5 lucruri pe care le poți face dacă locuiești în propria ta casă și nu în chirie

Dacă te pune pe gânduri dilema proprietar versus chiriaș, trebuie să știi că răspunsul depinde exclusiv de nevoile tale, de etapa din viață și de situația financiară în care te regăsești. Fiecare statut are avantaje și dezavantaje, însă în țara noastră tendința este, în mod clar, către cel de proprietar. Conform Eurostat, în 2018, 96,4% din populația României locuia în locuințe proprietate personală.

De ce ne dorim atât de mult să avem propria casă? Pe lângă faptul că asigură nevoia de stabilitate, deținerea unei locuințe îți permite să faci câteva lucruri pe care nu le-ai putea face dacă o închiriezi. Află mai jos care sunt aceste lucruri.

Modificări compartimentare si amenajare conform gusturilor tale

Dacă ești proprietarul unui apartament la bloc și vrei să-i modifici compartimentarea, eliminând sau adăugând pereți, va trebui să obții mai întâi autorizațiile necesare. Însă după ce toate aspectele legale sunt îndeplinite, vei putea executa toate modificările dorite. În casa ta poți să pui tablouri și fotografii pe ce pereți dorești, fără griji.

Pe de altă parte, dacă ești proprietarul unei case la curte, ai mai multă libertate în ceea ce privește modificarea locuinței. Poți construi, de exemplu, o mansardă sau poți adăuga alte încăperi în funcție de nevoile tale.  Desigur, și în acest caz trebuie să te asiguri că respecți normele în vigoare.

Poți închiria spațiul pentru venituri suplimentare

Un alt avantaj ca proprietar este că poți închiria locuința pentru a obține venituri suplimentare. Dacă ai un apartament sau o casă în care nu locuiești, le poți închiria pentru a obține venituri constante.

De asemenea, poți oferi găzduire într-o cameră sau poți închiria toată locuința atunci când pleci în weekend ori vacanță. Există mai multe platforme online dedicate prin care poți găsi oaspeți pentru o perioadă scurtă sau chiriași pe termen lung.

Ești proprietar al unei case la curte? Poți cultiva legume și fructe pentru consum propriu

Chiar și într-o curte mică poți cultiva fructele și legumele necesare unei alimentații sănătoase și variate. Poți proiecta o grădină verticală cu căpșune, castraveți, roșii, dovlecei, cartofi dulci, salată și varză sau poți găsi diverse soluții, în funcție de spațiul disponibil. Investiția inițială se va amortiza repede.

Dacă nu ai experiență în agricultură, poți începe cu câteva plante aromatice sau legume mai puțin pretențioase. Satisfacția de a consuma alimente cultivate și îngrijite de tine, în propria ta grădină, este de neprețuit.

Poți adopta animale sau poți oferi servicii de foster

Pentru iubitorii de animale este foarte important să poată salva sau adopta un câine, o pisică, fără să se ascundă de proprietarii mai pretențioși. În acest caz, dacă ai locuința ta nu te va împiedica nimic să te înconjori de prieteni blănoși sau chiar să oferi servicii de foster care.

Foster care înseamnă să găzduiești pe o perioadă scurtă animale care au diferite nevoi: pui care trebuie să mai crească și să poată fi vaccinați înainte să se alăture animalelor adulte, pisici sau căței bolnavi sau care se refac după boală.

Poți face profit dacă se dezvoltă zona în care locuiești

În zonele limitrofe ale capitalei, de exemplu, s-au construit în ultimii ani cartiere întregi de blocuri. Odată cu acestea au apărut din ce în ce mai multe magazine, s-au făcut investiții mari în infrastructura stradală și s-au amenajat locuri de joacă și parcuri. Prețurile la locuințe sunt într-o continuă creștere în astfel de zone, iar proprietarii dispuși să vândă vor obține un profit considerabil din tranzacția imobiliară.

Dacă aceste motive în favoarea cumpărării unei locuințe ți-au dat de gândit, poți afla aici mai multe despre creditul imobiliar ACASĂ.

Sursa: Unsplash

Stiri recente

Planurile de securitate ale Jocurilor Olimpice de la Paris au fost furate dintr-un tren

O geantă în care se aflau un computer şi două stick-uri de memorie USB care conţineau planurile de securitate...