SPECIAL / Acasa in Champions League

Atacul asupra Ligii Campionilor obligă cele trei puteri bucureştene, Steaua, Dinamo şi Rapid, să-şi reconstruiască arenele pentru a putea disputa meciurile cu adevărat acasă

Starea deplorabilă a stadionului „Giuleşti – Valentin Stănescu” îl pune pe gînduri pe George Copos. „Nu putem investi pentru construirea sau modernizarea unui stadion atît timp cît Ministerul Transporturilor este proprietarul acestuia”, spune Copos. Patronul din Giuleşti a fost auzit de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. „Cît noi ne ocupăm cu datul banilor, iar alţii cu vînzarea fotbaliştilor, şi nimic nu se poate schimba în privinţa asta, cred că soluţia cea mai bună este concesionarea stadioanelor către patronii cluburilor”, a spus şeful de la Transporturi. în clipa de faţă, variantele boss-ului de la Grupul Ana sînt următoarele: 1. Refacerea arenei din Giuleşti, ceea ce include înălţarea peluzelor şi a tribunei I pînă la nivelul tribunei a II-a, apoi acoperirea a 50% din capacitate; 2. Construirea unui nou stadion, tot în zona de nord a Capitalei, asemănător arenei „AOL Arena”, aparţinînd clubului SV Hamburg. Copos a discutat cu primarul Videanu posibilitatea achiziţionării unui teren, în timp ce banii necesari finalizării proiectului vor fi luaţi de la bănci şi de la alte companii interesate.

Dinamo vrea o altă „Groapă”
Poate mult mai complicată decît a Rapidului este problema liderului Dinamo. Clubul prezidat de Nicolae Badea are şanse foarte mari să cîştige campionatul, performanţă echivalentă cu accederea direct în grupele UEFA Champions League. Dinamo are echipă de Ligă, dar nu şi stadion. Arena din Ştefan cel Mare nu respectă standardele impuse de forul de la Nyon, drept pentru care „cîinii” au, la rîndul lor, două variante: ori îşi modernizează „Groapa”, în regim de urgenţă, ori merg să joace la Piatra Neamţ sau în fieful rivalilor din Ghencea. Acţionarii FC Dinamo s-au întîlnit de mai multe ori pentru a găsi o modalitate de rezolvare a problemei. Vasile Turcu, Cristi Borcea şi Nicolae Badea au luat decizia de a solicita o audienţă la Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, urmînd a-i prezenta acestuia un proiect viabil. Pentru refacerea propriului stadion, deţinut de MAI, este necesar alocarea unor fonduri de 20 de milioane de euro, sumă pe care FC Dinamo speră că o va investi Guvernul. într-o primă fază, va trebui construită o parcare subterană, cu o capacitate de cel puţin 1.500 de locuri, după care se va trece la mărirea tribunei I şi, implicit, recondiţionarea întregii arene.

Steaua lucrează cu americanii

Deşi se află în aceeaşi situaţie cu rivalele Rapid şi Dinamo, în sensul că baza nu este concesionată, Steaua s-a mişcat mult mai eficient şi acum stă liniştită din punctul de vedere al stadionului. Chiar dacă MApN-ul este proprietarul arenei din Ghencea, conducerea campioanei a decis să facă investiţii pentru a putea desfăşura meciurile din Ligă în fieful tradiţional. Gigi Becali a scos banii necesari pentru refacerea gazonului, modernizarea tribunelor şi asfaltarea aleilor din jur. Mai mult, conducerea „roş-albaştrilor” intenţionează să mărească numărul de locuri, extinderea capacităţii urmînd a se face de la 25.000, cît este în prezent, la 50.000 de locuri. în acest sens, „militarii” au luat legătura cu firma germană Dondge, cea care s-a ocupat de ridicarea construcţiilor „Olympiastadion” din Berlin sau „AOL Arena” din Hamburg, însă au refuzat oferta la auzul preţului solicitat de nemţi: 120.000.000 de euro. Se pare că Becali va cere „ajutor” unei companii specializate din New York pentru modernizarea stadionului.

Continuare in Kicker SportMagazin de luni, 12 februarie 2007

Stiri recente

Florentino Perez a fost reales preşedinte al clubului Real Madrid

Florentino Perez, singurul candidat, a fost reales în funcţia de preşedinte al clubului Real Madrid pentru un mandat care...