ANALIZA LIGA 1/ A inceput campionatul?

Nimic nou sub soarele, sau sub norii, Ligii 1. Acest material a fost redactat înaintea disputării ultimei etape tocmai în ideea că prea multe nu se puteau schimba. Sigur, clasamentul arată altfel, după ultima rundă, comparativ cu penultima etapă. Şi? Cum ar spune Gigi, „care-i problema?”. Sau, ca să parafrazăm o formaţie hip-hop la modă cândva, „nimic nu s-a schimbat şi totul e la fel!”. Adică, lupta rămâne la fel de deschisă, atât în frunte, cât şi la subsol. Diferenţa este că în etapa de debut toate echipele aveau în dreptul lor cifra „0”, iar acum sunt despărţite de nişte numere, însă distanţa este insignifiantă. Să vorbim despre campiona de toamnă/iarnă este o tâmpenie. Locul 1 ocupat la sfârşitul turului, rămâne în statistici, dar nu se premiază şi chiar nu înseamnă nimic.

Plusuri

Există şi plusuri în campionatul românesc, unul extrem de puternic dacă ar fi să ne luăm după ce spune „nemuritorul” Mitică Dragomir. Atâta timp cât în lupta pentru titlu sunt implicate cu şanse reale nu mai puţin de 7 echipe (FC Timişoara, CFR Cluj, Unirea Urziceni, clasicele Steaua, Dinamo, Rapid şi surprinzătoarea FC Vaslui), înseamnă că spiritul de competiţie refuză să moară. Ba mai mult, bate puternic în uşă. Tot la capitolul plusuri trebuie menţionată şi această revoluţie continuă a Provinciei. Fitilul l-a aprins CFR-ul clujean, apoi Dan Petrescu a detonat dinamita la Urziceni. Capitala a uitat de supremaţia ancestrală din toate regimurile şi acum se chinuie. Şi se chinuie fără şanse sigure de reuşită.

Minusuri

La acest capitol trebuie menţionat în primul rând jocul practicat de către echipe. Evoluţia acestora se reflectă în afluenţa publicului pe stadioane. Dacă în campionatele mult mai puternice decât ale noastre, prezenţa microbiştilor la meciuri este de ordinul zecilor de mii, la noi, cifra de 3.000 constituie acum un record greu de doborât. Tot în această categorie trebuie să integrăm şi echipele aflate la retrogradare, cam toate privind de la mijlocul clasamentului în jos. Marile probleme le au şi le vor avea în continuare Ceahlăul, Bistriţa, Alba Iulia şi Inter Curtea de Argeş, dar în horă intră cu paşi repezi şi Pandurii, Astra, Poli Iaşi, Oţelul şi Gaz Metan.

Surprize

Unirea Urziceni:
-campioana en titre şi-a respectat blazonul şi a făcut faţă pe două fronturi, fiind în continuare angrenată, atât în cupele europene, cât şi în lupta pentru titlu.
-a continuat şi în acest an aceeaşi politică de a face performanţă cu jucători ieftini şi fără implicarea patronului în problemele interne ale echipei.
-cuplul Dan Petrescu-Mihai Stoica poate fi un exemplu de relaţie antrenor-conducător pentru întreaga Liga 1.

FC Vaslui:
-micuţa echipă moldoveană s-a implicat cu şanse reale în lupta pentru titlu urmând modelul Urziceniului.
-instalarea lui Marius Lăcătuş la cârma Vasluiului poate fi considerată lovitura sezonului în Liga 1.

Rapid:
-teoretic, fără conducere şi cu burţile goale, giuleştenii pot aspira la titlul de campioană.
-tinerii jucători aduşi de la satelit practică poate cel mai spectaculos joc din campionat.

Decepţii

Steaua:
-l-a schimbat din funcţie pe antrenorul Cristiano Bergodi într-unmoment în care nu greşise cu nimic.
-politica de alungare a spectatorilor a dat roade, stadionul din „Ghencea” fiind mai mereu gol.
-jucătorii s-au trezit păcăliţi şi din punct de vedere financiar.

Dinamo:
-este echipa cea mai inconsecventă în rezultate spre disperarea fanilor.
-jucătorii sunt ţinta presei de scandal datorită vieţii nesportive dusă la extrem.
-aceiaşi jucători au ajuns la mâna cămătarilor fiind lăsaţi cu buzunarele goale.

Universitatea Craiova:
-una dintre cele mai iubite formaţii din fotbalul românesc se vede mutată din locul în care a făcut istorie.
-rezultatele slabe i-au îndepărtat pe fani de „iubirea alb-albastră”

Stiri recente

Acțiunea “Mingi pentru suporteri” Alexandrion Group, la FC Hermannstadt – Politehnica Iaşi

Acțiunea "Mingi pentru suporteri" cu ajutorul jucatorilor care au oferit mingi cu logo-ul Alexandrion Group celor din tribune a...