SPECIAL Inepuizabilul Rooney

Vedeta lui Manchester United produce energia necesară fierberii a 16 căni de ceai sau a iluminării unei case timp de 90 de minute. Acelaşi corp poate ţine un televizor aprins timp de şase ore şi jumătate.

Wayne Rooney a devenit copilul teribil al fotbalului englez. Asemănat deseori cu Paul Gascoine din punct de vedere al talentului şi temperamentului, roşcovanul cu aleură de boxer este un tip paradoxal. Desemnat într-un top monden drept cel mai urît jucător din fotbal, Rooney este considerat unul dintre cei mai eleganţi sportivi din fotbalul modern, alături de colegul său de la Manchester United, Rio Ferdinand. Hulit şi detestat uneori pentru ieşirile din viaţa extraportivă, Rooney a reuşit de cele mai multe ori să închidă gura criticilor săi prin jocuri excelente şi execuţii fabuloase. Dacă Cristiano Ronaldo se gîndeşte din ce în ce mai mult să ia drumul Spaniei, chiar şi cu voia lui Sir Alex Ferguson, atunci Wazza (joc de cuvinte între Wayne şi Gazza) a crescut enorm în ochii antrenorului scoţian. Cert este că Rooney, la 21 de ani, este la fel de indispensabil pentru „diavoli” cum era Cantona la începutul erei de succes a lui United. Cea mai mare dovadă o reprezintă numărul paselor de gol oferite colegilor săi şi altruismul demonstrat de nouarul Angliei în partidele de campionat. Lider la pase decisive, Rooney a învăţat că golurile nu sînt totul. Tînărul jucător care a debutat cu un hat-trick pe „Old Trafford” în Liga Campionilor împotriva lui Fenerbahce şi-a schimbat jocul radical.

Cel mai tînăr eliminat

Van Nistelrooy a plecat la Real Madrid iar Wayne a fost nevoit să se adapteze postului de atacant central. Nu a reuşit şi a preferat să preia sarcinile lui Cantona, jucătorul căruia i s-au dedicat imnuri pe „Old Trafford”. Atacantul care i-a costat pe oficialii lui Manchester United 40 de milioane de euro s-a maturizat. în vara anului 2006 îl ierta pe Cristiano Ronaldo de bătaia promisă după eliminarea Angliei de la Campionatul Mondial, iar statisticile au arătat o scădere a numărului de cartonaşe primite. Rooney a lăsat voleurile trase ca din tun şi le-a înlocuit cu devieri, driblinguri subtile, pase geniale şi loburi de efect. După trei-patru jocuri fără gol marcat, îşi mai aduce aminte că trebuie să înscrie şi reuşeşte cîte un hat-trick sau, de cele mai multe ori, o dublă.
La 16 ani, Rooney a încheiat seria de 30 de meciuri consecutive fără înfrîngere a lui Arsenal printr-un şut de la 30 de metri. De atunci el a fost încontinuu în lumina reflectoarelor. Pe 26 decembrie 2002, la vîrsta de 17 ani, Wayne a devenit cel mai tînăr jucător eliminat vreodată într-un meci din campionatul englez. Transferul său la Manchester a însemnat reînvierea unei echipe care, în ultimii ani, a stat în umbra rivalilor de la Manchester United şi Chelsea. Deşi mulţi îi reproşează excesele din afara terenului şi relaţia amoroasă cu sugativa de bani Coleen McLouglin, Rooney rămîne ferm pe poziţii: „Atît timp cît joc bine şi echipa merge, nu văd de ce trebuie să-şi facă alţii griji pentru mine. Viaţa mea personală mă priveşte doar pe mine”. Spre deosebire de Gascoine, care a sărit din teren direct în clinica de dezalcoolizare, Wayne nu este împătimit al alcoolului şi intenţionează să-şi pună pirostriile cît mai curînd. în ciuda aventurilor cu femei de 40-50 de ani, logodnica sa l-a iertat şi l-a convins în cele din urmă că viaţa de fotbalist îi va aduce faima urmărită.

Continuarea in Sportmagazin powered by Kicker de luni, 5 martie 2007 

Stiri recente

Tricolorii la Euro 2024: Echipele de start la meciul Belgia – România

Echipele de start la meciul Belgia – România, de la Koln, programat la ora 22.00, în grupa E a...