Cupa Natiunilor Africii 2010: Zambetul Africii

0
143

Data de 20 noiembrie 2009 urmează să rămână întipărită în analele fotbalului african şi nu numai. La Luanda, în Angola, Palatul Congreselor va găzdui tragerea la sorţi pentru Cupa Naţiunilor Africii ediţia 2010. La ceremonia condusă de preşedintele CAF, Issa Hayatou vor participa reprezentanţii tuturor celor 16 naţionale calificate la CAN. Echipele extrase din urne vor fi repartizate în patru grupe a câte patru formaţii, jucându-se în formula campionat, iar primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturile de finală, aici urmând a fi folosit sistemul eliminatoriu din cupă.

Criterii

La fiecare fază finală, un anumit barem de puncte este acordat echipelor calificate în ediţia anterioară: câştigătoarea competiţiei – 7 puncte, finalista – 5, semi-finalistele – 3, sfertfinalistele – 2 şi eliminatele din primul tur – 1. Vor fi luate în considerare ultimele trei ediţii ale CAN (2004, 2006 şi 2008). În plus, o foarte mare importanţă este acordată ediţiilor cele mai recente. Astfel, punctele acumulate în 2008 vor fi multiplicate cu coeficientul 3, iar cele din 2006 cu coeficientul 2. În caz de egalitate de puncte între două ţări conform acestui barem, pentru departajare va fi luat în considerare numărul de puncte acumulat de fiecare echipă conform rezultatelor realizate în meciurile din ultimele trei faze finale: 3 puncte la victorie, 1 la egal şi 0 la înfrângere.

Regii vin din Egipt

Cupa Naţiunilor Africii 2010 se va desfăşura în Angola între 10 şi 31 ianuarie 2010. Meciurile vor fi găzduite pe stadioanele din patru oraşe reprezentative ale acestei ţări : Luanda, Cabinda, Benguela şi Lobango. Ultima ediţie, desfăşurată în Ghana, a fost câştigată de către Egipt. De altfel, „faraonii” sunt stăpânii absoluţi ai acestei competiţii pe care au cucerit-o în şase rânduri: 1957, 1959, 1986, 1998, 2006 şi 2008.

Ochii pe ei!

Unul dintre site-urile dedicate fotbalului de pe continentul negru, footafrica365.fr, obişnuieşte ca după fiecare weekend să alcătuiască o echipă ideală formată din jucători care evoluează în campionatele din Europa. Ultimul „11” ideal arată în felul următor:

Portar Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes-Maroc)
Fundaşi Abdelhamid El Kaoutari (Montpellier-Maroc) Onyekachi Apam (Nice-Nigeria) Siaka Tiene (Valenciennes-Coasta de Fildeş)
Mijlocaşi Kwadwo Asamoah (Udinese-Ghana) Drissa Diakite (Nice-Mali) Seyi Olofinjana (Hull City-Nigeria) Younes Belhanda (Montpellier-Maroc) Gervinho (Lille-Coasta de Fildeş)
Atacanţi Kalu Uche (Almeria-Nigeria) Didier Ya Konan (Hanovra 96-Coasta de Fildeş)

Probleme la Chelsea

Competiţia africană reprezintă la fiecare ediţie o adevărată lovitură pentru cluburile europene care se văd private de serviciile unor jucători importanţi convocaţi la CAN. Unul dintre marile campionate care suferă din pricina exodului de fotbalişti este Premier League. 13 echipe din Insulă vor rămâne fără jucători extrem de importanţi.

Arsenal: Emmanuel Eboue (Coasta de Fildeş), Alexandre Song (Camerun)
Aston Villa: Moustapha Salifou (Togo)
Bolton: Danny Shittu (Nigeria)
Burnley: Andre Bikey (Camerun)
Chelsea: Michael Essien (Ghana), John Obi Mikel (Nigeria), Didier Drogba, Salomon Kalou (Coasta de Fildeş)
Everton: Ayegbeni Yakubu, Joseph Yobo (Nigeria)
Fulham: Dickson Etuhu (Nigeria), John Pantsil (Ghana)
Hull: Daniel Cousin (Gabon), Kamel Ghilas (Algeria), Seyi Olofinjana (Nigeria)
Manchester City: Emmanuel Adebayor (Togo), Kolo Toure (Coasta de Fildeş)
Portsmouth: Nwankwo Kanu (Nigeria), Nadir Belhadj, Hassan Yebda (Algeria)
Sunderland: John Mensah (Ghana)
Tottenham: Benoit Assou Ekotto, Sebastien Bassong (Camerun)
Wigan: Richard Kingson (Ghana)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here