Cumpărarea Formulei 1 de către Liberty Media, validată de FIA

Cumpărarea Formulei 1 de către grupul american Liberty Media s-a aprobat în unanimitate, la Geneva, în cadrul unui Consiliu Mondial extraordinar al Federației Internaționale de Automobilism (FIA).

Controlul deținut de Delta Topco Limited (societatea holding a grupului Formula 1, mai exact proprietarul drepturilor comerciale din Campionatul Mondial FIA al Formulei 1), prin intermediul fondului de investiții CVC Capital Partners, a trecut către Liberty Media Corporation, după cum s-a anunțat într-un comunicat al FIA, citat de AFP.

„Decizia Consiliului Mondial al Sportului Automobilistic confirmă convingerea FIA că Liberty, în calitate de organizație mediatică de renume având o experiență atât în domeniul sportului, cât și în cel al divertismentului, este cel mai bine plasată pentru a asigura dezvoltarea continuă a campionatului mondial de Formula 1”, se arată în comunicat.

În cadrul unei Adunări Generale extraordinare, la sediul grupului din Englewood (Colorado), acționarii și-au dat acordul pentru realizarea acestei tranzacții de 8 miliarde de dolari, care a fost anunțată în luna septembrie și în urma căreia unul dintre cel mai urmărite sporturi de pe planetă a trecut sub controlul grupului patronat de miliardarul John Malone.

Liberty Media va înființa o nouă entitate denumită Formula One Grup, care va gestiona activitățile și drepturile disciplinei supreme din sportul automobilistic, care aduce organizatorilor săi aproximativ 1,8 miliarde de dolari pe an.

Grupul american anunțase deja, la jumătatea lunii decembrie, că a primit acordul autorităților pentru concurență și a strâns sumele necesare achiziției, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii martie.

Următoarea ediție a Campionatului Mondial de Formula 1 va debuta pe 26 martie, la Melbourne, cu Marele Premiu al Australiei.

Liberty Media a cumpărat Formula 1 de la fondul de investiții CVC Capital Partners, care controla competiția prin intermediul unui holding denumit Delta Topco, în colaborare cu britanicul Bernie Ecclestone, cel care a făcut în ultimii 30 de ani din Formula 1 una dintre disciplinele sportivele cele mai rentabile din lume.

Ecclestone, în vârstă de 86 ani, urmează să-i consilieze pe noii acționari în următorii trei ani, în timp ce conducerea Formula One Group urmează să fie preluată de Chase Carey, cel care a lucrat mult timp pentru un alt magnat media, Rupert Murdoch.

Experiența lui Ecclestone va fi utilă în special în negocierile pentru un nou acord cu echipele de Formula 1 asupra repartizării profiturilor, actualul contract urmând să expire în 2020.

Stiri recente

Cohn&Jansen este agenția anului la Effie Awards România 2024

Desemnată pentru pentru prima dată Agenția Anului în cadrul festivalului Effie Awards România, Cohn&Jansen a obținut 7 trofee pentru 4...