Bănci fitness înclinate, în declin, plate sau reglabile? Ce ar trebui să cumpăr?

Când vine vorba despre echipamentul de gimnastică, cumpărătorii sunt confuzi, neştiind ce li s-ar potrivi mai bine. Deseori încep căutările pentru echipament sua un accesoriu sportiv şi, când descoperă cât de multe opţiuni există, se simt încurcaţi şi copleşiţi, iar acest lucru se poate întâmpla şi la achiziţionarea unei simple bănci pentru fitness.

Toate tipurile de bănci fitness au propriile avantaje şi dezavantaje, iar utilizatorul ar trebui să aleagă modelul care se potriveşte cel mai bine necesităților lui, spaţiului de care dispune sau bugetului. Însă, dacă nu are experienţă, nu va ştii dacă ar fi bine să opteze pentru o bancă fitness plată, înclinată, în declin sau reglabilă.

Iată câteva informaţii care te pot ajuta când vrei să cumperi o bancă de fitness.

 

Cum te ajută o bancă fitness

Pentru a putea decide care aparat sau echipament este potrivit pentru tine, este esenţial să înţelegi cum te poate ajuta. Banca fitness a fost concepută pentru ca utilizatorul să poată lucra mai bine muşchii pieptului, adică pectoralul mare şi pectoralul mic. Însă, când faci exerciţii pe această bancă, antrenezi şi deltoizii anteriori şi tricepşii, accentul fiind pus, însă pe cei de la piept.

Diferitele tipuri de bancă îţi permit să lucrezi mai mult pe anumiţi muşchi. Prin urmare, când alegi modelul potrivit pentru tine, trebuie să ştii pe ce muşchi pectorali vrei să te concentrezi.

 

Banca fitness înclinată – avantaje şi dezavantaje

Banca fitness înclinată poate avea un unghi cuprins între 15 şi 50 de grade şi este recomandată pentru antrenarea grupelor musculare mai greu de lucrat, cum ar fi secţiunea superioară a muşchilor pectorali. Capul clavicular este una dintre secţiunile mici ale muşchiului toracic şi limitează greutatea cu care se poate lucra. O bancă de fitness înclinată permite utilizatorului să se concentreze pe această secţiune.

Banca înclinată poate activa cele mai multe fibre musculare din partea superioară a pieptului, ceea ce este un beneficiu major. Totuşi, pentru că majoritatea greutăţii este concentrată pe umeri şi creşte stresul şi se pune presiune mai mare pe această zonă, cei care au probleme cu umeri vor dori să evite banca fitness înclinată.

 

Banca fitness în declin – avantaje şi dezavantaje

Banca fitness în declin acoperă înclinaţii între 15 şi 30 de grade, iar exerciţiile vizează secţiunile inferioare ale muşchilor pectorali, au rezultate mai superficiale, dar mai atrăgătoare pentru unii utilizatori. Când se foloseşte banca fitness în declin, sunt activate mai multe fibre musculare din partea superioară a pieptului, echipamentul fiind util celor care vor să lucreze muşchii pectorali inferiori ai sternului.

De asemenea, pentru că greutatea nu mai este distribuită doar pe umeri, utilizatorul poate ridica greutăţi mai mari, motiv pentru care este preferată de halterofili. Totodată, pentru că pune mai puţină presiune pe umeri, este recomandată celor care au probleme în această zonă.

 

Banca fitness plată – avantaje şi dezavantaje

Banca fitness plată este foarte des întâlnită în sălile profesionale de sport, dar şi în cele de acasă. Permite lucrarea intensă a muşchilor şi în special a capului sternocostal, dar şi a deltoizilor şi tricepşilor, ceea ce reprezintă beneficiul major al acestui tip de bancă.

Dacă vrei un antrenament de forţă, banca fitness plată este exact ceea ce ai nevoie. Îţi va permite să lucrezi mai multe grupe de muşchi şi stimulează organismul pentru a construi forţa şi muşchi. De asemenea, este un echipament care se poate achiziţiona la un preţ mai mic.

 

Banca fitness reglabilă

În cazul în care nu te poţi hotărî dacă să cumperi o bancă fitness înclinată, în declin sau plată, poţi lua în considerare varianta reglabilă care este cea mai populară opţiune pentru profesioniştii cu experienţă. Îţi va permite să profiţi de toate beneficiile băncilor fitness şi să lucrezi toate categoriile de muşchi dorite.

Dacă banca înclinată te ajută să dezvolţi muşchii superiori ai pieptului, iar cea în declin te va ajuta să lucrezi muşchii inferiori ai pieptului, cu banca reglabilă vei putea acoperi toţi muşchii pieptului, inferiori sau superiori. De asemenea, vei putea să practici şi exerciţiile pentru creşterea forţei şi a masei musculare posibile pe o bancă fitness plată. Iar avantajele băncii fitness reglabile nu se opresc aici!

Cu acest tip de bancă fitness poţi realiza un număr mult mai mare de exerciţii şi vei avea antrenamente variate care previn plictiseala şi rutina obositoare.

 

Banca fitness – un echipament sigur

Banca fitness, în toate formele ei, este un echipament de exerciţii sigur, dacă ştii cum să îl foloseşti. Însă, dacă nu o vei folosi corect sau vei încerca să ridici o greutate prea mare când te antrenezi singur, riscurile de accidente sunt crescute. Dacă ştii că te vei antrena singur, alege un model de bancă fitness cu braţe de observare reglabile. Acestea sunt suporturi pe care poţi sprijini greutatea dacă nu o poţi ridica sau ai obosit.

 

Stiri recente

Stéphanie Frappart va arbitra finala Cupei Greciei

Stéphanie Frappart va arbitra finala Cupei Greciei, dintre Panathinaikos şi Aris FC, care va avea loc în data de...