De ce nu a reușit Novak Djokovic Grand Slam-ul calendaristic?

Novak Djokovic, considerat de mulți cel mai mare tenismen din toate timpurile, a avut ocazia în acest an să își cimenteze cu adevărat numele în istorie. Sârbul a fost extrem de aproape să facă Grand Slam-ul calendaristic: să câștige toate turneele de Grand Slam în același an.

 

Pasionații de pariuri pe tenis au mizat, cu siguranță, pe marele campion sârb și la US Open în această toamnă, fiind favorit, conform cotelor sportingbet.ro, mai ales, având în vedere absența lui Rafa Nadal. Cu toate acestea, liderul mondial a cedat în cele din urmă în trei seturi în fața rusului Daniil Medvedev în finala de la US Open. O asemenea performanță nu mai fusese obținută de nimeni de la Rod Laver în 1969, astfel că Djokovic a ratat o oportunitate importantă în acest an.

 

Care au fost cauzele?

 

Oboseala acumulată a cântărit enorm

 

Calendarul anului în tenis a fost unul extrem de aglomerat pentru toți tenismenii, iar faptul că Novak Djokovic a ales să participe la Jocurile Olimpice, nu a făcut decât să complice lucrurile pentru sârb. Mulți tenismeni au evitat turneul și au preferat să profite de acea perioadă pentru a se recupera după vremurile grele cauzate de pandemia de coronavirus. Djokovic însă, și-a dorit să aibă un an cu adevărat istoric și să cucerească și medalia de aur la Tokyo. Acest lucru nu s-a întâmplat, sârbul fiind învins de Alexander Zverev în semifinalele competiției. Așadar, Djokovic nu a făcut decât să își aglomereze și mai mult programul, nereușind să câștige turneul. Astfel, decizia de a merge la Tokyo pare să fi fost o greșeală care, în final, l-a costat enorm.

 

Presiunea pe umerii lui Djokovic a fost, pur și simplu, prea mare

 

Novak Djokovic a fost față în față cu un moment cu adevărat istoric la US Open. Sârbul, nu numai că ar fi putut face Grand Slam-ul calendaristic, dar ar fi putut atinge o altă bornă: Grand Slam-ul cu numărul 21 al carierei. Roger Federer și Rafa Nadal, cei doi mari rivali ai sârbului, au câte 20 fiecare.

 

Un succes la New York i-ar fi confirmat practic lui Nole statutul de cel mai mare tenismen din istorie. Dacă adaugăm aici și presiunea Grand Slam-ului calendaristic și faptul că Nole a declarat după înfrângerea de finală că este “fericit că s-a terminat”, putem deduce ce fel de presiune a purtat pe umeri pe tot parcursul turneului.

 

De altfel, în meciurile jucate la New York, Djokovic nu a fost niciodată într-o formă bună și a arătat destule slăbiciuni. A cedat de prea multe ori primul set, doar ca să revină ulterior în meci. Multă lume a crezut că asta se va întâmpla și cu Daniil Medvedev, însă rusul s-a dovedit a fi, în cele din urmă, prea puternic. Victoria sa este una meritată. Medvedev este unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume, dar realitatea este că Djokovic a cedat, în cele din urmă, psihic.

 

sursă foto: pixabay.com

Stiri recente

FC Hermannstadt – FC Voluntari, scor 2-1, în Superligă

FC Hermanstadt a câștigat, cu 2-1 (2-1), partida de pe teren propriucu FC Voluntari, din etapaa patra a Superligii. Hermannstadt...