Te asteptam si pe retelel sociale

Liga I

ANALIZA/ Tren clujean spre Liga Campionilor

Saptamîna trecuta, am avut parte de doua etape cu destule meciuri „directe”, atît la nivelul disputelor pentru locurile calificante în cupele europene, dar şi în zona retrogradarii. Fara a lua în calcul ultimele doua partide ale etapei din weekend, Gloria Buzau – Gloria Bistriţa şi Steaua – Universitatea Cluj-Napoca (disputate luni, dupa închiderea acestui numar), putem spune ca apropierea finalului de campionat s-a simţit din plin, în sensul în care spectacolul a lasat loc stresului şi încrîncenarii nascute de mizele importante

Etapa a XXVIII-a s-a remarcat, în primul rînd, prin înfrîngerea stupefianta a lui Dinamo în faţa Pandurilor din Tîrgu-Jiu. Stupefianta nu neaparat ca rezultat, ci datorita modului în care gazdele au „reuşit” sa piarda un meci ce parea la îndemîna lor. Oamenii lui Ţalnar au condus cu 1-0 şi au beneficiat de un penalty, moment în care jocul parea încheiat. Dar Adrian Cristea şi-a batut, efectiv, joc de munca unui întreg colectiv, executînd penibil, tentativa sa de „scariţa” fiind dejucata de portarul Mingote. Apoi, în ultimele minute, Alexandru Piţurca şi Arrieta au dat loviturile letale. O noua victorie pentru gorjeni, un nou scandal în „Groapa”.

Steaua a cîştigat uşor la Reghin, trecînd peste Gloria Bistriţa şi devenind lider în primul rînd pentru ca a avut parte de una dintre rarele zile de excepţie ale lui Dica. Asta în timp ce Unirea Urziceni şi CFR Cluj şi-au împarţit cîte un punct, dupa o disputa foarte crîncena. Timişoara a pierdut lamentabil la Galaţi, iar Rapidul a învins iar clar, fara suporteri, o Politehnica Iaşi fara pic de vlaga.

La retrogradare, Ceahlaul a plecat cu trei puncte uriaşe de la Vaslui, la fel ca şi Farul de la Arad, Dacia Mioveni nu a reuşit sa învinga Gloria Buzau, iar Universitatea Cluj şi-a doborît „sora” din Banie.

În runda urmatoare, la finalul saptamînii, am avut parte de doua dispute foarte importante pentru partea superioara a clasamentului. Timişoara nu a reuşit nici de data aceasta sa învinga pe Dinamo, dar se poate mulţumi cu remiza, în condiţiile în care gazdele au terminat meciul doar cu noua jucatori pe gazon. Saptamîna s-a terminat rau pentru Dinamo, aflata acum pe poziţia a cincea. Banalele semifinale ale Cupei României capata tot mai mare greutate, în calculele de calificare în Cupa UEFA a forma iei clasate la final pe locul al şaselea. Apoi, CFR Cluj-Napoca ş i Rapid s-au duelat pentru a clarifica şansele ramase giuleştenilor la calificarea în preliminariile Ligii Campionilor. A fost o victorie previzibila a gazdelor, care lamureşte, practic, situaţia în ceea ce priveşte primele doua: vor fi Steaua şi CFR, dar ramîne de stabilit ordinea.

Unirea Urziceni a plecat cu un punct de la Tîrgu Jiu şi ramîne în calcule pentru completarea podiumului, avînd ca varianta de calificare în Cupa UEFA şi Cupa României.

În partea „dureroasa” a ierarhiei, am consemnat remiza utila a Daciei la Piatra Neamţ şi victoria foarte importanta a Farului, acasa, în faţa vasluienilor. Cu cinci etape înainte de final, ramîne evident faptul ca de la locul al 13-lea în jos oricare dintre cele şase poate retrograda. Prestaţia aradenilor la Iaşi arata însa tot mai clar ca UTA pare a deveni o certitudine: se duce încet, dar aproape sigur spre liga secunda.

FOTO: La Cluj, Ruiz a marcat golul prin care „ceferiştii” lui Andone şi-au asigurat, practic, clasarea pe unul dintre primele doua locuri la finalul campionatului. Dani, Peralta şi ceilalţi mai au o singura întrebare legata de Liga Campionilor: tur preliminar sau grupe?

Citeste mai multe!