A fost înființată prima Ligă de Vâjthaţ, un sport inspirat din universul ”Harry Potter”

Prima Ligă de Vâjthaţ, intitulată Quidditch, un sport inspirat din universul francizei ”Harry Potter”, a fost lansată în Marea Britanie, informează BBC.

Quidditch Premier League, unde “vrăjitorii” sportivi aleargă cu mături între picioare, este alcătuită din opt echipe. În lume există 20.000 de jucători de vâjthaţ și 25 de echipe naţionale care practică acest sport inspirat din romanele scrise de J.K. Rowling în seria ”Harry Potter”.

Cele opt echipe din Quidditch Premier League sunt London Monarchs, Southwest Broadside, Southeast Knights, Eastern Mermaids, Northern Watch, Yorkshire Roses, East Midland Archers şi West Midland Shredders

Jucătorii din fiecare echipă pot să ocupe următoarele posturi:

Keepers – păzesc inelele de jucătorii ”chaser” ai echipei adverse şi devin al patrulea ”chaser” în apărare.

Chasers – aruncă mingile (”quaffle”) prin inelele echipei adverse pentru a înscrie goluri ce valorează 10 puncte.

Beaters – aruncă bile (”bludger”) spre jucătorii echipei adverse pentru ”a-i da jos” (de pe mături, n.r.) şi pentru a-i face să se întoarcă la inelele echipei lor.

Seekers – prinde bila magică (”snitch”), în valoare de 30 de puncte, pentru a pune capăt jocului.

Fiecare echipă are şapte jucători şi este compusă dintr-un keeper, trei chasers, doi beaters şi un seeker.

Pentru a înscrie puncte, jucătorii trebuie să arunce o minge prin inelele din poarta echipei adverse, în timp ce urmăresc abila şi înşelătoarea ”hoţoaică aurie” (snitch), reprezentată de o bilă zburătoare aurie în cărţile şi filmele ”Harry Potter” şi de un jucător special, care agită o minge de tenis ascunsă într-o şosetă.

Vâjthaţ a fost adaptat într-o disciplină sportivă în anul 2005 de studenţii de la Middlebury College din Vermont.

De atunci, s-a răspândit în câteva zeci de ţări şi este practicat în prezent de peste 700 de echipe, în principal în Statele Unite şi Europa, afiliate cel mai adesea unor licee şi universităţi.

Prima ediție a Cupei Mondiale de Vâjthaţ a fost organizată în 2016, competiția fiind câştigată de echipa Australiei.

(FOTO: http://www.bbc.co.uk)

 

Stiri recente

Aroganță vs. respect în tenis, cu Victor Hănescu. Cazurike Djokovici și Nadal

https://www.youtube.com/watch?v=gzImbMVRDU0&t=1089s Victor Hănescu a spus în cadrul Podcastului Business Philosophy despre atitudinea de aroganță vs. respect în tenis, analizând comportamentele...