Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal intern

24 de ore intre Ghencea si Giulesti

Daniel Pancu s-a întors la Rapid după 24 de ore care au ţinut cu sufletul la gură atît Giuleştiul, cît şi Ghencea. Povestea trăirilor fotbalistului este una cu oscilaţii fantastice, care au îngheţat sau aprins, rînd pe rînd, fiecare dintre cele două mari cluburi

Fotbaliştii români şi-au luat cu vîrf şi îndesat revanşa faţă de stranierii veniţi din toate colţurile lumii: cel mai „hot” transfer al iernii este pînă acum cel al lui Daniel Pancu, de la Bursaspor la Rapid. Opţiune normală, repatrierea fostului internaţional în cartierul unde este mai iubit decît apa în deşert a fost „virusată” de o propunere şoc venită de la Steaua! Apropierea impresarilor Giovanni şi Victor Becali de vărul Gigi a provocat acest scurtcircuit care a durat o noapte întreagă.

„Vino la Steaua!”

În căutare de fotbalişti cu nume, Gigi Becali a primit de la Giovanni o propunere bizară: Daniel Gabriel Pancu. Fotbalistul român, unul dintre cei mai talentaţi din ultimii 20 de ani, plecase de la Bursaspor şi era liber de contract. Grăbit să se integreze într-o echipă unde să redescopere motivaţia care îi lipsise în anii din Turcia post- Beşiktaş, Pancu a acceptat negocierile. Gigi Becali l-a impresionat plăcut şi oferta Stelei era tentantă. Drumul spre Ghencea trecea însă pe lîngă stadionul de sub Grant, tentaţia cea mai puternică a fotbalistului. Acesta a trăit o noapte de coşmar, cea dintre 21 şi 22 ianuarie, în care cîţiva membri importanţi ai galeriei Rapidului au încercat să îl convingă pe George Copos să îi facă o ofertă lui Pancu. Zorii l-au găsit limpede şi hotărît: „NU” Stelei, „DA” pentru Rapid.

O mutare cu două mize imense

Mai sus sînt descrise sec evenimentele, concluziile sînt însă incitante: tandemul Gigi ‑ Giovanni este la ora actuală cel mai tare pol de influenţă din fotbalul românesc, iar George Copos a făcut o mutare de o inteligenţă deosebită. Cei doi veri au de regăsit gloria unui club (Gigi), respectiv a unei afaceri (Giovanni), iar eforturile lor unite sînt pentru moment singura forţă care se poate opune CFR-ului de la Cluj. Cîştigurile Rapidului sînt uriaşe: jucătorul, liniştea lui Rednic şi ascendentul lui Copos în faţa suporterilor, cărora le-a îndeplinit o dorinţă aproape intangibilă acum două săptămîni. Fostul vicepremier cere şi obţine de la galerie încetarea scandărilor anti-Rednic, după care, actor desăvîrşit, face pe victima, încercînd să creeze impresia că a fost forţat de fani să îl readucă pe Pancu. În plus, profi tînd de generozitatea jucătorului, Rapid îl plăteşte pe fostul internaţional cu datoria de 75.000 de euro pe care o avea faţă de el de acum un an!

Precedent sau raritate?

Gigi are bani, Giovanni relaţiile şi nici unul scrupule. După cum s-a scris deja, Giovanni a încercat să îl convingă pe Pancu să semneze chiar în ziua întîlnirii de la „Palatul” lui Becali. În lipsa unei oferte de la Rapid, jucătorul a ezitat o fracţiune de secundă, dar a cerut o noapte de gîndire.

A fost mutarea norocoasă pentru Rapid. Exemplul Pancu este însă unul rar de comparat (poate Lobonţ, care a refuzat şi el Steaua, să mai fi gîndit la fel), deoarece sînt greu de găsit cazuri în care fotbalişti exponenţiali pentru un club să refuze sutele de mii de euro ai adversarului pe care îl înjuraseră de pe garduri cu cîteva luni mai devreme. Dacă este normală sau nu o asemenea atitudine, e deja alt subiect.

„Dacă era oricare alt club, semnam”

SportM: Daniel, ai fost pentru cîteva ore al Stelei în această iarnă?
Daniel Pancu: Nici vorbă, am cerut o noapte de gîndire după discuţia cu Gigi Becali şi a doua zi am comunicat impresarilor decizia mea. M-a onorat interesul Stelei, dar mi-am dat seama atunci că nu o să pot juca niciodată în Ghencea. M-a impresionat, de asemenea, şi modul sincer al patronului de a discuta problemele. Dacă era vorba de orice alt club, aş fi spus „da”

SportM: De ce hotărîrea aceasta?
Daniel Pancu: Vroiam să revin la o echipă care să îmi redea plăcerea şi ambiţia de a juca, o echipă care să aibă obiective stimulatoare.

SportM: Cît a contat influenţa suporterilor?
Daniel Pancu: Enorm, ei ştiu ce înseamnă tribuna pentru mine.

SportM: Cum au decurs negocierile?
Daniel Pancu: Eu nu am venit în ţară pentru bani, ci pentru cariera mea. Puteam să stau să aştept oferte generoase de afară, dar eu vreau în primul rînd să joc.

SportM: La Rapid eşti bine, cum ai fost primit?
Daniel Pancu: Impecabil. Normal că sînt bine, e clubul din România unde sînt ca acasă.

SportM: Pe ce post o să joci, ai vorbit cu Mircea Rednic?
Daniel Pancu: N-au fost discuţii pe această temă. Sînt convins că o să ştie unde să mă pună în teren.

           

Continuarea in numarul 95
(29 ianuarie – 4 februarie 2008)
Sport Magazin

Citeste mai multe!