Biserica Domnească din Curtea de Argeș și-a sărbătorit ocrotitorul

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, ctitorie începută de Domnitorul Basarab 1 și așezată sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nicolae, informează cazarecurteadearges.ro.

În cuvântul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a vorbit despre mijlocirea Sfântului Ierarh Nicolae și despre activitatea de ctitor a Domnitorului Basarab 1.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat și un parastas pentru ctitorii lăcașului de cult.

La finalul slujbei, în semn de apreciere pentru eforturile juridice depuse în redobândirea Bisericii „Sfântul Nicolae” – Domnesc în patrimoniul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, ierarhul i-a oferit avocatului Marin Crăciun medalia „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”.

Aceeași medalie a primit-o și dr. Dragoș Constantin Slăvescu pentru activitatea depusă în promovarea Cetății Basarabilor, menționează eparhia.

De asemenea, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului i-a oferit Elenei Teodorescu medalia „Sfânta Muceniță Filoteea”, pentru cei 40 de ani petrecuți ca ghid al ansamblului de la Curtea Domnească.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Curtea de Argeș a fost construită în secolul 13, pe locul unui alt lăcaș de cult. Construcția a fost începută de domnitorul Basarab 1 (1310-1352) și continuate de Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Biserica a fost pictată în timpul lui Vlaicu Vodă (1364-1377).

Lăcașul de cult este unul dintre cele mai reprezentative edificii medievale ale arhitecturii românești, fiind și cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească.

Stiri recente

Eveniment dedicat presei sportive, la magazinul Alexandrion Experience

Un eveniment dedicat presei sportive a avut loc la magazinul Alexandrion Experience. Unde s-a socializat, s-a vorbit despre...