Eternul si fascinantul Ando

Alungat de la Dinamo în urmă cu un an, Ioan Andone s-a autoexilat pe Insula Afroditei. “Pentru a avea continuitate”, a explicat Mircea Lucescu, părintele spiritual al hunedoreanului. Toată lumea ştia însă că Ando plecase departe pentru a-şi vindeca rana pricinuită de tratamentul la care a fost supus în Ştefan cel Mare. Era prima sa experienţă afară ca antrenor. în urmă cu cîteva zile s-a întors. A lăsat Omonia pe mîinile unui grec care cunoaşte România şi limba română foarte bine.

Reporter: Cum este acasă, Ando?
Ioan Andone: E bine! îmi era dor de casă.
Reporter: Cipru, o amintire plăcută?
Andone: N-am avut stres, ceea ce este mare lucru, dar, la un moment dat, mi-am dat seama că munca mea nu este evaluată la adevărata sa valoare.  
Reporter: Cînd ţi-ai dat demisia?
Andone: Oficial, în ianuarie. Neoficial, pe 17 decembrie. Cei de la Omonia m-au rugat să nu fac public decizia mea decît după ce îşi găsesc antrenor. L-au găsit, în persoana lui Iannis Mazourakis, fostul jucător al Rapidului, ultima oară la Xanthi.
Reporter: Cum este fotbalul din Insula Afroditei?
Andone: Surprinzător de bun. Au crescut foarte mult. Au însă o politică ciudată. Angajează mulţi străini, inclusiv nume cunoscute, dar aflaţi la a doua tinereţe să-i spun aşa, 29-30 de ani. Intensitatea antrenamentelor şi ritmul jocurilor sînt mai scăzute decît în România.
Reporter: Ce fac ceilalţi români din Cipru?
Andone: Sînt, dacă fac bine socoteala, vreo 18 fotbalişti români, mulţi dintre ei cu o cotă foarte bună. Şi mă refer aici la Bălan, pe care l-am avut la Omonia, Bogdan Andone, Diniţă, Mihalcea, Carabaş, Bolohan, Stere.
Reporter: Cum vezi fotbalul românesc după un an de absenţă?
Andone: A crescut extraordinar. Au crescut contractele jucătorilor, calitatea acestora.
Reporter: Dinamo?
Andone: A început greu, dar apoi s-a impus. Victoriile din meciurile cu marile rivale le-au dat aripi jucătorilor. Au avut linişte, iar achiziţiile făcute în vară şi-au făcut datoria. în plus, frustrările din ultimii ani s-au transformat în ambiţie. Faptul că au pierdut titlul la un punct în 2005 şi că, după ce au fost lideri de toamnă, au ratat şi în sezonul următor i-a mobilizat.
Reporter: Ce a adus nou Mircea Rednic?
Andone: Sistemul, organizarea.
Reporter: Ai rămas dinamovist?
Andone: Am petrecut zece ani frumoşi în Ştefan cel Mare. Nu pot uita uşor acea perioadă.
Reporter: Te vei mai întoarce la Dinamo?
Andone: Nu poţi să ştii ce-ţi rezervă viitorul.
Reporter: La echipa naţională?
Andone: Cine nu visează să pregătească echipa naţională? Toţi care se apucă de meseria de antrenor au, măcar ascuns, acest gînd.
Reporter: Din punct de vedere profesional, te consideri un om împlinit?
Andone: Nu. Aş fi putut face mai multe.
Reporter: Ai un model anume de antrenor, al cărui stil încerci să-l copiezi?
Andone: Nu pot copia pe nimeni. Ca antrenor trebuie să ai propria ta filosofie. E ca la şcoală. Poţi copia după unul mai bun ca tine, dar la un moment dat s-ar putea să ai surpriza că profesorul te va nota diferit. M-a influenţat foarte mult Mircea Lucescu. Este şi normal, cu nea Mircea petrecînd foarte mulţi ani. Am luat multe de la el. Am fost în decembrie la AS Roma, în cantonament. Am avut privilegiul să fiu singurul privitor.
Reporter: Te-a impresionat Luciano Spalletti?
Andone: Pot spune că da. Am văzut o intensitate a antrenamentului incredibilă. A doua zi aveau meci şi l-am întrebat pe Cristi Chivu dacă mai poate alerga. Mi-a zis: “Nea Ando, nu ai văzut nimic. Asta nu e recuperare! Mîine vom fi fresh!”. Adrian Mutu mi-a promis că încearcă să-mi facă o intrare şi la unul dintre antrenamentele lui Cesare Prandelli. Problema este că aş vrea să văd un ciclu întreg, nu doar o şedinţă. Vreau să văd pînă unde merg.
Reporter: Ştiu că ai fost şi la antrenamentele lui Capello.
Andone: Nu m-a impresionat la fel de mult precum Spalletti.
Reporter: Nu eşti primul care spune asta! De ce Italia şi nu, de exemplu, Anglia? Acolo se joacă mult mai tare, poate cel mai tare.
Andone: Voi merge la Londra. Am promisiunea că voi putea asista la cîteva şedinţe de pregătire ale lui Arsene Wenger, la Arsenal.
Reporter: Cu Cipru ai terminat. încotro?
Andone: Nu ştiu. Sincer, după experienţa de la Omonia Nicosia, aş vrea tot afară.
Reporter: Sînt oferte?
Andone: Am avut ceva oferte, dar nu au fost pe placul meu.
Reporter: Te grăbeşti să-şi găseşti echipă?
Andone: Nu. Şi, dacă nu-mi găsesc pînă în vară, aş vrea să plec în concediu în America! Nu am fost niciodată, nici eu, nici soţia mea, Simona.

Stiri recente

Bergodi – E cel mai greu moment al carierei mele în România

Cristiano Bergodi a spus după înfrângerea Rapidului cu Sepsi din în play-off-ul Superligii că este cel mai greu moment...