Tunurile pe Arsenal

0
131

Caravana Champions League a sosit în Bucureşti pentru al doilea an consecutiv, gata să dea o nouă reprezentaţie de gală. Protagonistele show-ului de marţi vor fi Steaua şi Arsenal, aflate la prima lor întîlnire europeană

În mai 2006, Arsenal juca pe “Stade de France” cu trofeul Ligii Campionilor pe masă, o fi nală cîştigată în cele din urmă de Barcelona, cu 2-1. Un an şi patru luni mai tîrziu, gruparea londoneză vine în România pentru a întîlni Steaua, într-un meci din faza grupelor, foarte important pentru ambele formaţii. Nu mai este însă aceeaşi Arsenal. Cîrcotaşii spun că actuala trupă a lui Wenger este inferioară valoric celei de acum cîteva stagiuni, dar, pentru moment, rezultatele excelente ale “tunarilor” îi contrazic fl agrant. În ce constă totuşi diferenţa? În termeni administrativi, Arsenal a rămas fără vicepreşedintele David Dein, mare susţinător al managerului şi tip extrem de popular printre jucători. În termeni fotbalistici, e simplu: a plecat Henry! Altfel spus, simbolul clubului, legenda vie a lui Arsenal, atacantul care a înscris 226 de goluri în 369 de apariţii pentru echipa din capitala Angliei. Thierry a luat drumul Cataluniei, devenind în vară “extraterestrul” Barcelonei contra a 24 de milioane de euro. “Cutremurul” a fost urmat de obişnuita replică: plecarea unui alt om de bază, suedezul Fredrik Ljungberg, la concitadina West Ham.

Gaşca nebună de pe “Emirates”

Părăsit de vedete, orice alt antrenor ar fi disperat. Nu însă şi “inventatorul de fotbalişti”, Arsene. Avea pe “Emirates” o haită de lupi tineri, crescuţi cîteva sezoane în umbra lui Henry. Arsenal, cu puşti ca Flamini, Van Persie sau Fabregas, a redevenit un grup, care aleargă şi transpiră 90 de minute la unison. Arsenal 2007 înseamnă maturitate, calităţi tehnice, automatisme şi angajament fi zic. Nu mai există staruri, doar truditori. Ibericul Almunia a fost promovat între buturi în locul gafeurului Lehman şi apără bine. Sagna şi Clichy sînt deja certitudini în apărare. Iar linia mediană e punctul forte al englezilor. Junele spaniol Fabregas face magistral jocurile, dar nici cehul Rosicky, nici abia transferatul Lassana Diarra nu sînt de neglijat. Atacul merge ceas, cu Van Persie, Adebayor, Da Silva şi, eventual, Theo Walcott. Certifi catul de calitate pentru noul Arsenal a venit în debutul actualei stagiuni. Din şase etape de Premier League, “tunarii” au cîştigat cinci şi au terminat una la egalitate, instalîndu- se în fotoliul de lider. Steliştii au făcut rău dacă n-au luat notiţe la meciurile lui Arsenal cu Portsmouth (3-1), Tottenham (3-1) şi, mai ales, cu Derby County (5-0).

La extreme

Dacă Arsenal e pe cai mari, Steaua trece printr- o perioadă tulbure. Eşecului din prima rundă a Ligii Campionilor, 1-2 pe terenul Slaviei Praga, i-a urmat demisia lui Hagi din funcţia de antrenor. Secundul italian Pedrazzini a preluat comanda, dar revirimentul e o chestiune de zile. În etapa a opta a campionatului, Steaua a ciupit numai un punct la Arad, 1-1. Steaua şi Arsenal trăiesc stări contrastante nu doar în ţările de provenienţă, ci şi în grupa H a Ligii Campionilor. Pe stadionul din Bulevardul Ghencea se vor afl a faţă în faţă învinsa şi învingătoarea din etapa inaugurală a fazei grupelor. Steaua, înfrîntă pe “Evzena Rosickeho” cu 1-2, nu e lanternă tocmai datorită lui Arsenal, care a demolat acasă pe Sevilla, scor 3-0.

