SPECIAL / American Dream

România a fost şi rămîne una dintre ţările care exportă talente pe bandă rulantă. în ultimii ani, tot mai mulţi tineri au ales să-şi încerce norocul în SUA, iar sportul a devenit una din principalele modalităţi prin care îşi ating scopul. Fascinaţi de spectacolul şi banii din NBA, NFL sau NHL, studenţii români aleg să se înscrie la universităţile americane, în speranţa că vor da marea lovitură după absolvire: un contract de profesionist în America sau pe “Bătrînul Continent”.
Rolul recrutingului este acela de a elimina graniţele geografice şi economice care există pentru atleţi şi părinţi în raport cu universităţile din America. Radu Popovici este unul dintre românii care a pus bazele acestei punţi peste Atlantic. Fost component al naţionalei de juniori în anii ‘80 şi maestru al sportului, el a emigrat în 1993 în Canada. în dorinţa de a-i asigura fiicei sale, Lucia, o educaţie bună, a intrat în contact cu acest fenomen şi a pus bazele firmei MVP International Scouting Service.

Cum începe aventura peste Ocean

Pentru a beneficia de o bursă sportivă, elevii şi studenţii români au nevoie să exceleze la o ramură sportivă şi, concomitent, să aibă o situaţie şcolară bună. După ce trec de testul SAT (un examen în limba engleză care verifică nivelul de cunoştinţe generale raportat la sistemul american de învăţămînt), elevii români mai au un singur pas pentru a intra în atenţia universităţilor americane: achitarea unei sume de aproximativ 1.200 de dolari (nu include biletul de avion) către una din firmele de recruiting. Contra acestei sume, clienţii beneficiază de un web site personalizat în care studentul este prezentat în detaliu, cu profilul să atletic, recomandări de la profesori şi un videoclip de 5 minute în care sînt selecţionate secvenţe de la competiţii. Rezumatul fiecărui atlet este ataşat în Database-urile centrale folosite de antrenorii americani pentru identificarea unui anumit profil de sportiv. Bursa acoperă toate cheltuielile necesare studiului: taxe de examene, cărţii, bani de buzunar, masă şi cazare în campus, dar şi tot ce ţine de latura sportivă (echipament, cantonamente şi alimentaţie specifică), între 150.000-200.000 de dolari în total.

Show-ul la el acasă

Cînd vine vorba despre spectacol, americanii nu ezită să cheltuiască sume enorme pentru a pune în funcţiune un sistem care să genereze acest lucru. Totul pleacă de la competiţiile intercolegii, cărora li se acordă o atenţie deosebită. O “atenţie” care se cifrează cam la 300-400 de miliarde de dolari anual! NCAA, NJCAA şi NAIA reprezintă anticamera sportului profesionist. Aici totul este la nivel de amatori, atleţii nu primesc bani, dar au şansa de a fi selecţionaţi de către antrenorii din NBA, NHL, NFL sau din alte ramuri sportive. Pentru a înţelege mai bine anvergura acestui sistem, este poate de ajuns să precizăm că NCAA (National Collegiate Athletic Association) va primi 17 miliarde de dolari în următorii opt ani pentru drepturile de televizare a meciurilor din competiţia de fotbal american. L-am întrebat pe Radu Popovici ce şanse are un român să ajungă în NBA, iar răspunsul a fost unul sincer:”Sînt sute de mii de sportivi, competiţia e uriaşă şi extrem de dinamică. Totul depinde însă de fiecare individ în parte. Aici intervine sintagma «The American Dream». Dacă ai valoare şi voinţă, orice e posibil. Ce ar trebui să înţeleagă lumea este faptul că, după absolvire, studentul primeşte o diplomă recunoscută internaţional şi are zeci de posibilităţi de a urma profilul pe care s-a specializat. Acesta este cel mai important lucru”.

Vedete în devenire

Un val impresionant de jucători români a traversat oceanul pentru a bate la porţile afirmării, iar o parte dintre ei au reuşit să treacă acest examen. După ce a jucat în trecut la Universitatea South Alabama, Virgil Stănescu a prins după absolvire un contract în prima ligă germană, la Frankfurt Opel Skyliners, iar în prezent este căpitanul primei reprezentative de baschet a României. Exemplul său a fost urmat şi de noua generaţie a baschetului românesc, iar liderul naţionalei U-18, Vlad Moldoveanu, a semnat recent un contract cu Universitatea “George Mason” din Washington (locul 4 în NCAA). Nu este singurul, fosta jucătoare a celor de la CET Govora, Carla Gheorghe, fiind selecţionată pentru All Star Game şi primind titlul de cea mai bună extremă din NJCAA.
Prin intermediul firmei MVP International Scouting au ajuns în America şi alţi jucători (Mihai Urichianu, Andrei Pascu sau Alexandru Oprea), iar Radu Popovici nu a ratat ocazia de a ironiza puţin sistemul românesc: “Am adus aici o grămadă de fete: pe fiica mea, Lucia, Carla Gheorghe, Adina Georgescu, Loredana Cătănoiu, Oana Iacoviţă şi pe multe altele, care, dacă primeau un sprijin din ţară, puteau alcătui o echipă de excepţie”.

Este posibil să implantăm sistemul american şi la noi în ţară în viitorul apropiat? Greu de crezut.
“Am încercat să merg la nişte instituţii şi să le ofer mai ieftin programul meu. Au fost de acord, dar nu avea cine să se ocupe de efectiv de acest lucru. Nimic nu merge doar din inerţie, trebuie să existe o viziune şi o strategie coerentă, dar nu vreau să comentez mai mult”, a subliniat Radu Popovici.

 

Stiri recente

Bergodi – E cel mai greu moment al carierei mele în România

Cristiano Bergodi a spus după înfrângerea Rapidului cu Sepsi din în play-off-ul Superligii că este cel mai greu moment...