Ce activităţi sportive vor putea fi practicate după 15 mai şi în ce condiţii

Ionuţ Stroe, ministrul Sportului, a făcut o serie de precizări, la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va mai prelungi starea de urgenţă.

*După 15 mai, activitatea sportivă va începe gradual, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. Pentru început se vor relaxa măsurile restrictive pentru sporturile individuale în aer liber şi pentru antrenamentele sportivilor profesionişti.   *Propunerea nostră pentru INSP se aplică unor sporturi precum alpinism, caiac, canotaj, ciclism, atletism, echitaţie, golf, tenisul, tir cu arcul, tir sportiv, yachting-ul şi aşa mai departe. Propunerea noastră conţine o serie de măsuri generale, ce ţin de distanţa între persoane şi de respectarea unor măsuri de igienă. Dacă vom putea trece la următorul nivel, vom ajunge inclusiv la desfăşurarea de competiţii.   *Propunerea noastră conţine o serie de măsuri generale, foarte uşor de înţeles. E vorba de distanţarea între persoane şi despre norme de igienă.    *Suntem în faza întâi a unui traseu de lungă durată. La final, sporturile vor reveni la normal, dar epidemia e o realitate şi trebuie să ţinem cont de evoluţia ei. Nu vom vorbi azi despre reluarea competiţiilor, ci despre faza de pregătire. Pentru moment, bazele şi sălile sportive nu se vor redeschide.

*Sportivii vor sta într-un regim închis şi-şi vor desfăşura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spaţii de cazare, bucătărie, spaţii medicale, terenuri de antrenament, săli de forţă sau alte utilităţi. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ şi de suport care să fie utilizat prin rotaţie, în ture de 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri şi reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie şi zonele medicale. Trebuie să existe şi spaţii pentru persoanele suspecte de COVID-19.

*Condiţiile descrise de noi reprezintă un prag minimal sub care în această etapă nu se poate coborî. Ce trebuie să facă un club pentru a reveni la antrenamente? Antrenamentele vor putea fi reluate gradual, respectând 4 etape:

-pregătirea preliminară

-sesiuni individuale în cantonament

-sesiuni de antrenament în grupe mici

-sesiune de antrenament colectiv.

*Vor fi trei categorii de persoane în această perioadă:

-Persoanele care necesită măsuri de protecţie crescută: antrenorii, jucătorii, medicii şi terapeuţii.

– Personalul administrativ, cel de suport, personalul din bucătărie. Ei vor lucra în ture de 14 zile.

-Măsuri reduse de protecţie: cei care se ocupă de securitate şi de bază, care nu vor avea accces. Pentru ca sportivii să-şi reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieşirea din izolare, aceştia trebuiesc testaţi pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admişi în bazele de cantonament desemnate.   *Transportul sportivilor de acasă spre locul de cantonament se va face, de preferinţă, cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. Medicii vor face un triaj epidemiologic, vor testa temperatura, vor identifica eventuale simptome. În cazul în care indentifică simptome, medicul îi va interzice jucătorului participarea la antrenament.

*Testarea pentru COVID-19 se va efectua în orice moment, la recomandarea medicului care însoţeşte echipa în cantonament. Staff-ul nu se schimbă şi nu interacţionează decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective.

*Vorbim despre reluarea pregătirii, nu despre activitatea de sport în masă. Regulile pot fi relaxate, dar, în acest moment, preferăm să nu estimăm nimic. Vom face periodic, din două în două săptămâni, o reevaluare a situaţiei.

Stiri recente

CFR Cluj e vicecampioana României. Ardelenii au învins Farul cu 5-1

CFR Cluj e noua vicecampioană a României după ce a învins Farul Constanţa, 5-1, în ultima etapă a play-off-ului...