Ei fără Rosicky şi Gallas, noi fără Lovin

Una caldă, una rece pentru Steaua, în perspectiva partidei cu Arsenal. Vestea bună: clubul londonez a anunţat că mijlocaşul Tomas Rosicky şi fundaşul central William Gallas nu pot face deplasarea în capitala României, din cauza unor accidentări. Incert este şi Da Silva. Din păcate, avem şi noi răniţii noştri. Lovin, diagnosticat cu entorsă, ratează confruntarea cu englezii. Schimbat şi el cu UTA, Dorin Goian s-a refăcut însă în timp util şi este anunţat titular.

Fabregas este pericolul numărul 1

“Creierul” noului Arsenal este mijlocaşul spaniol Cesc Fabregas, care la numai 20 de ani a bifat peste 100 de prezenţe în Premiership şi deţine un rol cheie în echipă. Fostul junior al Barcelonei, comparat de Wenger cu Platini, promite să îi facă viaţa grea lui Zapata, mai ales că are un debut fulminant de sezon: cinci goluri în şase meciuri. Dacă fundaşii Stelei îşi vor face bine treaba, jumătate din pericol este îndepărtat. Doar jumătate, fi indcă rămîn de anihilat togolezul Adebayor, croatul Da Silva, bielorusul Hleb sau batavul Van Persie.

Cel mai cosmopolit club european

Desemnat recent cel mai bogat club din Anglia, Arsenal nu mai e demult o echipă a englezilor. În Liga Campionilor n-a mai folosit un localnic din februarie 2005, iar acum două săptămîni, cu FC Sevilla, a avut în permanenţă 11 străini pe teren! Foarte probabil, scenariul se va repeta cu Steaua.

Liga Campionilor, obsesia lui Wenger

La fel ca Milan, Arsenal este în habitatul ei natural în Liga Campionilor. “Tunarii” participă a zecea oară consecutiv în cea mai prestigioasă competiţie intercluburi din lume. După ce a fost la un pas s-o cîştige în 2006, Wenger şi-a trecut-o în agendă şi în acest sezon. “Vreau să iau Liga Campionilor cu Arsenal. Nu mi-aş fi prelungit contractul dacă nu credeam că o putem cîştiga”, a afi rmat tehnicianul de 58 de ani.

Pedrazzini, condamnat să facă măcar egal

Italianul Massimo Pedrazzini a primit din partea conducerii o misiune clară contra lui Arsenal: să cîştige cel puţin un punct, un eşec fi ind dezastruos. Gigi Becali a explicat ce aşteaptă de la fostul secund al lui Marcello Lippi: “Ca să confi rme, Pedrazzini trebuie să facă măcar egal cu Arsenal. Altfel, la revedere! I-am zis: Massimo, e trenul vieţii tale, depinde doar de tine dacă îl iei”.

Tactică nouă la Steaua

Iritat de inefi cacitatea alarmantă a “roş-albaştrilor” în era Hagi, Becali repune în drepturi sistemul clasic cu doi atacanţi. Dică va fi avansat aproape de gura porţii şi va colabora în avanposturi cu Neaga sau Zaharia.

Becali: Dumnezeu o va învinge pe Arsenal!

Deşi aceasta e cea mai puţin recomandabilă strategie cînd te duelezi cu Arsenal, patronul stelist Gigi Becali speră într-o intervenţie divină marţi seară. “O să vedeţi voi că Dumnezeu o va bate pe Arsenal în Ghencea. 100% vom trece de ei, n-am nici o emoţie”, a declarat sigur pe el latifundiarul.

Palmares excelent acasă cu englezii

Steaua post-decembristă n-a pierdut nici un meci disputat acasă în compania unui adversar din Albion. În ediţia 1997/1998 a Cupei UEFA, Steaua a trecut cu 2-1 de Aston Villa. Doi ani mai tîrziu, în aceeaşi competiţie, oaspete i-a fost West Ham, pe care a surclasat-o cu 2-0. În 2003/2004, tot în C2, Steaua a reuşit un 1-0 cu Southampton, s-a califi cat mai departe şi în turul următor a dat de Liverpool, cu care a făcut 1-1 pe un teren imposibil. În fi ne, în 2006, la Bucureşti a venit Middlesbrough , pentru semifi nala de Cupa UEFA. A fost 1-0 în tur, rezultat anulat de catastrofa de pe “Riverside” (2-4).

Sport Magazin numarul 79

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here