Tehnologia semiautomată pentru detectarea ofsaidului va fi testată la Supercupa Europei

Tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului va fi utilizată la Supercupa Europei, dintre Real Madrid şi Eintracht.

Partida va fi arbitrată de o brigadă condusă din Marea Britanie condusă de Michael Oliver, fiind ajutat de  Stuart Burt şi Simon Bennett. Rezervă va fi lituanianul Donatas Rumšas.

În Camera VAR vor fi polonezii Tomasz Kwiatkowski şi Bartosz Frankowski, şi portughezul Tiago Bruno Lopes Martins.

UEFA a anunţat că dispozitivul SOAT va fi testat în ziua de 10 august, la Helsinki, cu ocazia disputării Supercupei Europei. Această tehnologie va fi utilizată şi în faza grupelor UEFA Champions League.

În colaborare cu adidas, FIFA a îmbunătăţit în ultimii ani sistemul VAR, incluzând şi folosirea tehnologiei semiautomate pentru ofsaid.

Noua tehnologie foloseşte 12 camere montate sub acoperişul stadionului pentru a depista mingea şi până la 29 de puncte de date pentru fiecare jucător. Calculând astfel poziţia exactă pe teren. Cele 29 de puncte de date includ  toate membrele şi extremităţile relevante în luarea deciziei cu privire la ofsaid.

În plus, va exista un senzor şi în minge. Acesta trimite date către camera de operaţiuni video de 500 de ori pe secundă. Ceea ce permite o detectare precisă a momentului lovirii.

Noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid către oficialii din camera VAR. Arbitrii din camera VAR trebuie să verifice manual punctul de lovire selectat automat şi linia ofsaidului. Procesul durează câteva secunde. Aceleaşi date folosite în luarea deciziei vor fi folosite pentru generarea unei animaţii 3D cu faza respectivă. Iar aceasta va fi prezentată pe ecranele stadionului şi de televiziunile care transmit meciul.

Tehnologia semiautomată pentru ofsaid a fost testată la evenimente FIFA, inclusiv la Cupa Mondială a Cluburilor în 2021 şi la FIFA Arab Cup 2021.

Stiri recente

Biserica Domnească din Curtea de Argeș și-a sărbătorit ocrotitorul

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii Domnești din Curtea de Argeș, ctitorie începută de Domnitorul...