Te asteptam si pe retelel sociale

Liga Campionilor

Tragere la sorti: Norocul tine cu cei puternici

Toată suflarea roş-albastră a stat vineri cu ochii ficşi pe ecranul televizorului pentru a afla ce i-au hărăzit sorţii grupării din Ghencea în turul al III-lea preliminar al Ligii Campionilor. Bilele ies din urne şi Gigi îşi rîde în barbă. Adversari posibili, două echipe fără un palmares internaţional notabil, Bate Borisov (Belarus) şi Hafnarfjordur (Islanda). Acatistele date pe muntele Athos par să dea în sfîrşit roade. Cel puţin asta par să gîndească fanii rivalelor Rapid şi Dinamo. „Dacă am avut noroc? Steaua este cap de serie pentru că atîţia ani a adunat puncte”, replică managerul sportiv al vicecampioanei, Adrian Ilie. Bucuria suporterilor este cu atît mai mare cu cît rivalii de la Dinamo va întîlni pe Lazio. Borcea&Co s-ar putea aşadar să aibă coşmaruri sezonul acesta, iar scandarea rivalilor „Liga Campionilor, interzisă cîinilor !” e pe cale să devină hit-ul anului în Ghencea. Deşi este campioana Islandei, Hafnarfjordur nu dă fiori reci decît poate comentatorilor de televiziune. Bate Borisov este însă un nume cu mai multă rezonanţă în urechile microbiştilor. Parcă e o echipă de prin Rusia, pălăvrăgesc chibiţii din Cişmigiu. Pe aproape. Pe la campioana Belarusului au trecut jucători ca Vitali Kutuzov sau Alexander Hleb, personaje mult mai celebre decît anonimii pescari islandezi. Ex-sovieticii pornesc aşadar confruntarea cu Hafnarfjordur cu prima şansă. În cazul calificării în grupe Ligii Campionilor, jucătorii vor fi recompensaţi regeşte, Gigi Becali anunţînd prime record de 200.000 de euro pentru fiecare fotbalist în parte.


Li s-a tăiat macaroana

După aflarea adversarului din preliminariile Ligii Campionilor, zgomotosul „augh, augh” pare să fi amuţit. „Spartanii” de ocazie vor da piept cu o adevărată legiune romană, iar scenariul filmului pare mai degrabă unul de groază. Conştient de forţa adversarului întîlnit, antrenorul Mircea Rednic pare să îşi caute deja explicaţii pentru un eventual eşec. „Nu se pune problema să avem jumătate de şanse, Lazio e clar favorită. Nu ştiu dacă se putea mai rău, ăsta este norocul lui Dinamo”. Deşi nu mai dispune în lot de supervedete, Lazio a reuşit anul trecut un sezon bun în Italia, termînînd pe locul 3. Singura problemă a echipei antrenate de Dellio Rossi este aceea că la ora confruntării cu Dinamo italienii nu vor avea meciuri oficiale în picioare, Serie A urmînd a debuta abia în toamnă. Fin analist, administratorul delegat al dinamoviştilor, Cornel Dinu, nu a putut trece neobservat acest aspect, explicînd totodată în stilul său inconfundabil ce şanse are echipa sa de suflet: „Am căzut cu o echipă de abordat, în primul rînd şi pentru că fotbalul italian este în plină pregătire. Estimatul şanselor în procente este o practică ce ţine de CSP, ASE şi Ştefan Gheorghiu”. Miza meciului dintre Lazio şi Dinamo este una uriaşă şi din punct de vedere financiar. Clubul italian nu stă prea roz cu banii după ce a fost aproape chiar de faliment, iar acţionarii dinamovişti aşteaptă fiecare măcar o rotiţă din caşcaval după ce au făcut eforturi serioase pentru a asigura un buget de nivel european echipei. În caz contrar, există riscul ca echipa campioană să se destrame în patru zări.

Duel echilibrat

Ajunsă în Cupa UEFA după un parcurs fără greşeală în Intertoto, Oţelul Galaţi va da piept în turul II preliminar cu Lokomotiv Sofi a. Vecinii de la sud de Dunăre sînt un club de tradiţie în Bulgaria, avînd patru titluri în palmares şi o istorie de aproape opt decenii. Cu toate acestea, Petre Grigoraş este convins că cele două combatante pleacă cu şanse egale: „A fost o tragere la sorţi normală, care ne-a adus un adversar cu care ne putem lupta de la egal la egal”. Va fi a treia prezenţă a oţelarilor în Cupa UEFA după Revoluţie. În sezonul 1994-1995, echipa la care evoluau Ion Viorel, Viorel Tănase sau Vasile Brătianu avea să scrie una din cele mai dramatice fi le din istoria participărilor echipelor românesşti în cupele europene. După un 0-2 în tur cu echipa slovenă Hit Gorica, trupa antrenată pe atunci de Vasile Simionaş avea să piardă califi carea într-un mod halucinant. Pe un stadion arhiplin, oţelarii au făcut spectacol în retur şi conduceau cu 4-0 cu un minut înainte de fi nal. Oaspeţii au marcat însă două goluri şi toată arena a amuţit. După trei ani, gălăţenii au participat din nou în Cupa UEFA, reuşind în turul preliminar să se răzbune pe o altă formaţie din Slovenia, Slova Jugomagnat. A urmat o dublă grea, oţelarii fi ind realmente topiţi de danezii de la Viborg, care le-au administrat un dublu şi sec 3-0. Ultima prezenţă în cupele europene a Oţelului s-a înregistrat în toamna anului 2004. După ce au eliminat pe Dinamo Tirana, gălăţenii au fost scoşi din competiţie de Partizan Belgrad.

Cheia e la Ando

După experienţa reuşită din urmă cu doi ani din Intertoto, clujenii vor primi cu adevărat botezul cupelor europene în acest sezon. Cap de serie la tragerea la sorţi, echipa antrenată de Ioan Andone va înfrunta în turul II preliminar al Cupei UEFA pe Anorthosis Famagusta, o formaţie aparent accesibilă la prima vedere. Deşi fotbalul cipriot a crescut valoric în ultimii ani, CFR Cluj pleacă din postura de favorită. Chiar şi prin simplu motiv că Ioan Andone cunoaşte foarte bine campionatul din insula Afroditei din perioada petrecută la Omonia Nicosia. De alfel, „Fălcosul” este optimist înaintea dublei manşe cu Anorthosis Famagusta: „Avem şanse mari de califi care, indiscutabil avem o echipă mult mai valoroasă decît a lor. Sper să tranşăm soarta califi cării încă din meciul tur”, a declarat Andone imediat după tragerea la sorţi. Club de tradiţie în Cipru, cu 96 ani de istorie şi 12 titluri în palmares, Anorthosis Famagusta este o formaţie cosmopolită, avînd în lot fotbalişti din nu mai puţin de nouă ţări: Franţa, Serbia, Brazilia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia, Grecia, Albania, Slovenia şi Letonia. Pentru suporterii fotbalalui românesc, Anorthosis Famagusta este un nume cunoscut mai mult prin prisma faptului că aici a antrenat o perioadă Anghel Iordănescu şi că ulterior tricoul formaţiei cipriote a fost îmbrăcat şi de Stelian Carabaş. Deşi la Anorthosis evoluează internaţionalul leton Marian Pahars, adevărata vedetă a echipei este antrenorul Temur Ketsbaia, unul din cei mai importanţi jucători din istoria naţionalei Georgiei.

Citeste mai multe!