Abandonul lui Basti Fantasti

Internaţionalul lui Bayern Munchen Sebastian Deisler şi-a anunţat retragerea definitivă din activitate, în ciuda vîrstei, 27 de ani

Munchen, 16 ianuarie 2007, ora 12:00. Este prima zi de antrenament la baza sportivă a campioanei Germaniei. Zeci de jurnalişti aşteaptă cu nerăbdare primele declaraţii ale oficialilor bavarezi şi ale antrenorului Felix Magath. în timp ce jucătorii se pregătesc pe terenul de antrenament, un angajat al clubului anunţă reprezentanţii presei că la ora 13:00 va avea loc o conferinţă de presă extraordinară. Jurnaliştii prezenţi încep imediat să şuşotească. Vine Franck Ribery de la OM, şopteşte unul. Pleacă Hasan Salihamidzic la Juventus, spune altul. Schimbul Arjen Robben – Owen Hargreaves cu Chelsea s-a perfectat, strigă cineva. Pleacă Claudio Pizarro, vine Luca Toni, pleacă Roque Santa Cruz, vine Hamit Altintop, pleacă Lucio. Zvonurile nu contenesc. Tensiunea şi curiozitatea celor prezenţi atinge punctul culminant în momentul în care se deschide uşa sălii de conferinţe. Apare managerul Uli Hoeness cu o mină de parcă tocmai l-ar fi lovit un tren, urmat de Sebastian Deisler, timid ca întotdeauna, cu mîinile băgate adînc în buzunarele pantalonilor. Nu trebuie să fii psiholog ca să citeşti pe faţa mijlocaşului german. Ceva s-a întîmplat. Ceva grav. Mulţi dintre cei prezenţi îşi aduc aminte de conferinţa de presă din noiembrie 2003. Atunci, acelaşi Uli Hoeness anunţa internarea lui Deisler din motive psihologice. O nouă depresie!?, cred cei din sală. După un sfert de oră, jurnaliştii sînt lămuriţi. La fel de şocaţi ca şi opinia publică, pe care urmează să o informeze. Ştirea este într-adevăr una frapantă, la care nimeni nu se aştepta: Sebastian Deisler nu va mai juca niciodată fotbal!

La capătul puterilor

“Decizia este definitivă”, spune, cu o voce plină de regret, fostul internaţional german. “Concluzia că nu voi mai juca fotbal nu este rodul unei judecăţi pripite. M-am gîndit mult înainte de a face acest pas. Accidentările suferite pe tot timpul carierei au fost un adevărat chin, parcă fără sfîrşit. Ele m-au măcinat, aşa cum s-a văzut. Pur şi simplu, nu mai am încredere în genunchiul meu. Nu mai pot  continua să fac acest sport, pe care l-am iubit atît de mult.”
Sebastian Deisler a ajuns la capătul puterilor. De-a lungul celor nouă ani petrecuţi în Bundesliga, mijlocaşul lui Bayern a suferit nu mai puţin de 20(!) de accidentări şi a avut parte de opt operaţii, dintre care cinci la genunchiul drept. Lor li se adaugă internarea din cauza depresiei suferite în 2003.
Considerat de mulţi drept cel mai mare talent al fotbalului german din ultimul deceniu, Basti Fantasti – cum era alintat de către suporteri – este la Bayern din toamna lui 2002, cînd a fost   cumpărat de la Hertha pentru 9,5 milioane de euro.

Uşa rămîne deschisă

Oficialii de la Bayern nu şi-au pierdut însă speranţa că Deisler va reveni cîndva pe teren, anunţînd că vor păstra contractul mijlocaşului german, care expiră în vara lui 2009. “Nu pot să cred că Sebastian a luat această decizie”, a fost prima reacţie a managerului Uli Hoeness. “Atît conducera clubului, cît şi jucătorii sînt în stare de şoc. Am pierdut lupta de a-l convinge să se mai gîndească asupra acestei hotărîri, dar Deisler va avea tot timpul uşa deschisă, în cazul în care se va răzgîndi”. La fel consideră şi preşedintele bavarezilor, Franz Beckenbauer: “Accept decizia lui Sebastian şi îl înţeleg. A fost un jucător care a trăit o adevărată tragedie din cauza numeroaselor sale accidentări. Este firesc şi omenesc să pună punct acestui coşmar, dar cine ştie, poate după o pauză de jumătate de an în cercul familiei va avea din nou poftă de fotbal. Dacă va fi aşa, îl vom primi înapoi cu braţele deschise”.

 

Stiri recente

Dani Coman a demisionat de la FC Hermannstadt

FC Hermannstadt a anunţat că Dani Coman a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al clubului. “Dragi sibieni, pentru mine...