Campion la export

Posesorul unui fi zic impresionant la doar 15 ani (1,99 m, 86 kg), recordmanul României la 200 şi 400 m mixt la această categorie de vîrstă, Bogdan urichianu intenţionează să ceară cetăţenia australiană, ţară unde a primit în acest an o bursă şcolară

Un copil minune

Despre Bogdan Urichianu, specialiştii din nataţia românească spun că este probabil cel mai mare talent la categoria sa vîrstă. Născut într-o familie de campioni, tata – aruncător de ciocan şi component al lotului naţional de atletism, mama – Sanda Toma, campioană olimpică la canotaj, Bogdan a mîncat de mic copil sport pe pîine. Nici nu avea buletin şi tînărul înotător ajunsese la o statură impresionantă (1,90m ). Reputata antrenoare Doina Sava l-a remarcat imediat şi l-a chemat să se pregătească sub comanda ei alături de sportivi titraţi precum Camelia Potec şi Dragoş Coman. Rezultatele nu au întîrziat să apară şi Bogdan avea să cucerească mai toate titlurile naţionale la categoria sa de vîrstă, trecîndu-şi totodată în palmares şi patru recorduri naţionale la 200 m mixt şi 400 m mixt. „Are un fi zic impresionant pentru un băiat de nici 15 ani, e singurul sportiv pe care îl văd prin Bucureşti şi care ar putea deveni în viitor un mare campion. Dacă se pregăteşte cu seriozitate, la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 poate obţine chiar o medalie. Pe Bogdan îl consider ultima mea provocare din carieră”, spunea antrenoarea Doina Sava pentru „Sport Magazin” în urmă cu doar un an de zile.

Aventură peste Ocean

Nemulţumit de lipsa unor condiţii optime de pregătire în România şi atras totodată de mirajul unei cariere în străinătate, Bogdan a decis să urmeze exemplul fratelui său Mihai, student la un colegiu în SUA. „Este un mare fan al înotătorilor australieni şi vroia să vadă cum se pregătesc. A intrat pe internet şi a căutat adresele de contact al unor cluburi de acolo. A trimis nişte e-mailuri cu performanţele şi timpii săi şi a primit imediat mai multe oferte de la licee din Australia”, a explicat campioana olimpică Sanda Toma. După cîteva discuţii cu partea australiană, lui Bogdan i s-a recomandat să intre în contact cu Michael Ursu, un român emigrat la Antipozi care a făcut parte din staff -ul tehnic al lotului Australiei la JO de la Sidney din 2000. Zis şi făcut. După cîteva luni, Bogdan Urichianu a primit din partea lui Ursu oferta de a veni să se pregătească la TAS (Trinity Anglican School), tehnicianul fi ind cel care i-a intermediat şi obţinerea unei burse sportive la liceul din oraşul Cairns.

Un paradis al înotătorilor

Aflat pe coasta de nord-est a Australiei, Cairns este un oraş de 2.000.000 de locuitori, afl at aproape de Tropice şi de Marea Barieră de Corali. Destinaţie turistică, localitatea de la Antipozi are mai multe licee unde sportul primeşte o atenţie specială. Iar cînd spui Australia, te gîndeşti în primul rînd la Ian Thorpe, Grant Hackett şi alţi înotători celebri pe mapamond… Deşi este doar un liceu, Trinity Anglican School benefi ciază de o bază sportivă care depăşeşte pe alocuri facilităţile unui complex naţional din România. Pe lîngă bibliotecile, sălile de forţă şi terenurile de sport afl ate în campus, TAS benefi ciază de un bazin ultramodern, cu acoperiş retractabil. De altfel, Cairns găzduieşte deseori campionatele regionale ale statului Queensland, considerat pepiniera nataţiei de la Antipozi.

Recorduri naţionale neomologate

Deşi este unul dintre sportivii de perspectivă, nici unul din ofi cialii sau antrenorii federali nu s-a mai interesat de rezultatele lui Bogdan după plecarea acestuia din ţară, tînărul de 15 ani mai conversînd doar ocazional cu fosta antrenoare Doina Sava. Recent, Bogdan a participat la Perth şi la puternicele Campionatele Naţionale de juniori ale Australiei, dar doar în calitate de invitat, el neavînd drept de califi care în finale. A înotat aşadar doar în serii, unde a reuşit să obţină în cîteva probe al treilea timp dintre concurenţi, cu un timp ce ar fi echivalat cu un nou record naţional la această categorie de vîrstă. „Nu i-au omologat recordurile. Nu mi se pare normală atitudinea federaţiei atît timp cît el încă concurează pentru România şi este legitimat la clubul Emil Racoviţă din Bucureşti”, a precizat cu regret mama lui Bogdan.

O nouă viaţă

Luna trecută, Bogdan a fost vizitat în Australia de mama sa, care a fost chemată special de autorităţile australiene pentru a discuta despre viitorul băiatului ei. După un dialog cu directorul liceului din Cairns, campioana olimpică Sanda Toma a primit asigurări că Bogdan are mari şanse să primească prelungirea bursei şcolare pe încă doi ani de zile. „Au vrut să vadă dacă el are cu adevărat intenţia să ramînă în Australia. Nici lor nu le convine să investească bani într-un sportiv care să obţină apoi rezultate pentru alţii”. Deşi este încă un adolescent, Bogdan s-a acomodat deja cu viaţa din Australia. Într-un an, el poate obţine cetăţenia australiană şi va putea concura pentru canguri în concursurile internaţionale. „Bogdan vrea să rămînă în Australia, e normal să vrei să te pregăteşti alături de cei mai buni, iar acolo e crema înotului mondial”, a menţionat Sanda Toma. Pînă atunci, sportivul român învaţă de zor la TAS, sperînd să fi e acceptat la un colegiu, cel mai probabil din metropola Sidney. Concomitent, Bogdan participă şi la o serie de concursuri, urmînd a face parte din echipa liceului său la întrecerea interstate de la Brisbane. Remarcat la Campionatul Naţional de juniori de la Perth, de către un antrenor federal, adolescentul de 2 m a primit invitaţia ca în luna decembrie să participe deja la un cantonament cu lotul lărgit al cangurilor. „Este foarte rapid şi un adevărat profesionist. După felul în care se antrenează, va ajunge cu siguranţă la Olimpiadă în viitor”, a subliniat într- o publicaţie locală Michael Urs, tehnicianul său şi totodată preşedintele Asociaţiei Mondiale a Antrenorilor.

FOTO: Bogdan Urichianu şi antrenorul Michael Rusu, un cuplu care poate deveni celebru în anii următori

Sport Magazin numarul 74 (27 august – 2 septembrie 2007)