine 0-2 cu Slovan Liberec (play-off Europa League, 09/10).

Dinamo – Panathinaikos,
joi, 22:05, în direct la ProTV
Arbitri: Cesar Muniz Fernandez – Jose Manuel Fernandez Miranda, Javier Hugo Novoa Robles – Carlos Clos Gomez, Antonio Miguel Mateu Lahoz (toţi Spania)

“Panathinaikos este o formaţie care nu se regăseşte, este în căutări, poate fi depăşită. Dinamo are jucători buni, dar grecii au mulţi fotbalişti de clasă din străinătate. Aici se poate face diferenţa”
Oleg Protasov (antrenor Iraklis Salonic)

Stiri recente

Emmanuel Macron s-a pozat cu un tricou al echipei Boca Juniors, primit cadou de la noul preşedinte al Argentinei

Javier Milei, noul preşedinte al Argentinei, ales în noiembrie, i-a oferit lui Emmanuel Macron un tricou al echipei argentiniene...