Te-ai săturat de căldura verii? Află ce stațiuni se deschid în Europa în toamnă pentru schi sau snowboard!

Fie că ești un împătimit al sporturilor de iarnă, care a fost luat prin surprindere la începutul anului de închiderea prematură a sezonului din cauza COVID-19, fie că te-ai bucurat și de vacanța de vară la mare, dar abia aștepți să vină puțin frigul pentru a simți din nou zăpada sub picioare, există variante pe care le poți încerca chiar mai devreme anul acesta.

În continuare, vei descoperi care sunt stațiunile în care se poate schia încă din octombrie și la care poți ajunge destul de ușor.

 

Stațiuni de schi care se deschid în octombrie/noiembrie în Europa

 

În majoritatea cazurilor, schiul la începutul sezonului este limitat la zonele de ghețari. Avantajul este că vei putea călători prin aeroporturi liniștite și goale spre aceste destinații și vei fi primul care va încerca echipamentul încă din toamnă. Nu mai încape vorba de prețuri, care, în această perioadă, sunt mult mai joase în comparație cu lunile de iarnă.

Austria

Austria are în mod normal mai multe locuri de schi operaționale în toamnă decât orice altă țară, cu până la opt zone deschise până la jumătatea lunii octombrie. Data exactă în fiecare iarnă depinde de condițiile de zăpadă, dar, în orice caz, multe stațiuni se leagă de festivalurile tradiționale de bere din toamnă pentru primul schi al sezonului, pentru a crea o atmosferă inedită de petrecere.

Locațiile Hintertux, Kaunertal și Pitztal sunt emblematice pentru schiurile de toamnă, la care se adaugă ghețarii Kitzsteinhorn de la Kaprun, Mölltal, ghețarii gemeni Solden; Stubai aproape de Innsbruck și Dachstein, nu departe de Schladming.

Este posibil ca Solden și Stubai să fi deschis deja la începutul lunii septembrie, în funcție de condițiile meteo. În plus, Obergurgl este în mod normal una dintre primele zone de schi care nu se bazează pe un ghețar care se deschide în fiecare iarnă, datorită bazei sale înalte și a pârtiilor foarte mari aflate la altitudine.

 

Elveția

 

Dacă ești pasionat de snowboard, stațiunea Zermatt  din Elveția operează cele mai înalte ascensoare din Europa, ajungând la 3.899 m. Pe lângă Saas Fee și Zermatt, mai multe zone de schi din Elveția se deschid de la începutul lunii octombrie a fiecărui an.

Celelalte patru opțiuni de toamnă, care pot fi deschise doar la sfârșit de săptămână până când începe sezonul principal de iarnă, includ Glacier 3000 între Les Diablerets și Gstaad ; Ghețarul Titlis deasupra lui Engelberg; ghețarul Vorab la Laax și ghețarul Diavolezza din Valea Engadinului, aproape de Pontresina și St Moritz.

Nu uita de echipament – dacă ai nevoie de legături noi, de ochelari sau de o husă nouă pentru placa ta de snowboard Burton, este bine să pleci pregătit din țară, pentru că prețurile în Elveția sunt ceva mai mari decât în România.

 

Franţa

Tignes este singura stațiune de schi franceză care se deschide toamna – în mod normal se redeschide în ultimul weekend din septembrie, la câteva săptămâni după ce își închisese operațiunea de schi de vară pe ghețarul Grande Motte.

 

În afară de Tignes, Les 2 Alpes își deschide în mod tradițional zona de schi pe ghețari, despre care pretinde că este cea mai mare din Europa, pentru o perioadă de 10 zile (două weekenduri și săptămâna dintre ele), care se încadrează la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. Atunci se organizează un festival de sporturi pe zăpadă de toamnă, cu o mulțime de evenimente distractive și teste de echipamente pentru noul sezon. Apoi se închide din nou, până începe sezonul principal, în decembrie.

Italia

În Italia, în afară de Val Senales, Cervinia se deschide de obicei la sfârșitul lunii octombrie, oferind acces din partea italiană la paradisul ghețarului Klein Matterhorn de deasupra stațiunii Zermatt.

O a treia opțiune este centrul de schi de vară de la Passo Stelvio, deschis în mod normal cel puțin până în octombrie. Baza acestui domeniu de schi, aflat la 2760m, este împărțită în 10 curse separate deservite de multe teleschiuri.

Ai grijă totuși să te informezi din timp cu privire la restricțiile de călătorie cauzate de pandemia COVID-19. Pericolul încă există și este bine să fii precaut!

 

În concluzie, există multiple variante pe care le poți încerca pentru practicarea sporturilor pe zăpadă și nu este neapărat nevoie să aștepți luna decembrie pentru a te bucura de peisajele de vis și de adrenalină la cote maxime!

 

Sursa foto: shutterstock.com

Stiri recente

Ana Bogdan a câştigat turneul WTA Parma Ladies Open

Ana Bogdan a câștigat turneul WTA 125 Parma Ladies Open, după ce a învins-o în finală pe slovaca Anna...