1.Bundesliga/ Etapa derby-urilor

La finalul acestei săptămîni, prima ligă a Germaniei programează o etapă, a 19-a, extraordinară! Două lupte directe între candidatele la titlul de campioană şi un derby zonal de mare tradiţie şi interes. Cap de afiş: duelul dintre Bayern München şi Werder Bremen, actuala şi fosta echipă a lui Miroslav Klose

Nici nu a început bine returul din 1.Bundesliga şi deja etapa a doua ne aduce partide extrem de atractive pentru pasionaţii acestei întreceri şi, în acelaşi timp, “imposibile” pentru pariori.

În general, prima ligă a Germaniei poate produce orice rezultat în orice meci, însă cîteva dintre disputele etapei a 19-a sînt absolut deschise oricărui destin.

În primul rînd, în lupta pentru titlul de campioană se întîlnesc formaţiile care au terminat turul pe primele două poziţii, la egalitate de puncte, FC Bayern München şi SV Werder Bremen. Prima are cea mai bună apărare, a doua se mîndreşte, ca mai în fiecare an, cu cea mai penetrantă ofensivă. Războiul nu se duce numai între ele două, însă trupa-fanion a Bavariei şi “verzii” nordului sînt creditaţi cu cele mai mari şanse.

În tur, la Bremen, Bayern a cîştigat cu un neverosimil 4-0, ceea ce a reprezentat un adevărat şoc pentru o formaţie obişnuită nu numai să nu piardă acasă, ci şi să marcheze măcar două-trei goluri! Werder nu a înscris deloc, ba mai mult, a primit patru goluri, iar asta la primul ei meci pe teren propriu din noua ediţie! Greu de digerat aşa ceva, mai ales în faţa principalei rivale în bătălia pentru supremaţie. Ribery, Toni, Hamit Altintop şi rezerva Ottl au fost “călăii” din meciul tur, primii trei reprezentînd noi achiziţii la vremea aceea, într-o echipă despre care se spunea că va “defila” prin campionat. Şi apropo de achiziţii: marele transfer al lui Bayern, atacantul Miroslav Klose, a jucat atunci împotriva fostei sale formaţii. Internaţionalul german a fost însă cel mai slab om al oaspeţilor în prima repriză, ceea ce l-a determinat pe antrenorul Ottmar Hitzfeld (care va ceda banca tehnică, la vară, cuplului Jürgen Klinsmann – Martin Vasquez) să-l înlocuiască la pauză (0-1) cu turcul Hamit Altintop.

Istoricul jocului din tur nu mai are însă relevanţă săptămîna aceasta, iar duminică, la München (unde Bayern nu a pierdut nici un joc în acest campionat), deşi gazdele par favoritele hîrtiei, se poate întîmpla orice.

Cursa de urmărire

O altă partidă de interes maxim se va disputa sîmbătă, la Leverkusen, unde “BayArena” a intrat în proces de renovare. Bayer primeşte vizita total neprietenoasă a unei alte formaţii nordice (alături de Werder) aspirante la coroniţa cu lauri, Hamburger SV. “Aspirinele” au capotat o singură dată, în tur, pe propriul teren. Dar oaspeţii au gînduri mari în acest sezon: înainte de a o părăsi, la vară, pe Hamburger SV, tehnicianul Huub Stevens vrea să cîştige campionatul, să cucerească şi Cupa Germaniei, şi Cupa UEFA.

Manşa din tur a fost tranşată de HSV la limită, 1-0, cu un penalty transformat în repriza secundă de olandezul Van der Vaart. Returul este, ca şi în cazul jocului de la München, deschis oricărui rezultat.

Nu departe de Leverkusen, aşteptăm o altă întîlnire “de foc”. Importantă şi ea pentru partea superioară a clasamentului, dar, mai ales, pentru suporterii celor două combatante, Borussia Dortmund şi FC Schalke ‘04 Gelsenkirchen. Jocul are loc duminică, la concurenţă cu “show-ul” din capitala Bavariei. Schalke a învins în tur cu 4-1 şi, spre deosebire de Borussia (înţepenită pe la mijlocul clasamentului), are şanse la titlul de campioană. Cele două au pornit anul, la mijlocul săptămînii trecute, în mod diferit: gazdele de duminică au eliminat-o pe Werder Bremen în optimile Cupei, în timp ce oaspeţii (care vor fi întîmpinaţi pe “Signal Iduna Park” de peste 80.000 de oameni) au pierdut în faţa lui VfL Wolfsburg, la loviturile de departajare.

           

Continuarea in numarul 96
(5-11 februarie 2008)
Sport Magazin

Articolul anteriorAmical: Israel – Romania 1-0
Articolul urmatorSHAKIRA LUI TAMAS
Stiri recente

David Popovici, patru medalii de aur la Campionatul Național

David Popovici a câştigat medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot...