Te asteptam si pe retelel sociale

Fotbal extern

SPECIAL / Guttmann şi Schwartz

Cea mai bună perioadă din istoria clubului Benfica Lisabona este strîns legată de numele a doi oameni care au cochetat cu fotbalul românesc. Este vorba despre Béla Guttmann şi Elek Schwartz, doi antrenori legendari, ale căror nume au rămas înscrise cu litere de aur în istoria Benficăi.

Antrenor la Ciocanul

Cu siguranţă, foarte puţini români îşi amintesc de Béla Guttman. S-a născut pe 13 martie 1900, la Budapesta. Ca jucător a evoluat în perioada 1920-1932 la opt cluburi, dintre care cinci tocmai în Statele Unite ale Americii. Cel mai cunoscut club pentru care a jucat a fost MTK Budapesta. Guttmann a evoluat şi în naţionala maghiară de patru ori, între 1921 şi 1924. Ultimele două meciuri le-a jucat la Olimpiada din 1924, de la Paris (5-0 cu Polonia şi 0-3 cu Egiptul).
Cariera de antrenor a fost aidoma celei de jucător, adică instabilă. în patru decenii de carieră, Béla Guttmann a antrenat 15 echipe de club şi două echipe naţionale, Portugalia şi Austria. în 1945 a fost  tehnicianul echipei Ciocanul Bucureşti, pe care a pregătit-o timp de doi ani. A lăsat-o pe locul şapte în prima divizie (1947) şi a părăsit România speriat de avîntul revoluţionar care cuprinsese ţara.

Killerul marelui Real

După doar un an ca selecţioner al Portugaliei (1959-60), Guttmann a acceptat oferta celor de la Benfica Lisabona, cu care avea să cucerească Cupa Campionilor Europeni de două ori, în 1961 şi 1962. Cu Béla Guttman pe bancă, Benfica a fost echipa care a pus capăt senzaţionalei serii de cinci finale cîştigate consecutiv de marele Real. în prima finală, Benfica a dispus, la Berna, de Barcelona cu 3-2. Un an mai tîrziu, adversar al lusitanilor a fost chiar marele Real Madrid. A fost una dintre cele mai frumoase finale ale Cupei Campionilor Europeni. Realul a condus cu 2-0 şi 3-2, după o triplă a ungurului Ferenc Puskás. Echipa lui Gutmann a egalat prin Coluna şi a marcat apoi, pentru 5-3, prin Eusébio, de două ori.  Acestea au rămas şi în ziua de astăzi singurele trofee ale Cupei Campionilor Europeni din vitrina „vulturilor”. După cele două succese cu Benfica, Gutmann pleacă în Uruguay, la Peñarol Montevideo, cu care joacă finala Copei Libertadores, pierdută în faţa lui Santos, la care juca Pele.

Adi Dobre, Romeo Ionescu

Continuarea in Sport Magazin powered by kicker numarul 53

Citeste mai multe!